Sergej Lavrov: Preoblikovanja meja ne bo, Janševa izjava je nesprejemljiva – TOPNEWS.si

Sergej Lavrov: Preoblikovanja meja ne bo, Janševa izjava je nesprejemljiva

Sergej Lavrov: Preoblikovanja meja ne bo, Janševa izjava je nesprejemljiva

Sergej Lavrov, vodja ruske diplomacije, je včeraj zavrnil možnost preoblikovanja meja na ozemlju nekdanje Jugoslavije.

Lavrov je na novinarski konferenci po pogovorih s srbskim kolegom Nikolo Selakovićem dejal, da sta ideja o “veliki Albaniji” kot rešitvi kosovskega problema in izjava slovenskega premierja Janeza Janše, da razpad Jugoslavije še ni dokončan, “nesprejemljivi, zelo škodljivi, provokativni.”.

Vedno pozivamo partnerje iz EU in Nata, naj natančno preučijo takšne načrte in ne dovolijo, da bi se takšna retorika vsiljevala,” je dejal Sergej Lavrov.

Sergej Lavrov je dejal, da so pogovori o “Veliki Albaniji” provokativni, Moskva poziva pokrovitelje Prištine iz Nata, naj ustavijo takšna razpoloženja.

“Pogovori o” Veliki Albaniji “trajajo že leta in vedno pozivamo svoje kolege iz EU in zveze NATO, ki ščitijo Prištino, naj takšna čustva končajo in preprečijo forsiranje takšne retorike,” je dejal.

Ko gre za slovenski “non-paper” o reviziji meja na Balkanu, Lavrov pravi, da se je treba samo spomniti, kako zahodni partnerji, vključno z EU in Natom, katerih članica je Slovenija, pozivajo, naj se ne dovoli revizije povojnih meja Evrope, vendar to običajno počnejo, ko se Rusija zavzame za svoje rojake.

“In ko se s tem vprašanjem ukvarjajo tisti, ki jih Zahod ščiti, potem je stališče Bruslja povsem drugačno. Mislim, da gre za zelo nevarne igre. Obstaja Resolucija 1244, ki je ni nihče razveljavil. Odgovorni politiki, zlasti šefi vlad, nimajo pravice predstavljati idej, ki močno spodkopavajo sam koncept te resolucije. ”

Spomnil je, da resolucija spoštuje suverenost Srbije. Status Kosova bi morali določiti v pogovorih Beograda in Prištine. “Kot je dejal predsednik Putin, bomo našli rešitev, ki ustreza Srbiji,” je dejal Lavrov.

Obstoj spornega zemljevida, ki predvideva spreminjanje meja na Balkanu, je v oddaji Volitve 2021 potrdil albanski premier Edi Rama. Novinar se je v oddaji namreč navezal tudi na non paper slovenskega premierja, ki govori tudi o ideji Velike Hrvaške in Velike Albanije ter v zadnjih dneh močno odmeva v Evropi. “Ste vi to videli? Vam to kaj pomeni, gre za državo Evropske Unije, ki je poslala v Bruselj tako idejo,” je Ramo vprašal novinar, na kar je albanski premier odgovoril, da “je to videl in tudi govoril z njim”.

Je pa včeraj veliko pozornost požel nastop albanskega premierja, ki je potrdil obstoj idej o spreminjanju meja na Balkanu. Edi Rama je na vprašanje, natanko s kom je govoril, odgovoril: “S predsednikom vlade Slovenije že pred časom.” Ali sta govorila o tej ideji, je nadaljeval novinar, Rama pa odgovoril, da sta s slovenskim premierjem govorila na splošno o idejah ter da je ta dokument, ki se je pojavil, videl, a da nima nobenega komentarja o tem.

Odgovorom na nadaljnja vprašanja glede non paperja in idej v njem se je albanski premier Rama nato izognil.

COMMENTS

Wordpress (0)