Na zemljevidu najbolj zelenih držav na svetu se je Slovenija znašla na 18. mestu – TOPNEWS.si

Na zemljevidu najbolj zelenih držav na svetu se je Slovenija znašla na 18. mestu

Na zemljevidu najbolj zelenih držav na svetu se je Slovenija znašla na 18. mestu

Glede na zemljevid, ki ocenjuje indeks varstva okolja (EPI), so najbolj zelene države na svetu tudi dobro stoječe države z najvišjim BDP na prebivalca.

Glede na analizo, objavljeno na spletni strani Visualize Capitalist, se je Slovenija uvrstila med 20 najbolj zelenih držav na svetu. Gre za lestvico, kjer prevladujejo države EU. Slovenija se je uvrstila na 18. mesto med države kot so Belgija, Islandija, Irska, Češka, Italija in Malta.

Na seznamu najboljših vodi Danska, ki je tudi svetovna vodilna v zmanjševanju negativnih vplivov na podnebne spremembe. Sledijo Luksemburg, Švica, Velika Britanija in Francija. Švedska je osma, če vse dejavnike indeksa obravnavamo skupaj, vendar je prva po predelavi in ​​recikliranju odpadkov. Finska, ki je na skupnem sedmem mestu, se je skupaj z Nizozemsko, Švedsko in Singapurjem uvrstila na sam vrh čiščenja odpadnih voda. Španija je na 14. mestu, vendar je po biotski raznovrstnosti in ohranjanju habitatov osma. Združeno kraljestvo je po zmanjšanju emisij CO2 na drugem mestu za Dansko.

V družbi najbolj zelenih držav z drugih koncev sveta so še Japonska na 12. mestu, Avstralija na 13. mestu, Nova Zelandija na 19. mestu, Kanada na 20. mestu, ZDA na 24. mestu in Južna Koreja na 28. mestu.

Kaj pomeni, da je država zelena?

Indeks EPI je razvila univerza Yale v ZDA in meri 32 dejavnikov, med katerimi so najpomembnejši podnebne spremembe, biotska raznovrstnost, kakovost zraka in kakovost vode.

Vsak kazalnik uspešnosti z visokim EPI, na primer »varstvo okolja«, je razdeljen na pododdelke. Države so v vsakem podsektorju ocenjene na lestvici do 100, več držav pa je lahko uvrščenih na prvo mesto v kateri koli kategoriji.

Različni sektorji imajo različen delež v celotnem indeksu. Na primer, vitalnost ekosistema predstavlja 60% EPI, podnebne spremembe 24% in zmanjšanje CO2 13,2%.

Države na vodilnih položajih so na splošno uravnotežene in v številnih dejavnikih enako dobre, medtem ko so razlike med nižje uvrščenimi večje. Singapur je na primer svetovni vodja v trajnostnem ribolovu, a ker ni enako dober pri drugih dejavnikih, je končal na 39. mestu. Kitajska je vodilna pri zamenjavi avtomobilov s fosilnimi gorivi z električnimi, a zaradi drugih slabših ocen ni bila niti med prvimi 40-imi. ZDA so po trajnosti kmetijstva na šestem mestu, skupno pa so na 24. mestu.

V okviru podnebnih sprememb so vodilne države Danska, Združeno kraljestvo, Romunija, Francija in Švica.

V kakovosti zraka prednjačijo Finska, Avstrija, Švedska, Islandija in Norveška.

Zanimivo je, da ima kar 30 držav oceno 100 pri trajnostnem ribištvu, kar kaže, da obstaja veliko držav, ki jim je to vprašanje prednostno.

Najbolj zeleni so večinoma najbogatejši

Po podatkih Svetovne banke so med 40 najbolj zelenimi državami tudi tiste, ki spadajo v kategorijo držav z visokimi osebnimi dohodki.

Ključni razlog, zakaj so bogatejše države bolje uvrščene, so visoki infrastrukturni stroški, potrebni za ozelenitev države. Vse, od zmanjšanja onesnaževanja zraka in čiščenja vode, do obvladovanja nevarnih odpadkov do lajšanja krize javnega zdravja, je drago (na primer čistilci zraka in vode ali sistemi za recikliranje odpadkov), hkrati pa ima velik potencialni vpliv na prebivalstvo.

Najbolj zelene države na svetu, kot so Norveška, Švica, Islandija, Danska in Švedska, imajo tudi velik BDP. Danska ima na primer BDP 60.170 USD na prebivalca. Kot je pričakovano, korelacija, čeprav visoka, ni popolnoma enotna. Tako imajo na primer ZDA višji BDP (65.298 USD) kot številne države, ki so bolje umeščene v skladu z EPI (spodnji grafikon).

Hrvaška ima BDP 14.936 USD na prebivalca, kar je zelo blizu državam, ki jih EPI uvršča podobno, torej okoli 35. mesta. Poljska ima BDP v višini 15.693 USD na prebivalca, Litva 19.602, Latvija 17.829, Madžarska 16.732, Romunija pa 12.920.

Slovenija se z BDP 25.946 ameriških dolarjev na prebivalca po EPI-ju uvršča na 18. mesto na svetu.

Na samem dnu seznama so revne države, kot so Liberija, ki je končala na zadnjem, 180. mestu, Mjanmar, Afganistan, Sierra Leone, Slonokoščena obala, Gvineja, Madagaskar in Čad.

Iz vsega navedenega lahko sklepamo, da je gospodarski razvoj zagotovilo za dobro počutje in trajnost v okoljskem smislu.

COMMENTS

Wordpress (0)