Neverjetno naključje ali dolga roka zakona – Je aretacija Shqiprona Hoxhaja na Kosovu odziv na intervju z njegovim bratom Valonom Hoxhajem? – TOPNEWS.si

Neverjetno naključje ali dolga roka zakona – Je aretacija Shqiprona Hoxhaja na Kosovu odziv na intervju z njegovim bratom Valonom Hoxhajem?

Neverjetno naključje ali dolga roka zakona – Je aretacija Shqiprona Hoxhaja na Kosovu odziv na intervju z njegovim bratom Valonom Hoxhajem?

Po odmevnem intervju Valona Hoxhaja za portal Topnews.si in Top TV na Dobu so včeraj na Kosovu aretirali njegovega brata Shqiprona Hoxhaja. Objava intervjuja je zaradi obtožb Valona Hoxhaja o domnevni vpletenosti v trgovino z mamili vznemirila del policistov na Obali, očitno pa si ga je ogledal tudi notranji minister Aleš Hojs.

Gre za ekskluzivni intervju s slovenskim “Pablom Escobarjem” Valonom Hoxhajem, ki prestaja skoraj desetletno zaporno kazen na Dobu. Hoxhaj, ki je bil obsojen v odmevni akciji Kobra, trdi, da so mu “pokvarjeni policisti” v Kopru pred aretacijo ponujali, da bi prodajal drogo za njih.

Povračilni ukrep je sledil le dan po objavi intervjuja z Valonom Hoxhajem. Kot je v ponedeljek najprej poročal kosovski portal Indeksonline, so na Kosovu pridržali osebo, ki jo je Slovenija iskala zaradi trgovine z mamili. Viri Indeksonline so povedali, da ga je aretirala enota EUROFAST Kosova, ki je imela mednarodni nalog za prijetje.

Včeraj zvečer pa je Indeksonline objavil novo informacijo o aretaciji Shqiprona Hoxhaja. Shqipron Hoxhaj, ki je bil na begu že od leta 2016 in za katerim bil razpisan mednarodni nalog za prijetje, zato sama aretacija naj ne bi bila presenetljiva. Bolj zanimivo pa je, da gre za brata Valona Hoxhaja, s katerim smo dan pred aretacijo objavili intervju, v katerem je policiste v Kopru obtožil, da so vpleteni v trgovino z mamili.

Zadeva je zanimiva v kontekstu, da so kosovski organi pregona že pet let vedeli, kje na Kosovu živi Shqipron Hoxhaj, in bi ga lahko na podlagi mednarodnega naloga za prijetje aretirali že kadarkoli prej.

Po naših informacijah naj bi Shqiprona Hoxhaja povabili na policijsko postajo, kjer naj bi bili ob prijetju prisotni tudi trije slovenski kriminalisti.

Hoxhaj je v enomesečnem priporu in odločil naj bi se, da mu sodijo na Kosovu in ne v Sloveniji, kjer naj bi kriminalistom pobegnil v sklepni fazi operacije leta 2016. Mediji so takrat takole opisali Shqipronov beg, ko se je izmuznil Slovenski policiji.

»Glavnega osumljenca 27-letnega Shqiprona Hoxhaja iz Izole so policisti lovili v Kopru. S svojim terencem znamke BMW naj bi bežal po ulici 15. maja v smeri proti nekdanjemu Citroenu. Enega od počasnejših avtomobilov naj bi prehitel kar po kolesarski stezi, pri pekarni zavil desno proti podhodu štiripasovnice, a je promet tedaj potekal v nasprotni smeri. Tako je parkiral kar pred… stavbo koprske PU, nedaleč od sedanjega sedeža kriminalistov, in jo peš popihal. Tekel naj bi v smeri podhoda pod hitro cesto, a zamaskirani policisti, ki so pridrveli čez nekaj trenutkov, ga niso ujeli.«

Njegov brat Valon Hoxhaj je v priporu že od junija 2016, oktobra 2016 pa so kriminalisti v spektakularni akciji na izolski tržnici prijeli njega in Shqiprona pod obtožbo, da naj bi ugrabila moškega, ga odpeljala na podeželje in od njega z grožnjami hotela izsiliti izmišljeni dolg.

Kot se je kasneje pokazalo v sojenju, dolg ni bil izmišljen, saj je bil Valon Hoxhaj na sodišču v tem konkretnem primeru oproščen. V prisluhih, ko so zaradi trgovine z mamili prisluškovali bratom Hoxaj in 44 ovadenim, se je namreč izkazalo, da je dolg koprskega gostinca dejansko obstajal, zato tudi oprostilna sodba.
Kljub temu je Valona Hoxhaja preiskovalni sodnik zaradi domnevnega izsiljevanja strpal v pripor, Shqipron pa se je branil s prostosti, dokler ni v začetku oktobra 2016, ko so na obali potekale množične aretacije v zadevi Kobra, kriminalistom pobegnil na Kosovo, kjer so ga včeraj aretirali.

V operaciji Kobra je sicer sodelovalo okrog 170 kriminalistov in policistov PU Koper, ki so jim pomagali policisti z drugih policijskih uprav in specialne enote.

COMMENTS

Wordpress (0)