(V ŽIVO) Opozicija zaradi “non paperja” zahteva nujno sejo KNOVS – Pahor pojasnjuje situacijo glede “non papreja” – “Kako naj bi poizvedoval o njem v Sarajevu, če sploh nisem vedel za ta dokument? Kako? Zakaj? Zakaj bi poizvedoval na način, ki nasprotuje mojemu temeljnemu videnju in to je zavračanju spreminjanja ozemeljskih meja, ki veljajo.” – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Opozicija zaradi “non paperja” zahteva nujno sejo KNOVS – Pahor pojasnjuje situacijo glede “non papreja” – “Kako naj bi poizvedoval o njem v Sarajevu, če sploh nisem vedel za ta dokument? Kako? Zakaj? Zakaj bi poizvedoval na način, ki nasprotuje mojemu temeljnemu videnju in to je zavračanju spreminjanja ozemeljskih meja, ki veljajo.”

(V ŽIVO) Opozicija zaradi “non paperja” zahteva nujno sejo KNOVS – Pahor pojasnjuje situacijo glede “non papreja” – “Kako naj bi poizvedoval o njem v Sarajevu, če sploh nisem vedel za ta dokument? Kako? Zakaj? Zakaj bi poizvedoval na način, ki nasprotuje mojemu temeljnemu videnju in to je zavračanju spreminjanja ozemeljskih meja, ki veljajo.”

Predsednik republike Borut Pahor je danes zatrdil, da pred marčnim obiskom v BiH niti kasneje ni bil seznanjen z non-paperjem o Zahodnem Balkanu. Na novinarski konferenci je Pahor dejal, da odločno nasprotuje spreminjanju meja v regiji, ker verjame, da tega ni mogoče doseči po mirni poti.

Širitev postaja vprašanje časa in ne samo politične volje. počasnost širitve ohlaja zaupanje v evropsko perspektivo v teh državah, posledice pa so lahko krepitev nacionalizma in povečanje vpliva tretjih držav.” Pahor je povedal, da bi širitev preprečila vznik nevarnih zamisli o spremembah meja, čemu Pahor ostro nasprotuje.”Kot predsednik republike sem BiH obiskal sedemkrat. V času mojega zadnjega obiska, ne prej in ne pozneje, nisem bil seznanjen z nobenim non-paper dokumentom. Zamisli o dokončem razpadu Jugoslavije in spremembi meja odločno nasprotujem. Nazadnje sem to potrdil lani v severnomakedonskem parlamentu.” Po njegovem mnenju miren proces spreminjanja meja ni mogoč.

https://twitter.com/AnzeBozic/status/1383021150754705413

“Zamisli o dokončnem razpadu Jugoslavije in spremembi meja odločno nasprotujem, ker ne verjamem, da je to mogoče doseči po mirni poti,” je dejal. Po njegovih besedah sta dva člana predsedstva govorila o tem, ali je bila opcija o spremembi meja na Zahodnem Balkanu na mizi. “Nisem razumel, zakaj gre. Nisem vprašal zato, ker bi se strinjal s tem, temveč kot nekdo, ki je zaskrbljen. Kasneje se je izkazalo, kar domnevam, da so razpolagali z informacijo, da obstaja neki non-paper, jaz pa tega nisem vedel,” je razložil in dodal, da je nastala zadrega, ki se bo pojasnila, in da ni bilo nobene zarote. Pripravljen pa je tudi sprejeti vabilo za govor pred DZ-jem, če bo prejel vabilo.

Na vprašanje glede vsebine non paperja, ki ga je objavil portal Necenzurirano je, da v njem piše, da bodo odločevalci preverjali, tipali interes za uveljavitev teh korakov dokončnega razpada nekdanje Jugoslavije. “Marsikdo si pač vaše v pogovore v Sarajevu razlaga ravno v luči tega, da ste v Sarajevu preverjali možnost za to alternativo?”

“Dajmo še enkrat, očitno se nismo dobro razumeli. Kako naj bi poizvedoval, če sploh nisem vedel za ta dokument? Kako? Zakaj? Zakaj bi poizvedoval na način, ki nasprotuje mojemu temeljnemu videnju in to je zavračanju ozemeljskih meja, ki veljajo. A me razumete, mi smo zdaj to razčistili, to mora biti razčiščeno. Jaz nisem šel v Sarajevo, da bi poizvedoval za koga drugega, za ideje drugih ljudi, ampak za poglede, ki so, verjamem, pogledi Republike Slovenije, nekateri tudi izvirno moji pogledi kot voditelja procesa Brdo Brioni. In to so pogledi, ki so ravno obratni od filozofije, da je treba najprej počakati na dokončni razpad Jugoslavije,” je bil kategoričen Borut Pahor.

“Hitrejši proces vključevanja vseh držav Zahodnega Balkana v EU bi pomembno okrepil načelo ozemeljske celovitosti držav, reševanja njihovih dvostranskih vprašanj ter bistveno okrepil stabilnost in varnost regije in cele Evrope,” je dejal Pahor in ponovil, da gre za zelo občutljive stvari in težave, ki jih bo potrebno rešiti, trenutno pa za to ni ustrezne vizije. Poudaril je zavezanost k spravi med narodi v BiH.

 

Poslanec LMŠ-ja Rudi Medved je v državnem zboru po poročanju STA-ja predstavil zahtevo za sklic nujne seje komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb zaradi morebitnega vpliva neuradnega diplomatskega dokumenta o Zahodnem Balkanu na varnostne razmere.

Ob tem je opozoril, da premier Janez Janša še vedno ni zanikal vpletenosti v nastanek t. i. non-paperja.

LMŠ zato zahteva sklic nujne seje Knovsa, na katero bi povabili direktorja Slovenske obveščevalno-varnostne agencije, da jim predstavi trenutni varnostni položaj na Zahodnem Balkanu, saj domnevajo, da se ta poslabšuje. Zanima jih tudi ocena varnostne ogroženosti Slovenije v tem primeru, želijo pa tudi oceno, ali je zaradi tega ogrožen strateški interes Slovenije.

Medved je pojasnil, da uradnega sklica seje še ni in da bodo presodili, ali je treba nanjo povabiti še koga, morda tudi Janšo.

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)