Dan kapitulacije nacistične Nemčije! Kanclerka Angela Merkel: Spomin na milijone žrtev nacistične tiranije je naša trajna odgovornost! Predsednik Frank-Walter Steinmeier: “Moči in samozavesti ne pridobivamo z molkom, temveč le z ohranjanjem kritičnosti in poštenosti – do sebe in zgodovine naše države – TOPNEWS.si

Dan kapitulacije nacistične Nemčije! Kanclerka Angela Merkel: Spomin na milijone žrtev nacistične tiranije je naša trajna odgovornost! Predsednik Frank-Walter Steinmeier: “Moči in samozavesti ne pridobivamo z molkom, temveč le z ohranjanjem kritičnosti in poštenosti – do sebe in zgodovine naše države

Dan kapitulacije nacistične Nemčije! Kanclerka Angela Merkel: Spomin na milijone žrtev nacistične tiranije je naša trajna odgovornost! Predsednik Frank-Walter Steinmeier: “Moči in samozavesti ne pridobivamo z molkom, temveč le z ohranjanjem kritičnosti in poštenosti – do sebe in zgodovine naše države

Na današnji dan leta 1945 se je z brezpogojno kapitulacijo Nemčije končala druga svetovna vojna v Evropi. Nemška kanclerka Angela Merkel je ob tej priložnosti dejala, da je “trajna odgovornost” Nemčije ohraniti spomin na milijone ljudi, ki so izgubili življenje v letih “nacionalsocialistične” tiranije “.

Merklova je, kot je sporočil tiskovni predstavnik nemške vlade Stephen Seibert na Twitterju, poudarila, da je bil 8. maj 1945 “dan osvoboditve”, kar je pomenilo konec nacistične diktature in “zlom civilizacije, ki je bila Shoah “(Holokavst).

“Naša trajna odgovornost je ohraniti spomin na milijone ljudi, ki so izgubili življenje v letih nacionalsocialistične tiranije,” je dejala Merklova.

Nemški zunanji minister Heiko Maas se je zahvalil milijonom ljudi, ki so, kot je poudaril, tvegali svoja življenja in se žrtvovali, da bi svet osvobodili fašizma, in poudaril, da je fašizem prisoten še danes.

“Na žalost ideja fašizma še ni popolnoma izkoreninjena,” je Maas sporočil preko Twitterja.

Nemški državni minister za Evropo Michael Roth je pozval k odprtju spominskega centra v Berlinu, kjer bodo negovali spomin na vse žrtve nacionalsocialistične okupacije.

“Takšen kraj bi moral obstajati že zdavnaj,” je Roth dejal v komentarju za največji nemški novičarski portal t-online, poroča Deutsche Welle.

Nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier je v petek podelil medalje državljanom, ki se zavzemajo za spomin na čas nacizma in se borijo proti rasizmu, ter Nemce pozval, naj se nenehno soočajo s holokavstom in nacistično diktaturo.

“Brez tega mučnega in bolečega procesa bi bila” demokratična samozavest naše države “nepredstavljiva,” je dejal Steinmeier.

Opozoril je tudi, da bi bila vrnitev v stanje represije “usodna in napačna pot”, poroča Deutsche Welle.

“Moči in samozavesti ne pridobivamo z molkom, temveč le z ohranjanjem kritičnosti in poštenosti – do sebe in zgodovine naše države,” je dejal.

Kot je dejal, spomin na nacionalsocializem, krivdo in krivico, krepi demokracijo.

“To je ‘zgodovinska izkušnja’, ki jo je imela država po osvoboditvi leta 1945,” je dejal Steinmeier.

Kot je dejal, se mora torej vsaka generacija soočiti z nalogo, da si ponovno prisvoji spomin na zločine, kot sta Shoah in uničenje, ki sta ga povzročila nacionalizem in rasizem.

“To je postalo ‘del nemške identitete’. Spomin na zločine je ključnega pomena za prihodnost Nemčije in Evrope,” je dejal Steinmeier.

Na slovesnosti ob obletnici konca druge svetovne vojne se je poklonil šestim državljanom, ki so se posvetili soočanju s preteklostjo, se spomnili na nacistične zločine in se borili proti rasizmu in marginalizaciji.

Druga svetovna vojna se je začela z napadom Hitlerjeve Nemčije na Poljsko septembra 1939. V vojni je izgubilo življenje med 55 in 60 milijoni ljudi po vsem svetu, 8. maja 1945 pa se je z brezpogojno kapitulacijo Nemčije končala druga svetovna vojna v Evropi.

COMMENTS

Wordpress (0)