Južna Koreja najavila še večje zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov – TOPNEWS.si

Južna Koreja najavila še večje zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov

Južna Koreja najavila še večje zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov

Južnokorejski predsednik Moon Jae-in je danes dejal, da bo njegova država zvišala cilje glede zmanjšanja toplogrednih plinov in ustanovila fundacijo Green New Deal v višini 5 milijonov dolarjev za pospešitev prehoda na obnovljive vire energije.

Moon je to sporočil v govoru na otvoritveni slovesnosti dvodnevnega podnebnega vrha P4G, ki ga gosti Seul, in se odvija virtualno in združuje 60 voditeljev držav, med njimi so tudi britanski premier Boris Johnson, nemška kanclerka Angela Merkel, kitajski premier Li Keqiang in posebni ameriški odposlanec za podnebje John Kerry.

Organizatorji konference pozivajo sodelujoče države, naj uresničijo cilje zmanjšanja izpustov, dogovorjene na prejšnjih podnebnih vrhih.

Moon je napovedal, da bo Južna Koreja povišala svoj cilj za zmanjšanje izpustov, predstavila pa ga bo novembra v Glasgowu, kjer bo podnebna konferenca Združenih narodov.

Seul ima za svoj cilj doseči nič izpustov toplogrednih plinov do leta 2050

Seul je določil cilj nič emisij do leta 2050 in napovedal prenehanje financiranja rafinerij premoga in uvedbo davka na toplogredne pline.

Južna Koreja bo do leta 2025 ustanovila tudi fundacijo Green New Deal vredno 5 milijonov dolarjev v okviru Globalnega inštituta za zeleno rast (GGGI) in zagotovila 4 milijone dolarjev za operacije P4G.

GGGI je mednarodna organizacija, ki so jo ustanovili v Seulu leta 2010, da bi državam v razvoju pomagala v boju proti podnebnim spremembam in hkrati okrepila njihovo gospodarsko rast.

Reuters piše, da Moonove napovedi razlagajo kot poskus Seula, da pokaže liderski položaj kot gostitelj vrha, čeprav je ta država še vedno ena najbolj odvisnih od fosilnih goriv na svetu.

COMMENTS

Wordpress (0)