(VIDEO) Policija svari pred neredi na jutrišnjem protestu – V protestniškem gibanju pa policistom očitajo, da so na zadnjem petkovem protestu namerno izzivali konflikte, zato so se pritožili in jih kazensko ovadili – TOPNEWS.si

(VIDEO) Policija svari pred neredi na jutrišnjem protestu – V protestniškem gibanju pa policistom očitajo, da so na zadnjem petkovem protestu namerno izzivali konflikte, zato so se pritožili in jih kazensko ovadili

Temperatura pred jutrišnjimi protesti narašča. V času, ko bo parlament razpravljal o razrešitvi predsednika parlamenta Igorja Zorčiča, bodo namreč pred parlamentom na Trgu republike potekali protivladni protesti. Protest sicer ni formalno prijavljen, prav tako pa ni uradnega organizatorja protesta. Opozicijske stranke: SD, LMŠ in Levica ter sindikati so javno podprli protest pred parlamentom, ki se bo sicer začeli na Prešernovem trgu. Po nekaterih ocenah naj bi se jutri zbralo med 20 do 30.000 ljudi, vsekakor pa več kot na protestu 27. aprila, ko se je v Ljubljani po uradnih ocenah policije zbralo 10.000 ljudi.

Inšpektor PU Ljubljana Boštjan Skrbinšek Javornik je danes pojasnil, da jutrišnji petkov protest ni prijavljen, zato bo policija na dogodku prisotna. Udeležence pozivajo, naj upoštevajo navodila policistov, obenem jih opominjajo, da je na shod prepovedano prinašati nevarne predmete, kot so palice, druga orodja ali orožje oziroma pirotehniko. Območje bo v času protesta video nadzorovano, obenem pa bo omejeno gibanje v okolici državnega zbora in vlade. Ob pravici zbiranja policija poziva k dostojanstvenemu in mirnemu izražanju stališč na protestih.

Policija pričakuje, da se bo shoda udeležilo več ljudi, poziva pa jih, naj pustijo otroke doma oziroma, naj se v primeru incidentov umaknejo in omogočijo delovanje policije. “Policija se zaveda pomena pravice do javnega zbiranja, pričakujemo pa, da bodo mnenje vsi izražali na dostojanstven in miren način,” je še poudaril Skrbinšek.

V protestniškem gibanju pa policiji očitajo, da je na zadnjem petkovem protestu izzivala konflikte, uporabila čezmerno silo zoper mirne protestnike in prekoračila svoja pooblastila, zato so zoper ravnanja policistov  vložili pritožbo in spisali kazensko ovadbo. Pritožbo na ministrstvo so oddali Tea Jarc, Sašo Pjevac in Dejan Koban. Kot pravijo, jih je policija v petek na protestih fizično napadla. Ob tej priložnosti so pozvali policijo k neagresivnem pristopu na protestu ta petek

Tea Jarc je danes na novinarski konferenci pred ministrstvom za notranje zadeve, pri katerem so vložili pritožbe, dejala, da je policija pretekli petek na protestih izvajala represijo, s tem pa “kršila več členov različnih zakonov”. “Petkovi protesti so bili vedno mirni. 57 tednov smo znova in znova dokazovali, da samo izvršujemo svojo ustavno pravico do mirnega združevanja, do protestov, do izražanja mnenj in da nikakor ne želimo ustvarjati konfliktov.”

“Po mnenju pravnikov iz družbe Čeferin in Pravne mreže za varstvo demokracije, ki nas zastopajo, gre za kršenje več zakonov in določil,” so zapisali protestniki, ki policiji očitajo neprimerne postopke in identificiranje, prekoračitev pooblastil, čezmerno uporabe sile, zlorabo uradnega položaja in nespoštovanje človekovega dostojanstva. Kot dodajajo, bodo oškodovanci zaradi policijske represije zoper odgovorne oddali pritožbo zoper delo policistov in prijavo suma storitve kaznivih dejanj. Svoje trditve bodo podkrepili tudi z vizualnimi dokazi.

“Policijska represija ne bo ostala spregledana in zakrita. Navodila, ki jih Janša in Hojs podajata slovenski policiji, povzročajo konflikte, ne zagotavljajo neodvisnosti policije in spodbujajo nevarne situacije. Ta skrb vzbujajoči pojav mora prekiniti policija, ki mora delovati strokovno, humano in z absolutno prioriteto zagotavljanja varnosti udeležencev,” so še zapisali v protestni ljudski skupščini.

“Zoper vse kršilce bo vedno ukrepano na enak način,” poudarjajo na policiji in trdijo, da so bili vsi postopki izpeljani korektno in v okviru zakonov in pooblastil. Policija tudi zavrača očitke o selektivni obravnavi protestnikov.

“Policija ne more in ne sme tolerirati takih kršitev, ne glede na to, kdo jih je storil. Prav navedbe, ki namigujejo, da bi morala policija tuje državljane drugače obravnavati, pomenijo etično profiliranje in opredeljevanje glede na rasno, versko, narodnostno ali kakšno drugo pripadnost, česar pa policija absolutno ne podpira. Zoper vse kršitelje bo vedno ukrepano na enak način,” so poudarili na policiji in zatrdili, da so bili vsi postopki izpeljani korektno in v okviru zakonov in pooblastil. “Postopki policije so konstantno pod nadzorom različnih inštitucij, ki so pristojne za nadzor nad delom policije, in do zdaj niso ugotovile grobih kršitev, ki jih policiji očitajo protestniki,” so še dodali.

“Pozivamo pa, da vsi udeleženci svoje pravice uveljavljajo mirno in strpno ter varno za vse. Izkušnje iz leta 2012 in nedavni novembrski protest je lahko primer, kako hitro lahko pri navidezno miroljubnih protestih pride do nasilnih dejanj, ki ogrožajo življenje in premoženje ljudi,” so opozorili. Kot so zapisali, se zavedajo in tudi spoštujejo ustavno zagotovljene pravice svobodnega izražanja misli, govora in javnega nastopanja ter tudi pravico do mirnega zbiranja in do javnih zborovanj. A te pravice ne dovoljujejo kršitev javnega reda, kaznivih ravnanj ali ogrožanja varnosti ter zdravja ostalih udeležencev.

COMMENTS

Wordpress (0)