(VIDEO) Memento Terra – Na slikarski razstavi hčerke poslanca Zmaga Jelinčiča v ruskem kulturnem centru v Ljubljani poleg ruskega ambasadorja Timurja Ejvazov tudi predsednik države Borut Pahor  – TOPNEWS.si

(VIDEO) Memento Terra – Na slikarski razstavi hčerke poslanca Zmaga Jelinčiča v ruskem kulturnem centru v Ljubljani poleg ruskega ambasadorja Timurja Ejvazov tudi predsednik države Borut Pahor 

(VIDEO) Memento Terra – Na slikarski razstavi hčerke poslanca Zmaga Jelinčiča v ruskem kulturnem centru v Ljubljani poleg ruskega ambasadorja Timurja Ejvazov tudi predsednik države Borut Pahor 

18. marca so v Ljubljani po daljšem premoru, povezanem z epidemiološkimi razmerami, ponovno odprli ′Rusko hišo′. Povod za srečanje je bila razstava mlade slovenske umetnice Aleksandre Tise pod drznim naslovom Memento Terra!
Prireditev so počastili predsednik Slovenije Borut Pahor, ruski veleposlanik Timur Ejvazov in drugi spoštovani gostje.

Serija del z naslovom ′Memento Terra!’ je iskren pogled mladenke na usodo našega planeta in poziv k bolj premišljenemu odnosu do narave in življenja.

Predsednik se je spomnil slike Aleksandre Tise ‘Snežna kraljica’, ki mu jo je takrat še kot devetletna deklica podarila leta 2014 in so jo kasneje umetnostni zgodovinarji zelo dobro ocenili.

“Ne morem se imenovati umetniški strokovnjak, toda strokovnjaki so to delo izpostavili med mnogimi, ne samo otroškimi, ampak tudi deli starejših avtorjev,” je dejal predsednik Pahor.

Slika Aleksandre Tise zaseda častno mesto v galeriji predsedniške palače, ki predstavlja dela izjemnih slovenskih umetnikov moderne in prejšnjih stoletij.
Slika Aleksandre Tise je bila postavljena v slovenski narodni umetnosti in je do danes najsodobnejši del zbirke kot nekakšen “spomenik” mladim talentom.

V drugem delu pozdravnega govora je predsednik opozoril, da je še posebej vesel, da je v “Ruski hiši”: “Še posebej sem vesel, da sem danes tukaj in to je izraz mojega toplega odnosa do rusko-slovenskega prijateljstva. Da, soočamo se s preizkušnjami, vendar smo jih vredni prestati in ohraniti tiste posebne odnose, ki so zelo pomembni za nas in, prepričan sem, tudi za veliko Rusko federacijo.”

Ruski veleposlanik v Sloveniji Timur Ejvazov je izrazil upanje, da bodo morda umetniki, uspeli storiti tisto, česar danes ne morejo politiki in diplomati, torej spremeniti položaj nerazumevanja in sovražnosti v svetu: “Jezikovna kultura je zelo pomembna za mednarodne odnose, saj državam in ljudem omogoča, da se bolje razumejo, in to je tisto, kar danes vsi potrebujemo.”

Alexandra Tisa je povedala, da bi rada študirala na Akademiji za umetnost v Sankt Peterburgu.

Na vprašanje Evgeniye Marie Shkonda, kakšen problem jo bo zadeval čez 20 let in kakšna bo njena razstava čez dve desetletji, je Aleksandra Tisa odgovorila: “Nameravam še naprej preučevati to problematiko in obsojati socialne probleme.” Aleksandra je priznala, da se v tem poslanstvu počuti posebno, celo ima dolžnost ljudem pokazati, kaj se dogaja s svetom, in po premisleku dodala, da tako kot problem Zemlje zadeva problem človeške osamljenosti.

Na vprašanje, od kod zanimanje za ruski jezik, je Aleksandra Tisa povedala, da ji je bil vedno všeč njegov zvok in da ima veliko ruskih prijateljev, s katerimi bi rada tekoče komunicirala v njihovem maternem jeziku.

Razstava je odprta od 19. marca do 1. aprila.

COMMENTS

Wordpress (0)