Velika nočna akcija češke policije: Aretirali osumljene, ki naj bi delali za Putinove agente – TOPNEWS.si

Velika nočna akcija češke policije: Aretirali osumljene, ki naj bi delali za Putinove agente

Velika nočna akcija češke policije: Aretirali osumljene, ki naj bi delali za Putinove agente

V noči s torka na sredo je češka policija začela veliko operacijo.

Po poročanju čeških medijev naj bi bilo v operaciji aretiranih več kot 10 čeških državljanov, ki so delali pod poveljstvom agentov ruske tajne službe GRU, s pomočjo katere Vladimir Putin izvaja hibridne vojne po vsem svetu.

V nočni akciji čeških varnostnih sil je sodelovalo na stotine policistov.

Češka policija sumi, da so pridržani organizirali potovanja čeških državljanov v ukrajinsko regijo Donbas, kjer so v papavojaških enotah po ukazih GRU, ki so prihajali z ruskega veleposlaništva v Pragi, sodelovali v bojih na strani proruskih separatistov.

Spor med Češko in Rusijo zaradi skrivnostnih eksplozij v skladišču streliva

Spomnimo, Češka je v soboto izgnala 18 ruskih diplomatov, ki jih je “identificirala kot osebje tajne službe”. Rusija se je nato v ponedeljek odzvala z izgonom dvajsetih čeških diplomatov v znak maščevanja.

Za odločitvijo češkega premierja Andreja Babiša o izgonu ruskih diplomatov stoji odkritje vrste skrivnostnih eksplozij, ki so se leta 2014 zgodile v skladišču streliva v Vrbeticah na Češkem, 330 km jugovzhodno od Prage.

Za eksplozijo so najprej mislili, da gre za nesrečo. A kot sta med pregonom ruskih diplomatov in domnevnih vohunov poročila češki premier Andrej Babis in zunanji minister Jan Hamaček, češke oblasti zdaj sumijo, da so jo izzvale ruske obveščevalne službe.

“Obstaja utemeljen sum vpletenosti policistov ruske obveščevalne službe GRU, enota 29155, v eksplozijo skladišča streliva na območju Vrbetice,” je dejal Babiš na sestanku, predvajanem v živo po televiziji.

Moskva mora plačati: Češka republika zahteva odškodnino za eksplozijo v skladišču streliva 2014

Spodnji dom češkega parlamenta je sprejel dokument, v katerem vlado poziva, naj od Rusije zahteva odškodnino za eksplozijo skladišča streliva iz leta 2014 v češki vasi Vrbetice.

Poslanci so vlado pozvali tudi k zmanjšanju števila ruskih diplomatov na Češkem in podprli odločitev vlade o izgonu 18 uslužbencev z ruskega veleposlaništva na Češkem, ki so v ponedeljek zapustili Prago.

Spodnji dom češkega parlamenta je ministre tudi pozval, naj nasprotujejo dejanjem, ki škodijo suverenosti Češke.

V skladu z dokumentom, ruskim podjetjem ne sme biti dovoljeno sodelovanje v strateško pomembnih infrastrukturnih projektih na češkem ozemlju, kot je gradnja jedrskih elektrarn.

Pred tem je češki premier Andrej Babiš dejal, da ministrstvo za finance pripravlja odškodninsko tožbo proti tistim, ki stojijo za eksplozijo skladišča streliva v vasi Vrbetice.

“Povzročena je bila velika škoda. Ministrstvo za finance pripravlja tožbo z zahtevo za odškodnino,” je dejal Babiš.

COMMENTS

Wordpress (0)