Najmlajši kriptomilijarder Vitaly Buterin Indiji podaril več kot milijardo dolarjev za boj proti kroni – TOPNEWS.si

Najmlajši kriptomilijarder Vitaly Buterin Indiji podaril več kot milijardo dolarjev za boj proti kroni

Najmlajši kriptomilijarder Vitaly Buterin Indiji podaril več kot milijardo dolarjev za boj proti kroni

Soustanovitelj Ethereuma Vitaly “Vitalik” Buterin, ki je pred manj kot dvema tednoma postal najmlajši znani kriptomilijarder na svetu, je indijskemu skladu Covid Relief Fund in številnim drugim dobrodelnim organizacijam namenil več kot milijardo dolarjev kriptovalut.

Kriptovaluta eter s blockchain platforme Ethereum je prejšnji teden prvič na večjih kripto borzah, kot sta Coinbase in Bybit, presegel vrednost 3.000 dolarjev, kar je porast za 325% od začetka leta. In eden od njenih ustanoviteljev, Buterin, je pri samo 27 letih postal milijarder.

12. maja je Buterin podaril 50 milijard USD žetonov SHIB v vrednosti 1,2 milijarde USD indijskemu skladu za pomoč Covid. Aprila je organizaciji podaril približno 600.000 ameriških dolarjev v obliki etrov in žetonov (MKR), piše Forbes.

Nekaj ​​milijonov dolarjev je podaril tudi drugim organizacijam, kot so neprofitni dobrodelni cenilec GiveWell, fundacija Methuselah, ki se osredotoča na podaljševanje človeškega življenja, in Inštitut za raziskave strojne inteligence, ki je specializiran za razvoj varne umetne inteligence.

Buterin, rojen v Rusiji, se je pri šestih letih z družino preselil v Kanado

Mladi Rus s kanadskim državljanstvom se je rodil v mestecu Kolomna pri Moskvi leta 1994, vendar je z družino emigriral v Kanado, ko je bil star le šest let. Le 15 let kasneje, leta 2015 lansiral Ethereum, ki je od takrat postal druga največja kriptovaluta na svetu.

Preden se je Buterin vrgel v svet kriptovalut, je bil kot otrok strasten igralec in je leta igral kultno spletno ‘multiplayer’ igro World of Warcraft. Odnehal je, pravi, potem ko je Blizzard v igri odstranil njegovo najljubšo čarovnijo.

“Zaspan sem jokal in takrat sem spoznal, kakšne grozote lahko prinesejo centralizirane službe,” je zapisal v svoji biografiji na Cypherhunter.com.

Prejel je štipendijo v višini 100.000 ameriških dolarjev od milijarderja Petra Thiela

Leta 2012 je na mednarodni olimpijadi iz informatike osvojil bronasto medaljo, njegov ambiciozen načrt za ustvarjanje nove kriptovalute pa je med drugim omogočila štipendija milijarderja in vlagatelja Petra Thiela, Thiel Fellowship za študente in mlade, vredna 100.000 USD, ki želijo začeti projekte zunaj univerz. To pomeni, kot trdi Thiel Fellowship, “mladim, ki želijo graditi nove stvari, namesto da bi sedeli v učilnici, daje 100.000 USD.”

Vendar se je razvoj Ethereuma financiral z množičnim financiranjem ‘crowdhunding’ oziroma z množičnim zbiranjem sredstev prek namenskih internetnih platform. Platforma je bila uradno predstavljena 30. julija 2015 z začetno zalogo 72 milijonov coinov (ime enote kriptovalute) ethereum.

Fortune ga je uvrstil na seznam 40 voditeljev, mlajših od 40 let

Leta 2016 je Buterina ameriška poslovna revija Fortune uvrstila na svoj letni seznam najvplivnejših voditeljev z različnih področij družbe, mlajših od 40 let, imenovan “40 under 40”. Tam je opisan kot “fantovski genij za drugo najbolj priljubljeno kriptovaluto na svetu”, ki je takrat že imela tržno kapitalizacijo 30 milijard dolarjev, tako kot takrat Airbnb in Snapchat.

Tudi Forbes ga je leta 2018 uvrstil na seznam “najbogatejših ljudi v kriptovalutah”, pri čemer je zapisal, da ima njegova platforma Ethereum, ki temelji na tehnologiji veriženja blokov, tržno kapitalizacijo 100 milijard dolarjev in sodeluje z IT, energetskimi in finančnimi velikani, kot je Microsoft. BP in JP Morgan. Tržna vrednost je, ponavljamo, od takrat narasla na 376 milijard dolarjev.

COMMENTS

Wordpress (0)