Bo Ljubu Jasniču tokrat uspelo, kar mu ni marca leta 2013, ko je neuspešno izzval Karla Erjavca? Jasnič pravi, da se ne boji Janeza Janše, s katerim sta bila sodelavca še v času socializma in bivše države na republiškem komiteju za ljudsko obrambo   – TOPNEWS.si

Bo Ljubu Jasniču tokrat uspelo, kar mu ni marca leta 2013, ko je neuspešno izzval Karla Erjavca? Jasnič pravi, da se ne boji Janeza Janše, s katerim sta bila sodelavca še v času socializma in bivše države na republiškem komiteju za ljudsko obrambo  

Bo Ljubu Jasniču tokrat uspelo, kar mu ni marca leta 2013, ko je neuspešno izzval Karla Erjavca? Jasnič pravi, da se ne boji Janeza Janše, s katerim sta bila sodelavca še v času socializma in bivše države na republiškem komiteju za ljudsko obrambo  

Na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani se dopoldne začenja kongres stranke Desus. Delegati kongresa DeSUS bodo danes že tretjič v letu in pol izbrali novo vodstvo stranke. Za predsednika se potegujejo Gorazd Žmavc, Srečko Felix Krope in Ljubo Jasnič.

Športni funkcionar Ljubo Jasnič se je za predsednika stranke DeSUS potegoval že leta 2013, ko je skupaj z Meto Vesel Valentinčič izzval Karla Erjavec, ki je stranko vodil od leta 2005 do lanskega leta, ko ga je na kongresu premagala Aleksandra Pivec.

»Karl Erjavec stranke ne more več voditi, izgubil je stik z realnostjo,« je pred kongresom 2013 predsedniku DeSUS-a očital takrat še generalni sekretar stranke Ljubo Jasnič. Erjavcu je Jasnič očital, da stranki ne plačuje članarine in ji kot funkcionar (zunanji minister) ne odvaja predpisanih treh odstotkov plače.

“Ta isti Erjavec pa se s plačo ministra, službenim avtomobilom, šoferjem in varnostnikom na račun davkoplačevalcev med službenim časom vozi po občinskih in pokrajinskih odborih DeSUS-a in skupaj z ljudmi iz kabineta ministra za zunanje zadeve sili člane, da glasujejo zanj.”

Janez Janša pa je takrat za Erjavca dejal: “V prihodnjih tednih me bo verjetno pripravljen tudi obsoditi na smrtno kazen, če mu bo to pomagalo, da bi bil ponovno izvoljen na kongresu. In seveda naslednji dan ponuditi sodelovanje,” vendar pustimo zgodovino, čeprav je ironija, da se kongres DeSUS-a v Ljubljani začenja na isti dan in ob isti uri kot kongres SDS-a v Slovenskih Konjicah.

Glede na politično dinamiko v stranki DeSUS, ki je v dobrem letu in pol zamenjala praktično tri predsednike strank, bo danes vsekakor zanimivo dogajanje na Gospodarskem razstavišču.

Pretresi in spremembe trajajo tako rekoč od januarja lani, začeli pa so se že v drugi polovici leta 2019. Karla Erjavca, ki je stranko vodil od leta 2005, je na januarskem kongresu premagala tedanja ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec. A je že septembra odstopila, Erjavca pa so 5. decembra lani ponovno izvolili za predsednika. Stranka je dva dni zatem 17. decembra zapustila vlado Janeza Janše.

Toda Karl Erjavec se je kmalu poslovil po spektakularni vrnitvi konec lanskega leta. Po neuspešni kandidaturi za novega predsednika vlade ter po napetostih v stranki je marca odstopil, kar je pripeljalo do novega kongresa.

Na kongres DeSUS-a, ki bo že drugič v dobrega pol leta na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani, kjer je tokrat zaradi epidemioloških razmer vabljenih pol manj kandidatov kot na minulih kongresih. Pričakujejo jih okoli 120.

Poslanska skupina, ki je v dobrem letu in pol uspela sesuti tri predsednike, javno ni podprla nobenega kandidata.  Jasnič, ki je v intervju za Delo dejal, da se ne boji Janeza Janše, očitno predstavlja bolj trdno pozicijo do koalicijske vlade, ki se je obdržala predvsem s pomočjo glasov poslanske skupine DeSUS.

Bolj umirjeno pozicijo do poslanske skupine in konstruktivno opozicijo obljublja Gorazd Žmavc iz Ptuja. Ironija zgodovine pa je, da je nekdanji predsednik Karl Erjavec prav Žmavcu očital, da mu je v stranko pripeljal Aleksandro Pivec, ki je veljala za njegovo varovanko. “Jaz je nisem poznal, ti si mi jo pripeljal,” je Erjavec na januarskem kongresu očital Žmavcu.

Je pa njen vodja Franc Jurša že povedal, da zagotovo ne bo podprl Kropeta, ki se je zavzel za začetek postopkov za izključitev poslancev iz stranke. Organi stranke sicer o tem niso odločali. So pa poslanci v zadnjem letu v napetih odnosih z vodstvom, tudi začasno vodjo Brigito Čokl, zlasti zato, ker, kot opozicijska stranka večkrat podprejo manjšinsko vlado Janeza Janše.

Odprto je vprašanje, ali utegne novi predsednik DeSUS vplivati na poslansko skupino. Vendar pa ne gre prezreti, da so poslanci v zadnjem letu in pol pokazali svojo moč v razmerju do vodstva stranke in imeli odločilno vlogo v stranki.

COMMENTS

Wordpress (0)