Evropski parlament podpira ustvarjanje čistega vodika iz obnovljivih virov – TOPNEWS.si

Evropski parlament podpira ustvarjanje čistega vodika iz obnovljivih virov

Evropski parlament podpira ustvarjanje čistega vodika iz obnovljivih virov

Evropski parlament je podprl strategije EU, ki spodbujajo oblikovanje tako imenovanega evropskega trga čistega vodika, pridobljenega iz obnovljivih virov energije, in hitro uvedbo zelene vodikove infrastrukture.

Evropska strategija za integracijo energetskih sistemov in vodikova strategija zagotavljata znatne naložbe v infrastrukturo in tehnologijo ter predelavo obstoječe infrastrukture za proizvodnjo zelenega vodika. Strategija se osredotoča na vodik, pridobljen iz obnovljivih virov energije, tako imenovani čisti vodik, ki ima največji potencial za razogljičenje industrijskih procesov in gospodarskih sektorjev.

Z dekarbonizacijo bi se zmanjšale izpusti ogljika, s padcem cene energije zaradi obnovljivih virov in tehnološkega razvoja pa bi se vodik uporabljal kot nadomestilo za fosilna goriva. Čeprav ima vodik trenutno zanemarljivo pomembno vlogo pri celotni oskrbi z energijo, približno dva odstotka energije v EU, se to dolgoročno želi spremeniti na poti k doseganju podnebne nevtralnosti EU do leta 2050.

Obe strategiji je Evropska komisija predstavila julija lani, EU pa želi postopno ukiniti vodik, pridobljen iz fosilnih goriv, ​​kar pomeni, da se zdaj proizvede do 95 odstotkov vodika, pri čemer se sprosti 70-100 milijonov ton CO2 letno, poudarja Evropski parlament na svoji internetni strani. Po raziskavah bi bili obnovljivi viri energije lahko pomemben vir energije v letu 2050, od tega bi lahko vodik predstavljal 20 odstotkov oskrbe (20-50 odstotkov v prometu in 5-20 odstotkov v industriji).

Tri faze razvoja v tridesetih letih

Vodikova strategija predvideva tri faze razvoja v 30 letih. Do leta 2024 naj bi obstoječo proizvodnjo vodika razogljičili, šest let kasneje pa naj bi vodik postal del integriranega energetskega sistema in razširili bi njegovo uporabo na nove sektorje.

V tretji fazi, od 2030 do 2050, bi morali tehnologijo pridobivanja vodika široko uporabljati v vseh sektorjih. Cilj strategije za vodik je med drugim do leta 2024 namestiti elektrolizatorje za proizvodnjo vodika iz obnovljivih virov energije z zmogljivostjo najmanj 6 GW. Do leta 2030 naj bi njihova moč dosegla vrednost vsaj 40 GW.

Vodik je pomemben v vseh panogah industrije

Evropska komisarka za energetiko Kadri Simson je v ponedeljek v razpravi s poslanci o strategijah vodika in integraciji evropskih energetskih sistemov povedal, da mora EU opraviti še veliko dela.

“Vodik ima pomembno vlogo v vseh panogah, še posebej v letalskih družbah in vseh vrstah prevoza. Naša prednostna naloga je torej proizvodnja čistega vodika, vendar se zavedamo tudi vloge nizkoogljičnega vodika, ki se bo uporabljal v prehodnem obdobju,” je dejala Simsonova.

“Reformirati bomo morali trg za te vire energije. Zelo pomembno je vlagati in spodbujati razvoj prometnega omrežja, pa tudi razvoj močnih elektrolizatorjev,” je napovedala Simsonova.

Angelika Niebler je pred klubom poslancev (EPP) poudarila, da je pomembno, da si postavimo cilje in določimo pot že zdaj.

“Spodbujati moramo gradnjo infrastrukture za proizvodnjo čistega vodika, vendar je zelo pomembno, da v ta namen preuredimo obstoječe plinovode. Če bomo zdaj postavili prave poti, bo Evropa ostala na vrhu tehnologij na svetu in s pomočjo Zelenega načrta bo izvlekla našo ekonomijo in družbo iz krize”, je dejal Nieblerjeva.

Socialni demokrat Nicolas Gonzalez Casares je opozoril, da je treba v proces prehoda vključiti tudi potrošnike.

“Mi bomo milijone in milijarde denarja vložili v infrastrukturo za prihodnje generacije in to moramo storiti na učinkovit način. Potrošniki morajo tu igrati večjo vlogo. Spremeniti moramo vzorce porabe energije in spodbujati potrošnike k varčevanju z energijo , “Je dejal Casares.

COMMENTS

Wordpress (0)