Tokrat Merklovo vprašali, ali meni, da je Putin morilec: Povem mu vse v obraz! – TOPNEWS.si

Tokrat Merklovo vprašali, ali meni, da je Putin morilec: Povem mu vse v obraz!

Tokrat Merklovo vprašali, ali meni, da je Putin morilec: Povem mu vse v obraz!

Nemška kanclerka Angela Merkel je izjavila, da jo skrbi zdravstveno stanje ruskega opozicijskega liderja Alekseja Navalnija, a da vse, kar misli o Vladimirju Putinu, pove v njegov obraz za razliko od Joeja Bidna.

Spomnimo, ameriški predsednik Biden je povzročil pravi vihar, ko je prejšnji mesec ruskega kolega označil za “morilca, ki mora plačati ceno domnevnega vmešavanja Rusije v ameriške volitve.”

Putin se je na kratko odzval in Bidnu zaželel “dobrega zdravja” ter ga pozval, naj pripravi javno online razpravo, vendar je Bela hiša to zavrnila.

Po drugi strani pa je kanclerka Angela Merkel namignila, da se ne boji kritizirati svojega ruskega kolega kar v obraz.

“Kar zadeva gospoda Putina, vam bom povedala s svojimi besedami: če govorimo o kritiki, je ne skrivam. Neposredno mu sporočam, kaj mislim o tem, vključno z najinimi osebnimi pogovori. To je moj način spopadanja z dejstvom nestrinjanja z vsem, kar se dogaja v Rusiji na področju človekovih pravic,” je dejala Merklova na zasedanju spomladanskega zasedanja parlamentarne skupščine Sveta Evrope.

 

Na vprašanje, ali Putina šteje za “morilca”, je dejala, da se zaveda težav z Navalnim, pa tudi drugih kršitev človekovih pravic, obenem pa je poudarila pomen nadaljnjega dialoga z Rusijo in zagovarjala projekt Severni tok 2.

Mimogrede, Putin in Merklova se poznata že skoraj dve desetletji, prvo srečanje sta imela leta 2002, le nekaj let preden je nemška političarka leta 2005 postala kanclerka. V teh letih sta ruski predsednik, ki je leta delal v nekdanji Vzhodni Nemčiji in tekoče govori nemško, ter Merklova, za katero je znano, da govori rusko, vzpostavila pragmatičen poslovni odnos.

Konec lanskega leta je Putin, ko je komentiral načrte Merklove o upokojitvi po prihajajočih septembrskih zveznih volitvah, dejal, da z kanclerko “ohranjata dokaj dobre osebne odnose”, odnosi med državama pa ostajajo na dokaj visoki ravni.

Na vprašanje, ali bi jo pogrešal, je Putin dejal, da “Merklova še nikamor ne gre.” Merklova je v preteklosti že večkrat izjavila, da glede Rusije verjame, “da je sporne teme mogoče rešiti z dialogom”.

COMMENTS

Wordpress (0)