Ameriški državni sekretar Blinken: Dve državi sta edina rešitev izraelsko-palestinskega konflikta – TOPNEWS.si

Ameriški državni sekretar Blinken: Dve državi sta edina rešitev izraelsko-palestinskega konflikta

Ameriški državni sekretar Blinken: Dve državi sta edina rešitev izraelsko-palestinskega konflikta

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je ob koncu obiska v Jeruzalemu in Ramali potrdil, da njegova država podpira rešitev dveh držav v izraelsko-palestinskem konfliktu, in obe strani pozval, naj ustvarijo boljše okolje za njeno uresničitev.

“Še naprej si lahko prizadevamo za rešitev dveh držav, ki jo še vedno vidimo kot edini način zagotovitve prihodnosti Izraela kot judovske in demokratične države in zagotovilo Palestincem, da dobijo državo, na katero imajo pravico,” je dejal ameriški državni sekretar na novinarski konferenci v Jeruzalemu.

Državni sekretar ni pojasnil vloge, ki bi jo lahko imele ZDA, tradicionalne posrednice v izraelsko-palestinskem konfliktu, v tej perspektivi.

Opozoril obe strani

Tako Izraelce kot tudi Palestince je opozoril pred kakršnimi koli ukrepi, ki bi lahko sprožili ali spodkopali možnost rešitve za dve državi, pri čemer je kot primer navedel “naseljevanje, rušenje in izseljevanje” kot tudi “pozive k nasilju in financiranju terorizma” z obeh strani.

Mirovna pogajanja med Izraelom in Palestinci, ki jih je administracija Baracka Obame znova začela, so bila leta 2014 prekinjena, ker so obtičala ob številnih vprašanjih, kot sta status Vzhodnega Jeruzalema in izraelsko naseljevanje na palestinskih ozemljih.

COMMENTS

Wordpress (0)