(VIDEO) Dikaučič dobil podporo koalicije, Jelinčičeve SNS, poslancev narodnosti in Roberta Polnarja – Trije poslanci DeSUS-a niso glasovali – TOPNEWS.si

(VIDEO) Dikaučič dobil podporo koalicije, Jelinčičeve SNS, poslancev narodnosti in Roberta Polnarja – Trije poslanci DeSUS-a niso glasovali

(VIDEO) Dikaučič dobil podporo koalicije, Jelinčičeve SNS, poslancev narodnosti in Roberta Polnarja – Trije poslanci DeSUS-a niso glasovali

Poslanci so s 44 glasovi za in 41 proti na današnji izredni seji za novega pravosodnega ministra potrdili Marjana Dikaučiča iz kvote SMC. Za so glasovali poslanci koalicijskih SDS, NSi in SMC, opozicijske SNS in en poslanec DeSUS ter poslanca narodnosti. Proti so bili v LMŠ, SD, Levici, SAB, NeP.  Od opozicijskih poslancev sta manjkala dva in sicer  SD-jev Samo Bevk in nepovezani Branislav Rajić, ki ga danes v parlament sploh ni bilo, ker je bil  službeno v Beogradu na srečanju parlamentarcev.  Zakaj je manjkal Samo Bevk ni jasno, vendar tudi prisotnost omenjenih  dveh opozicijskih poslancev ne bi spremenila dejstva, da je Dikaučič dobilo večino.

Poslanci DeSUS-a  so bili  sicer tudi kritična na seji, a so bili pri glasovanju trije poslanci DeSUS odsotni, Robert Polnar pa je glasoval za. “Če ste opazili, je to na nek način njihova stalna taktika, da nekaj povedo, glasujejo pa na koncu tako, kot smo dogovorjeni. To nas načeloma ni skrbelo,” je glasovanje komentiral vodja poslanske skupine SDS  Danijel  Krivec.

Na izredni seji je bila opazna odsotnost predlagatelja Janeza Janše. Zakaj predsednik vlade Janez  Janša  uvodoma ni predstavil Dikaučičeve kandidature, kot je bilo to predvideno, je pojasnil Danijel Krivec. Kot je dejal, je imel obveznosti na mednarodnem področju. V Kabinetu predsednika vlade so pojasnili, da se je Janši nepričakovano zavleklo delovno srečanje z veleposlaniki držav G7. Tako se začetka seje ni mogel udeležiti, da bi to storil 10 minut pozneje, pa po poslovniku DZ ni več možno, je dejal Krivec.

https://twitter.com/UKinSlovenia/status/1404856035806957570

Prvak SMC Zdravko Počivalšek je izrazil zadovoljstvo, da je Dikaučič v DZ prejel podporo. “Verjamem, da bo izpolnil vse zaveze, ki smo jih podpisali ob vstopu v to vlado v koalicijski pogodbi, in da bo razrešil tudi vsa vprašanja, ki so se vmes na tem področju nabrala,” je pojasnil. Dikaučič ima po njegovih besedah polno zaupanje stranke in koalicije.

 

Poslanec LMŠ Jani Möderndorfer je v izjavi tik pred glasovanjem o Dikaučiču dejal, da so priča svojevrstni farsi, ko predsednik vlade Janez Janša za ministra predlaga človeka, ki naj bi ščitil pravno državo,” a glede na znana dejstva in javno dostopne podatke je jasno, da je bil Marjan Dikaučič slamnati direktor in bo slamnati minister”. Zato bo del članov parlamentarne preiskovalne komisije, ki preiskuje pranje denarja, vložil dokazni sklep in Dikaučiča povabil na zaslišanje, “na katerem bo lahko razjasnil svojo vlogo pri ustanavljanju in lastništvu slamnatih podjetij”, je pojasnil Möderndorfer.

Očitke opozicije  o povezavah s slamnatimi podjetji je Dikaučič po izvolitvi  zavrnil z besedami, da ga  “žalosti , da je politična kultura določenih oseb takšna, da želijo na vsak način diskreditirati osebo, ki je pripravljena odgovorno opravljati svoje delo”.

Glede razmerja glasov je vodja poslanske skupine vladajoče SDS Daniel  Krivec ocenil, da imajo v koaliciji vedno, ko so glasovanja javna, ne le 44 poslanskih glasov, ampak včasih 50 in več. Na javnih glasovanjih oz. takrat, “ko se ve, kdo kaj glasuje, koalicija za zdaj nima težav”. Verjame, da bo tako tudi v prihodnje. Na tajnih glasovanjih pa so po njegovih besedah pač zavezani temu, da ima vsak pravico glasovati po svoji vesti.

 

 

 

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)