(V ŽIVO) Ob dnevu zmage številne prireditve – Naprej slovesnost pri spomeniku sinovom Rusije in Sovjetske zveze na Žalah, pet pred dvanajsto pa bosta predsednik ZZB za vrednote NOB Marijan Križman in župan Ljubljane, ki danes prav tako obeležuje svoj praznik, nagovorila zbrane na Prešernovem trgu – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Ob dnevu zmage številne prireditve – Naprej slovesnost pri spomeniku sinovom Rusije in Sovjetske zveze na Žalah, pet pred dvanajsto pa bosta predsednik ZZB za vrednote NOB Marijan Križman in župan Ljubljane, ki danes prav tako obeležuje svoj praznik, nagovorila zbrane na Prešernovem trgu

(V ŽIVO) Ob dnevu zmage številne prireditve – Naprej slovesnost pri spomeniku sinovom Rusije in Sovjetske zveze na Žalah, pet pred dvanajsto pa bosta predsednik ZZB za vrednote NOB Marijan Križman in župan Ljubljane, ki danes prav tako obeležuje svoj praznik, nagovorila zbrane na Prešernovem trgu

Ob 76. obletnici konca druge svetovne vojne bodo danes potekale številne prireditve. Predsednik države Borut Pahor in vodje veleposlaništev zavezniških držav so se na predvečer obletnice zmage nad nacizmom in fašizmom in konca druge svetovne vojne na evropskih tleh že sinoči poklonili žrtvam druge svetovne vojne s položitvijo vencev k Spomeniku vsem žrtvam vojn in z vojnami povezanim žrtvam.

Ob 9. maju Dnevu zmage, ki je tudi eden od najbolj pomembnih ruskih praznikov, bo v organizaciji veleposlaništva Ruske federacije v Sloveniji na Žalah pri spomeniku sinovom Rusije in Sovjetske zveze, padlim na slovenskih tleh med prvo in drugo svetovno vojno, krajša slovesnost, ki se je bo udeležil tudi izredni in Pooblaščeni Veleposlanik Ruske federacije v Republiki Sloveniji Timur Ejvazov.

 

Na današnji mednarodni dan zmage nad fašizmom in nacizmom predsednik ZZB za vrednote NOB Slovenije Marijan Križman pripravlja nagovor na Prešernovem trgu v Ljubljani. Pridružil se mu bo tudi župan Ljubljane, ki danes prav tako obeležuje svoj praznik, Zoran Janković.

9. maja 1945 ob treh zjutraj je 15. partizanska brigada po hudih bojih strla odpor nemških sil. Dve uri zatem je na ljubljanskem gradu zaplapola slovenska zastava in sirena na kolodvoru je razglasila konec vojne. V Ljubljano so vkorakale enote partizanske vojske, ljudje so napolnili ulice in pozdravili prihod osvoboditeljev.

Naslednji dan je v Ljubljano prispela narodna vlada Slovenije, imenovana 5. maja 1945 v Ajdovščini, ki jo je na ulicah prav tako pričakala velikanska množica.

Na predvečer dneva Evrope je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor včeraj dopoldan skupaj z vodji veleposlaništev Francije, Rusije, Združenih držav Amerike in Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske obeležil obletnico zmage nad nacizmom in fašizmom in konca druge svetovne vojne na evropskih tleh. Obeležitev je potekala v sklopu praznovanja Dneva zmage.

Predsednik republike in vodje veleposlaništev zavezniških držav so se poklonili žrtvam druge svetovne vojne s položitvijo vencev k Spomeniku vsem žrtvam vojn in z vojnami povezanim žrtvam. V pietetnem komemorativnem ceremonialu so sodelovali pripadniki Garde Slovenske vojske in glasbeniki Policijskega orkestra.

https://twitter.com/FerrariFv/status/1390984697900150786

Predsednik republike je zatem v Predsedniški palači sprejel vodje veleposlaništev, ki so sodelovali v slovesnosti: veleposlanico Francoske republike v Republiki Sloveniji Florence Ferrari, veleposlanika Ruske federacije v Republiki Sloveniji Timurja Rafailoviča Ejvazova, veleposlanico Združenega kraljestva v Republiki Sloveniji Tiffany Sadler in začasno odpravnico poslov na veleposlaništvu Združenih držav Amerike v Republiki Sloveniji Susan Falatko.

COMMENTS

Wordpress (0)