(VIDEO) Jožef Horvat zagrozil z izrednimi volitvami, če ga ne bodo podprli za predsednika državnega zbora – Bo Janša nišo z morebitno neizvolitvijo Horvata uporabil kot razlog za predčasne volitve? – TOPNEWS.si

(VIDEO) Jožef Horvat zagrozil z izrednimi volitvami, če ga ne bodo podprli za predsednika državnega zbora – Bo Janša nišo z morebitno neizvolitvijo Horvata uporabil kot razlog za predčasne volitve?

(VIDEO) Jožef Horvat zagrozil z izrednimi volitvami, če ga ne bodo podprli za predsednika državnega zbora – Bo Janša nišo z morebitno neizvolitvijo Horvata uporabil kot razlog za predčasne volitve?

Čeprav je ključ do izrednih volitev v rokah vladajoče SDS in predsednika vlade Janeza Janše, ki naj bi po nekaterih informacijah ocenjeval, da mu vodenje Sveta Evropske unije ni več takšna prioriteta ali “sveti gral”, zaradi katerega bi na vsak način vztrajal na položaju predsednika vlade, če bi se pokazala niša, ki bi mu omogočila, da ne bi bil kriv za razpad koalicije in bi vseeno prišli do izrednih volitev.

Ocena je namreč, da bi po lockdownu in vsaj delno končanem boju proti epidemiji presenetil levo sredino, da bi imela premalo časa za morebitno reorganizacijo in priprave za volitve. Tudi če Horvat ne bi bil izvoljen, Janša lahko vpokliče predsednika SMC Zdravka Počivalška v parlament, kar bi pomenilo, da bi koalicija ponovno dobila glas več in večino.

Po nekaterih špekulacijah bi namreč Zdravko Počivalšek lahko prišel v parlamentu in postal predsednik državnega zbora, vendar gre zgolj za politično konstrukcijo. Novi predsednik državnega zbora bo Jožef Horvat iz NSi, je v oddaji Politično s Tanjo Gobec na Televiziji Slovenija povedal minister za obrambo in predsednik NSi Matej Tonin. Jožef Horvat pa ga je nadgradil in dodal, da ima po njegovih informacijah 46 glasov podpore.
Matej Tonin je sicer še pred interpelacijo govoril o 47 glasovih, kjer je računal na dva poslanca narodnosti, tri Jelinčičeve glasove in štiri glasove poslancev DeSUS-a.

V primeru, da jih ne bi dobil, bi to po njegovem osebnem mnenju pomenilo, da smo blizu predčasnim volitvam. Koalicijske poslanske skupine so danes v postopek DZ-ju z 38 podpisi vložile predlog za razrešitev predsednika DZ Igorja Zorčiča. Predlagajo, da DZ o tem odloča na izredni seji že jutri v torek. Vendar razrešitev dosedanjega predsednika DZ Igorja Zorčiča je vse prej kot samoumevna.

Koordinator Levice Luka Mesec je danes dejal, da do zamenjave ne more priti, če se bosta poslanca narodnih skupnosti držala parlamentarne prakse, da nista jeziček na tehtnici. Koalicija ima namreč sama 38 poslanskih glasov, z morebitno podporo poslancev DeSUS in SNS pa 45, torej glas premalo za zahtevano večino. Poslanca manjšin imata sicer z vlado podpisan sporazum o sodelovanju.

Luka Mesec: “Za zamenjavo predsednika državnega zbora je potrebnih 46 glasov. Opozicija jih ima v tem trenutku 43, potem sta tu še poslanca narodnosti. Se pravi, razmerje moči na strani koalicije je, da lahko največ skupaj z SNS in vsemi skupaj pride do 45 glasov. Tako da če bosta poslanca manjšin ostala znotraj svoje ustavne funkcije in se bosta držala 30-letne parlamentarne prakse, da nista jeziček na tehtnici pri takih odločitvah, potem predsednik državnega zbora ne more biti zamenjan in bo ostal Igor Zorčič. To bomo podprli tudi mi”.

Mesec pa upa, “da današnji podpis 2,8 milijona evrov težke pogodbe med Počivalškom in madžarsko narodno skupnostjo ne bo koga prepričal v to, da spremeni svoj glas na tajnem glasovanju”.

Je pa v oddaji Studio City sinoči poskus zamenjave Zorčiča komentirala poslanka Janja Sluga. “Tukaj moram zelo iskreno povedat neke stvari. Parlament je zakonodajna veja oblasti, ki bi morala biti avtonomna in samostojna. Kolega Zorčič se je zelo uspešno upiral posegom predsednika vlade, poskusom posega predsednika vlade, da bi tudi on lastnoročno vodil ta parlament. In kolega Zorčič to zelo dobro ve in si tega ni dovolil. In jaz mislim, da že to je zelo povedno, da je podpredsednik vlade včeraj na vaši televiziji že kar z gotovostjo trdil, da bo Jožef Horvat predsednik DZ. Tako da tukaj je treba biti zelo previden in ne dovoliti vmešavanja ene veje oblasti v drugo, Predvsem pa ne dovoliti, da bi predsednik vlade lastnoročno vodil tudi parlament.”

Nastop Mateja Tonina v oddaji Politično, kjer je le ta kategorično dejal, da bo predsednik državnega zbora Jožef Horvat, je komentiral tudi nekdanji poslanec Desusa Jurij Lep, ki je dejal, da to ni tako enostavno, kot je rekel predsednik Nove Slovenije. Po vseh normativih in uzancah je en človek iz nove Slovenije kandidat za predsednika državnega zbora”. Na ugotovitev voditelja, da potrebuje 46 glasov in ali jih vidi, je Lep dejal: “Ne jih ne vidim. Če bo pa dobil 46 glasov, pa bo v naravi ali pa v nekih navadah nekdo, ki ne bi smel dati glasu. Če bo pa to naredil, glejte volitve so tajne in mogoče je vse. Upam, da bo dobil manj kot 46 glasov,” je dejal Lep.

Vodja poslancev SMC Gregor Perič je sicer že v petek napovedal, da gre vse v smeri iskanja nove večine in novega imena za predsednika DZ. Predsednik NSi Matej Tonin pa je v nedeljo na Televiziji Slovenija dejal, da bo novi predsednik DZ vodja poslanske skupine NSi Horvat.

Perič je v današnji izjavi v DZ zagotovil, da ima Horvat podporo vseh petih poslancev SMC. “Horvat je nekdo, ki je že dolgo v DZ, pozna postopke in uživa ugled. Razpravo v DZ bi lahko dvignil na višji nivo, kar DZ in slovenski politični prostor trenutno zelo potrebuje,” je povedal Perič. Strinja se, da je tajno glasovanje nepredvidljivo, a meni, da je Horvat izvoljiv. “To je tudi pomemben političen lakmusov papir, ki bo pomembno nakazal delovanje koalicije v prihodnje,” je ugotavljal. A je spomnil na glasovanja minuli teden, ki niso kazala na to, da bi bila večina za sprejemanje predlogov ogrožena.

Medtem pa se SMC po tem, ko je postala najmanjša koalicijska stranka, ne namerava pogajati o številu ministrov, je dejal vodja poslanske skupine SMC Perič. Po ugibanjih, da se utegne v poslanske klopi vrniti prvak SMC in minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, s čimer bi koalicija pridobila en poslanski glas, pa je Perič danes pojasnil, da ga vidijo na ministrskem mestu.

Podpredsednik DZ in poslanec DeSUS Branko Simonovič se danes ni izrekel o ravnanju poslancev DeSUS v primeru poskusa zamenjave predsednika DZ, saj se o tem še niso pogovorili. Prav tako ni nujno, da bodo enotni. Obenem je Simonovič zavrnil nedeljsko poročanje medijev, da ima z vlado podpisan sporazum o sodelovanju. Ponovno je poudaril, da poslanska skupina deluje v skladu s programskimi usmeritvami DeSUS.

Poslanci SNS bodo po besedah predsednika stranke Zmaga Jelinčiča Plemenitega podprli Zorčičevo razrešitev. Poslanca narodnih skupnosti pa bosta glasovala po lastni vesti, je za STA pojasnil vodja te poslanske skupine Felice Žiža.

Koordinator Levice Luka Mesec in predsednik LMŠ Marjan Šarec napovedujeta nasprotovanje zamenjavi predsednika DZ in menita, da do nje niti ne more priti, če se bosta poslanca narodnih skupnosti držala parlamentarne prakse, da nista jeziček na tehtnici. Koalicija ima namreč sama 38 poslanskih glasov, z morebitno podporo poslancev DeSUS in SNS pa 45, torej glas premalo za zahtevano večino. Poslanca manjšin imata sicer z vlado podpisan sporazum o sodelovanju.

“Vloženi podpisi pod predlog za razrešitev Zorčiča kažejo, da ima koalicija le še 38 glasov. Torej smo očitno prišli do faze cenika,” je ugotavljal Šarec. Dodal je, da bo manjkajoče glasove možno dobiti le s cenikom tistih, ki naj bi zamenjavo predsednika DZ po tiho podprli. Tudi Horvata za novega predsednika DZ v LMŠ ne bodo podprli, če pride do glasovanja. Kot je ocenil Šarec, je Horvat v preteklosti zavajal, sicer pa mora koalicija sama zagotoviti večino za predsednika DZ.

https://www.youtube.com/watch?v=7t_inRX8xW0&t=595s

COMMENTS

Wordpress (0)