Milan Kučan protestiral “zoper sramoto, ki je to, kar počne vlada s to (STA) agencijo”- Janez Janša pa na tviterju: “Slike včerajšnjih birmanskih botrov STA – novice povedo vse!”. – TOPNEWS.si

Milan Kučan protestiral “zoper sramoto, ki je to, kar počne vlada s to (STA) agencijo”- Janez Janša pa na tviterju: “Slike včerajšnjih birmanskih botrov STA – novice povedo vse!”.

Milan Kučan protestiral “zoper sramoto, ki je to, kar počne vlada s to (STA) agencijo”- Janez Janša pa na tviterju: “Slike včerajšnjih birmanskih botrov  STA – novice  povedo vse!”.

Pred Tivolsko 54 v Ljubljani je bila včeraj popoldne slovesnost ob 30. obletnici, ko je 20. junija 1991 le nekaj dni pred uradno razglasitvijo neodvisnosti Slovenije začela delovati Slovenska tiskovna agencija (STA). Med udeleženci je bila obvezana prisotnost dveh nekdanjih predsednikov Milana Kučana in Danila Turka. Opažena pa je bila odsotnost aktualnega predsednika Boruta Pahorja, ki pa bo STA-ju ta teden izročil tudi državno odlikovanje – red za zasluge, in sicer “za 30 let nenadomestljivega agencijskega poslanstva v medijskem prostoru in za pomembno vlogo v obdobju osamosvojitve Slovenije”.

Janez Janša pa je na fotografijah iz prireditve ob 30 obletnici delovanja STA- ja videl “slike včerajšnjih birmanskih botrov STA novic”, ki po njegovi oceni povedo vse.  “Za vse tiste, ki niso razumeli 10 dni starih jasnih besed Milana Kučana: “STA imamo zato, da sporoča v svet “našo” resnico,” je dogodek komentiral Janša.

 

V izjavi za medije je bil Milan Kučan Kritičen do vlade, UKOMA in Uroša Urbanije: “Jaz mislim, da bi bilo potrebno pogledati, kaj ta UKOM sploh je,” je jezno dejal Kučan in odšel. Pred tem pa je kritiko usmeril na vlado Janeza Janše: “Sedanja vlada si želi tako agencijo, ki bo torej novice sporočala, prirejene njenim političnim potrebam in sem tu zaradi tega, ker mislim, da je potrebno podpreti prvič agencijo drugič novinarje, ki vztrajajo in tretjič protestirati zoper sramoto, ki je to, kar počne vlada s to agencijo”.

“STA je zelo pomemben del slovenske demokracije in slovenske državnosti in velika sramota je, da se s to agencijo STA dela tako grdo. To je necivilizirano ravnanje naše vlade in je neodpustljivo,” je Kučana dopolnil Danilo Türk.

Milan Kučan, ki je na slovesnosti stal skupaj z nekdanjim predsednikom Danilo Türkom, je slovesnost, očitno zapustil še pred rezanjem velike torte, ki je očitno bila darilo Žita, saj so še pred rezanjem torte postavili velik logotip omenjenega podjetja.

https://twitter.com/novinarSI/status/1406631598267801600

Poslanka SDS Alenka Jeraj pa je retvitala tvit Anamarije Mežan: “Dober so zapisali SMS 5 za obSTAnek”.

“Fotke prisotnih povedo, da je STA komi mafijska agencija,” pa je v komentarjih zapisal uporabnik scdtwister. Na prireditvi sta bila tudi Dejan Verčič, prvi direktor STA-ja in Franci Zavrl, ustanovitelj agencije.” Ustanovitev STA je dodatno prispevala k demokratizaciji slovenskega medijskega prostora navzven pa zato, ker je bil to glavni glas, ki smo ga iz slovenskega medijskega prostora imeli na razpolago do mednarodnih javnosti. Namreč, vse ostale poti so takrat vodile čez Beograd”. Na prireditvi je bil tudi župan Ljubljane Zoran Janković.

Posebej pa je izstopala prisotnost predsednika računskega sodišča Tomaža Vesela, saj je bil to pravzaprav prvi “politični akt” predsednika računskega sodišča.

COMMENTS

Wordpress (0)