(VIDEO) “Policija je baje popisala vse te palestinske protestnike, specifično, in vse, ki so imeli malo temnejšo kožo. Temu se reče čisto enostavno, fašizem, fašizem, fašizem, fašizem …” – Jaša Jenull po sinočnjih protestih v Ljubljani – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Policija je baje popisala vse te palestinske protestnike, specifično, in vse, ki so imeli malo temnejšo kožo. Temu se reče čisto enostavno, fašizem, fašizem, fašizem, fašizem …” – Jaša Jenull po sinočnjih protestih v Ljubljani

(VIDEO) “Policija je baje popisala vse te palestinske protestnike, specifično, in vse, ki so imeli malo temnejšo kožo. Temu se reče čisto enostavno, fašizem, fašizem, fašizem, fašizem …” – Jaša Jenull po sinočnjih protestih v Ljubljani

Petkovi protestniki so včeraj protestirali za pitno vodo, po njihovih ocenah se jih je zbralo okoli 3000. S kolesi in peš so se od Trga republike odpravili do Prešernovega trga. Petkove protestnike pred Prešernovim spomenikom s palestinskimi zastavami je pričakala tudi skupina protestnikov v podporo Palestini.

“Samo še ena informacija za te, ki ste še vedno tukaj samo zato, da se zavedate, kakšna je situacija. Policija je baje popisala vse te palestinske protestnike, specifično in vse, ki so imeli malo temnejšo kožo. Samo toliko, da se zavedate, dežniki so lahko nevarni, če so proti vladi in zastave so za popisovanje, če niso prave barve. Temu se reče čisto enostavno, fašizem, fašizem, fašizem, fašizem… in proti temu se borimo in zato moramo vztrajati,” je po končanih protestih včeraj dejal neformalni vodja protestov Jaša Jenull.

Pred izraelskim konzulatom v Ljubljani se je sicer včeraj popoldne zbralo kakih 100 Palestincev in podpornikov Palestine, ki so obsodili izraelske napade na območje Gaze in zahtevali njihovo končanje. Udeleženci so vzklikali gesla, kot sta “Svoboda Palestini” in “Smrt izraelski okupaciji!” ter opozarjali na številne civilne žrtve na okupiranih palestinskih območjih. Med protestniki je bilo več beguncev, ki imajo na območju Gaze svoje bližnje in se bojijo za njihova življenja.

Sporočilo so poslali tudi slovenski vladi. Eden od protestnikov je ocenil, da je slovenski premier Janez Janša “neusmiljen in nedemokratičen človek”, saj da podpira Izraelce, ki pobijajo palestinske otroke.

V znak solidarnosti z Izraelom je slovenska vlada sicer včeraj na svojem poslopju poleg slovenske in evropske izobesila tudi izraelsko zastavo. Ob tem je na Twitterju sporočila, da “obsojamo teroristične napade in stojimo ob strani Izraelu”.

https://twitter.com/JJansaSDS/status/1393266356620075009

https://twitter.com/nuncx/status/1393292567496777730

Slovenski predsednik Borut Pahor je na svojem Twitter profilu zapisal, da glede dogajanja v Izraelu še ni podal uradnega sporočila za javnost zato, ker “pričakuje telefonski klic predsednika Izraela Rivlina, za katerega je izraelska stran uradno zaprosila prek slovenske veleposlanice v Izraelu”.

Protestniki so v skladu z že več stoletnim dobro znanim običajem – namakanje goljufivih pekov v mestno reko – aktualizirali in prilagodili ter sodili “ministru Vizjaku”. Eden od protestnikov, ki je namreč nosil masko ministra je namreč bil simbolično obsojen na “kopanje” v Ljubljanici.

COMMENTS

Wordpress (0)