(VIDEO) “Prvi korak k prihodnosti je, da se osamosvojimo od tistih samooklicanih osamosvojiteljev, ki nas kar ne nehajo osamosvajati” – Po oceni Luke Mesca nam “vladajo isti ljudje, ki so v razpadu Jugoslavije in novi slovenski državi videli predvsem možnost za lastno okoriščanje” – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Prvi korak k prihodnosti je, da se osamosvojimo od tistih samooklicanih osamosvojiteljev, ki nas kar ne nehajo osamosvajati” – Po oceni Luke Mesca nam “vladajo isti ljudje, ki so v razpadu Jugoslavije in novi slovenski državi videli predvsem možnost za lastno okoriščanje”

(VIDEO) “Prvi korak k prihodnosti je, da se osamosvojimo od tistih samooklicanih osamosvojiteljev, ki nas kar ne nehajo osamosvajati” – Po oceni Luke Mesca nam “vladajo isti ljudje, ki so v razpadu Jugoslavije in novi slovenski državi videli predvsem možnost za lastno okoriščanje”

Koordinator Levice Luka Mesec je na kongresu stranke v Sežani opozoril na krize zadnjih let. Po njegovem mnenju je Levica edina stranka prihodnosti v Sloveniji, ker si ne dela iluzij, da bo po odhodu vlade Janeza Janše konec težav, ki jo splet kriz presega. V Levici bodo storili vse, da bo prihodnost svobodna, demokratična in ekološka.

“Kapitalizem se je zapletel v spiralo kriz in zgodovina je odprta. Da, živimo v zanimivih časih, a živimo in delujemo brez strahu. Zavedamo se, da se zoperstavljamo silam, ki so trenutno močnejše od nas in ki nas zaradi lastnih koristi vlečejo v mračno prihodnost,” je v nagovoru na kongresu, ki je zaradi epidemioloških omejitev deloma potekal prek spletnih kanalov Levice, dejal Mesec.

Ne le Slovenija pod Janševo vlado, ki je po ocenah Mesca trenutno največji problem v državi, pač pa ves svet se sooča s krizo demokracije, rastejo nedemokratični režimi ali pa uspevajo politiki s takimi ambicijami. Namesto da bi zrli v prihodnost in se pogovarjali o tem, kako rešiti splet kriz, v katerega se je zapletel naš svet, nam po ocenah Mesca vladajo ljudje, ki tem težavam prilivajo olja na ogenj.

V zadnjem desetletju se je po njegovih navedbah pojavil morda trenutno največji problem: “Povampirila se je tudi desnica, ki ji ni več nerodno obujati duhov fašizma, za katere smo mislili, da so bili leta 1945 v Evropi dokončno pokopani.”

Sloveniji “vladajo isti ljudje, ki so v razpadu Jugoslavije in novi slovenski državi videli predvsem možnost za lastno okoriščanje”. “Tako kot so v 90-ih okradli družbeno lastnino, bi danes oplenili tisto, kar je skupnega še ostalo – državo, vodo, zdravstvo …,” pravi Mesec. Zato je po njegovem prvi korak k prihodnosti to, “da se osamosvojimo od tistih samooklicanih osamosvojiteljev, ki nas kar ne nehajo osamosvajati”.

Najprej je treba opustiti iluzije, da lahko vse ostane isto. Ne, marsikaj bo treba radikalno spremeniti, pravi koordinator Levice. Dodal je, da je politika gradnja skupnosti, koalicij. Če ne bo odločitve za ekosocializem, ostane samo še barbarstvo.  Na Twitterju se je oglasil Janez Janša, ki je komentiral programske cilje kongresa Levica.

“Po eni strani je Levica, bodimo odkriti, edina resno leva stranka. Nobena druga stranka se ne ukvarja s tem, kako omejiti moč kapitalizma,” pa je v pozdravnem videu kongres nagovoril filozof Slavoj Žižek in dodal: “Utopija danes ni, moramo stvari spremeniti, utopija je danes prav mnenje, da stvari lahko grejo naprej v osnovi tako, kot so. Če hočete nekaj, do česar imate navadi volivci vso pravico, pravico do mirnega vsakdanjega življenja, varnega obstoja, potem je Levica vaša stranka. Levica je stranka stabilnosti in običajne spodobnosti. Ste navaden človek, ste pristaš tako imenovane moralne večine. Naj vas ne bo sram, samo če ste res to, potem je vaša stranka Levica “.

“Kapitalizem uničuje tudi družbo. ko privatizira in komercializira zdravstvo, šolstvo, pokojninske sisteme, razbija družbeno solidarnost in ščuva ljudi drugega proti drugemu zato, ga moramo ustaviti,” pa je ocenil Rastko Močnik in dodal: “Organizirat se moramo skupno, ne glede na državne in druge meje, ki naj bi nas delile in skupno ustvarjat prihodnost, ki bo socialistična ali pa je ne bo. To je okvir, napolnit ga more pa organizirana protikapitalistična, socialistična sila, kakršna je na primer Levica”.

Tokratna politična in zdravstvena kriza se zdi, da se je prelevila v krizo solidarnosti medtem, ko se nekaterim življenja tako rekoč niso spremenila, so se drugim tako v gospodarstvu, javnem sektorju in tudi v šolstvu sesula v prah, je ocenila Barbara Rajgelj in dodala: “Ta politični trenutek je prelomen zato, ker so številni izključeni in se zatekajo v anti sistemska gibanja, kjer  se pravzaprav daje občutek, da je telo še edino zatočišče svobode. In v tem smislu se mi zdi, da je potrebno razmišljat o tem, kako nam ti ljudje v svoji stiski ne bi pobegnili k tistim, ki bi njihovo stisko izkoristili”.

Stranka Levica je na današnjem kongresu potrdila kandidate za organe stranke, sledile bodo dopisne volitve. Svet stranke bo nato med drugim izvolil koordinatorja Levice. Vnovično kandidaturo je že napovedal sedanji koordinator Luka Mesec, ki je na kongresu izpostavil programske usmeritve ter pripravljenost stranke za prevzem odgovornosti.

Volitve tečejo na daljavo in bodo potrjene v sedmih dneh, z možnostjo podaljšanja za dodatnih sedem dni, če kvorum še ne bo izpolnjen. Rezultate volitev bo razglasil svet stranke, ko dobi poročilo volilne komisije. Levica ima v statutu stranke tudi omejitev mandatov. Član stranke je lahko izvoljen na isto javno funkcijo le za dva polna mandata zapored.

Izjemoma lahko član kandidira še za tretji mandat, če to sklene svet stranke z dvotretjinsko večino. Ta omejitev velja za poslance, ministre in župane. Velik del poslanske skupine, med njimi najbolj vidni člani Levice, so na funkciji že dva mandata.

44. člen

Član je lahko izvoljen na isto javno funkcijo le za dva polna mandata zapored. Izjemoma lahko član kandidira še za tretji mandat, če to sklene svet stranke z dvotretjinsko večino. Ta omejitev velja za poslance, ministre in župane.

Določba prvega odstavka tega člena ne velja za evropske poslance, ki lahko mandat opravljajo samo enkrat.

Opravljanje iste funkcije v kateremkoli organu stranke na državni ali lokalni ravni je omejeno na štiri polne zaporedne mandate. Ta omejitev ne velja za članstvo v svetu stranke, kjer število mandatov ni omejeno.

Kongres prenašamo v živo.

COMMENTS

Wordpress (0)