(VIDEO) Nova epizoda sage na vrhu Desusa – Pred mikrofone pred jutrišnjo sejo vrha stranke, na kateri naj bi bila na dnevnem redu tudi izključitev poslancev, stopila Ivan Hršak in Franc Jurša – TOPNEWS.si

(VIDEO) Nova epizoda sage na vrhu Desusa – Pred mikrofone pred jutrišnjo sejo vrha stranke, na kateri naj bi bila na dnevnem redu tudi izključitev poslancev, stopila Ivan Hršak in Franc Jurša

(VIDEO) Nova epizoda sage na vrhu Desusa – Pred mikrofone pred jutrišnjo sejo vrha stranke, na kateri naj bi bila na dnevnem redu tudi izključitev poslancev, stopila Ivan Hršak in Franc Jurša

Poslanec stranke DeSUS Ivan Hršak potrdil, da dobra tretjina pokrajinskih odborov stranke zaradi občasnega asistiranja njihove poslanske skupine in podpore vladi Janeza Janše zahteva izključitev preostalih treh poslancev iz stranke. Nova epizoda sage na vrhu Desusa naj bi se zgodila jutri, ko bo ponovno zasedal izvršilni odbor in svet stranke.

“Kolikor vem, želijo nekateri na izvršni odbor in svet stranke podati dva sklepa. Prvi je, da želijo zamenjati predsednika sveta stranke Antona Urha, drugi pa, da bi menda iz stranke radi izključili tudi poslance,” je danes v državnem zboru dejal poslanec DeSUS Ivan Hršak. Napovedal je, da se bodo poslanci jutrišnjih organov stranke udeležili in predstavili njihovo delo, potem pa bo, tako Hršak, odločitev na organih stranke. “Če bo prevladalo takšno mnenje, čeprav je absolutno nepravično, potem pač bo,” je povedal in dodal, da verjame, da do tega ne bo prišlo in bo prevladal razum.

 

Hršak pa je napovedal, da poslanci DeSUS-a v primeru izključitve iz stranke ne bodo zapustili poslanske skupine. “Tega veselja jim ne bomo dali,” je zatrdil. Spomnil je, da so v preteklosti v turbulentnih časih stranke že razmišljali o ustanovitvi nove poslanske skupine oz. skupine nepovezanih poslancev, a so se odločili, da to ni pravilna pot in da morajo ostati v poslanski skupini DeSUS-a.

Če bi poslance DeSUS izključili iz stranke, po njegovem mnenju DeSUS ne bi bila več parlamentarna stranka. “Bil bi unikum v svetu, da bi si stranka želela, da iz parlamentarne postane neparlamentarna stranka,” je dejal.

Hršak je o dogajanju v DeSUS-u komentiral po seji mandatno-volilne komisije (MVK), ki bo zaprosila za pisno mnenje zakonodajno-pravno službo (ZPS) o dodatnem delu poslanca SD Gregorja Židana in kršitvah zakona o poslancih.

Hršak je v funkciji predsednika komisije predlagal, da se do pridobitve mnenja ta točka dnevnega reda prekine. Poslanske skupine lahko do vključno torka komisiji pošljejo vprašanja za ZPS v zvezi s tem primerom.

“Ne morem pa razumeti predvsem tistih posameznikov, ki želijo kandidirati za najodgovornejšo funkcijo v stranki, da bi radi imeli zunajparlamentarno stranko,” pa je  na skupni tiskovni konferenci, skupaj s Hršakom in Simonovičem  dejal vodja poslanske skupine Franc Jurša. Kot je dejal, ne pozna primera v parlamentarni demokraciji v Evropi, da bi se stranka odpovedala svojim poslancem. “Kdor to predlaga, ne pozna parlamentarne demokracije,” je prepričan.

Je pa po njegovem mnenju nujno potreben dialog med vodstvom stranke in poslansko skupino, na podlagi tega pa lahko skupno oblikujejo politiko stranke in poslanske skupine. Upa, da bo na kongresu za predsednika stranke izvoljena oseba, ki v svojem predlogu nima izključitve poslancev, in se bodo potem lahko pogovarjali. Kateri kandidat ima to v svojem programu, ni razkril.

Poslanci DeSUS pa so danes v parlamentarni postopek vložili novelo zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, s katero želijo dokončno odpraviti posledice varčevalnih ukrepov za upokojence. Po predlogu bi se pokojnine decembra letos uskladile v višini 3,5 odstotka.

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)