(VIDEO) Kongresna torta za vladajočo stranko SDS in njenega predsednika Janeza Janšo – TOPNEWS.si

(VIDEO) Kongresna torta za vladajočo stranko SDS in njenega predsednika Janeza Janšo

(VIDEO) Kongresna torta za vladajočo stranko SDS in njenega predsednika Janeza Janšo

Današnji kongres vladajoče SDS v Slovenskih Konjicah ima nedvomno več sporočil. Eno sporočilo je, ki pa ni bilo izrečeno, je pogled na polno dvorano, ki je bil vsekakor manifestacija moči stranke. Kongresa SDS v Slovenskih Konjicah se je namreč udeležilo več kot 700 delegatov stranke.

Drugo sporočilo pa je vsekakor opazna sprememba retorike, ki je bila vsaj sodeč po nastopu Janeza Janše in nekaterih razpravljavcev bolj umirjena, kot smo je bili vajeni v zadnjem letu in pol. Janša je celo dejal, da jih prepiri ne zanimajo, ter da so s stranko usmerjeni v prihodnost. “Če nas napadajo, se znamo braniti, o tem nihče ne dvomi. Smo močnejši kot kadarkoli, a naš pogled je usmerjen v prihodnost,” je dejal Janez Janša. Pod geslom Gradimo Slovenijo, ki je tudi njihovo temeljno sporočilo Slovencem ob 30-letnici samostojne države, po besedah Janše gradijo državo, ki je utemeljena na resnici, spravi in v kateri “bodo griči še naprej posejani s cerkvami”.

Celo resolucija z naslovom “Za obrambo ustavnih temeljev slovenske države”, v kateri opozarjajo na nevarnost ekstremistov in Levice, ki je sicer ostala vsebinsko nespremenjena, vendar pa so bili nastopi precej bolj umirjeni kot polemika okoli resolucije, ki je v minulih tednih dvignila precej prahu, predvsem z oceno, da lahko zaostrovanje razmer vodi v obnovitev državljanske vojne.

Kot je dejal Milan Zver, se jim je zdel primeren trenutek, da poudarijo, da so nekatere stranke v Sloveniji izrazito nasilne in radikalne. To smo lahko, kot je dejal, videli ob protestih, zlasti ob sežiganju poslanskih stolov.

“Ampak to se vleče že nekaj let. Nekaj let že obstaja program Levice, ki je v nasprotju s političnim sistemom, ki ga imamo v Sloveniji. Zdelo se nam je prav, da na to opozorimo. Mogoče bo to vplivalo na samo snovanje novega programa pri Levici,” je dodal.

Zver želi, da v Sloveniji na političnem odru nastopajo stranke, ki spoštujejo demokracijo in volitve.

“Želeli smo opozoriti, da bi prosto delovanje protisistemskih gibanj, strank, lahko ogrozilo ali pripeljalo do večjih političnih konfliktov ali celo državljanske vojne. Tega si mi ne želimo, to je bilo le opozorilo,” je v predstavitvi resolucije pojasnil evroposlanec Milan Zver.

Kot je dodal, so nekateri mediji to navedbo v preteklih tednih zlorabili, zato so v nekaterih strankinih odborih predlagali, da se izognejo tej dikciji, a so delegati to z veliko večino zavrnili.

Prav tako so sprejeli dopolnilo Boža Predaliča o tem, da v resolucijo zapišejo dopolnilo, da velik del odgovornosti za stanje duha v družbi, v katerem je možno, da skrajno levičarske ideje postanejo sprejemljive v javnosti, nosijo nekateri slovenski mediji, z javno Radiotelevizijo na čelu. Tudi Slavko Kmetič je menil, da bi morali z vsemi topovi nad “rdeči brlog”, kakor je imenoval RTV Slovenija.

V SDS po besedah Janše spoštujejo svobodo in razlike, ki jih svoboda postavlja, in nikogar ne sovražijo ali izključujejo. Vsakič, ko so vodili koalicijo, so vodili koalicijo različno mislečih strank, je izpostavil. “Spoštujemo različnost, vendar ne podpiramo laži,” je dejal. Zavezanost k resnici je po njegovem mnenju temelj vsega.

“Ker je laž že v svoji naravi vedno ogrožena, imajo vse totalitarne ideologije s tem veliko težav. Tudi zato je po njegovem prepričanju nastala cenzura in zato danes nekateri vlagajo veliko naporov v to, da bi resnico cenzurirali in jo preglasili.

“Dogodke ljudje sicer različno vidimo, ocenjujemo in vrednotimo. Moramo imeti spoštovanje do teh razlik in svoboda izražanja posamezniku dopušča tudi povsem nasprotne poglede od nekoga drugega. A zavezanost resnici je temelj vsega. Kajti če nečesa ni, o tem ne morete imeti različnih ocen. Lahko sicer trdite, da nekaj je, čeprav ne obstaja, vendar to ni več ocena ali mnenje, ampak je to laž. In tukaj se začne boj za resnico, do tukaj so spoštovanje razlik, različnega mišljenja, ocen absolutno ena od temeljnih vrednot demokracije. Ko gre za trditve, da nekaj je, pa tega ni, ali pa obratno, potem pa to ni spoštovanje različnosti. In zaradi tega dejstva je laž že po svoji naravi vedno ogrožena, zato imajo vse totalitarne ideologije s tem veliko problemov, zaradi tega je sploh nastala cenzura”.

Svoboda izražanja je temeljna človekova pravica in pripada človeku, posamezniku, ne pa medijskim hišam in korporacijam je med drugim na kongresu dejal Janša.

“Tudi danes se vlaga veliko naporov, da se resnico cenzurira ali preglasi. Da se zatre pravica posameznika do svobode izražanja in v zadnjem času se to poskuša nadomestiti s sintagmo o svobodi medijev. A tu je treba biti zelo jasen. Svoboda izražanja je temeljna človekova pravica in pripada človeku, posamezniku in ne medijskih hišam ali korporacijam. Tisti, ki to meša skupaj, nima dobrih namenov in ne mediji ne medijske ali digitalne korporacije nimajo pravice, da temeljno človekovo pravico kakorkoli omejujejo. Ta temeljna človekova pravica in politična svoboščina je tudi temelj demokracije. Vse institucije, ki se imajo za civilizirane, tudi medijske hiše, imajo seveda veliko moč, a tudi veliko odgovornost, da to temeljno človekovo pravico branijo, ne pa da jo zavirajo. In v zadnjem času se soočamo z dilemami, ki trdijo ravno obratno”.

Janezu Janši so delegati z veliko večino podelili nov mandat na čelu največje vladne stranke. Janša je bil edini kandidat, med 656 udeleženimi delegati, ki so izkoristili volilno pravico, pa je prejel 650 glasov, medtem ko je bilo proti šest delegatov. Janša, ki trenutno tretjič vodi vlado, ima vajeti SDS-a trdno v rokah od leta 1993. Za predsednika je bil izvoljen na devetih zaporednih kongresih stranke. Razen leta 1993 je bil vseskozi brez protikandidata.

Janša je v nagovoru po izvolitvi, v katerem se je zahvalil vsem, ki so se trudili pri organizaciji kongresa v zahtevnih razmerah, spomnil na sprejeto nosilno programsko resolucijo, v kateri so zapisali, da stranka že gleda naslednjih trideset let v prihodnost. Ob tem je dejal, da njegova generacija sicer še ni rekla zadnje besede, vendar v naslednjih letih veliko pričakujejo tudi od mlade generacije iz Slovenske demokratske mladine (SDM).

Kot je dejal, prihaja njihov čas v SDS, Sloveniji in Evropi. “Vemo, da ste sposobni prevzeti ta izziv in da mu boste kos,” je dejal.

Ob robu kongresa so vidnejši člani SDS komentirali tudi aktualno politično dogajanje, vodja poslancev Danijel Krivec je pogled uperil proti kongresu DeSUS. Upokojenska stranka, katere poslanci koalicijskih partnericam običajno nudijo glasove podpore v parlamentu, prav danes izbira novo vodstvo. “Glede na dosedanje izkušnje močno dvomim, da bi se s poslansko skupino karkoli bistvenega spreminjalo, je pa verjetno za njih težje, če imajo na nivoju stranke izvoljene ljudi, ki želijo drugačen program, kot ga želi zagovarjati poslanska skupina. Tako da bo od tega precej odvisna dinamika v prihodnjih tednih,” je povedal Krivec.

Poslanka SDS Alenka Jeraj je medtem komentirala možnosti vnovičnega razreševanje prvega med poslanci Igorja Zorčiča. Na vprašanje, ali bodo poskušali še enkrat, je odvrnila: “Verjetno ne. Mi si samo želimo, da bi bil predsednik vseh poslancev, tukaj pa se je nekajkrat odkrito postavil na stran opozicije in to ni v redu.” Zorčiča je pozvala, naj bo “dober predsednik parlamenta”.

COMMENTS

Wordpress (0)