(VIDEO) Jurij Lep se je zagovoril, da naj bi se z Janjo Sluga dogovarjala o ustanovitvi nove poslanske skupine – Poslanec DeSUS-a Branko Simonovič pa je pokazal diplomo iz Zagreba – TOPNEWS.si

(VIDEO) Jurij Lep se je zagovoril, da naj bi se z Janjo Sluga dogovarjala o ustanovitvi nove poslanske skupine – Poslanec DeSUS-a Branko Simonovič pa je pokazal diplomo iz Zagreba

(VIDEO) Jurij Lep se je zagovoril, da naj bi se z Janjo Sluga dogovarjala o ustanovitvi nove poslanske skupine – Poslanec DeSUS-a Branko Simonovič pa je pokazal diplomo iz Zagreba

Na izredni seji DZ je danes na dnevnem redu interpelacija proti ministru za kulturo Vasko Simoniti. Predvidena je skoraj 18-urna seja, ki jo bodo predvidoma končali v četrtek, ko bo znan uspeh interpelacije, ki so jo vložile SD, LMŠ, Levica in SAB.

Poslanke in poslanci bodo o interpelaciji ministra danes razpravljali 14 ur, torej od 9. do 23. ure, nadaljevali pa bodo v četrtek, ko je po časovnici sredi dneva predvideno tudi glasovanje. A za zdaj ne kaže, da bi imele predlagateljice potrebnih 46 poslanskih glasov za razrešitev ministra za kulturo.
Iz več virov prihajajo informacije, da bi predlagatelji lahko ob dosedanjih interpelacijah, kjer sta interpelaciji uspešno prestala šolska ministrica Simona Kustec in minister za delo Janez Cigler Kralj, zbrali največ glasov proti ministru Vasku Simonitiju.

Minister za kulturo Vasko Simoniti  je na začetku razprave dejal, da  pričakuje podporo na interpelaciji o njegovem delu in odgovornosti. “Če je ne bi pričakoval, ga ne bi bilo tukaj, je dejal v izjavi ob prihodu na današnjo sejo DZ. Pozval je, naj odpremo oči, napnemo ušesa. “Konec bo znan čez 18 ur. Kakršen bo, bo.

Stranka DeSUS je sporočila, da podpira interpelacijo ministra za kulturo Vaska Simonitija. Prepričani so, da je minister izgubil zaupanje javnosti, predvsem civilne družbe in medijev, so v DeSUS navedli v sporočilu ob robu seje DZ, na kateri obravnavajo interpelacijo. Izjave poslancev poslanske skupine DeSUS pa kažejo, da ne bodo glasovali enotno.

“DeSUS podpira interpelacijo ministra za kulturo dr. Vaska Simonitija. V stranki razumemo kulturo kot ključno polje oblikovanja in izražanja identitete naše skupnosti in posameznika, ki ji pripada. Zato podpiramo obstoj in razvoj kulture na vseh področjih, predvsem pa zagotovitev zadostnega obsega njenega delovanja v vseh razmerah. Prepričani smo, da je minister Vasko Simoniti izgubil zaupanje javnosti, predvsem civilne družbe in medijev,” so zapisali v sporočilu za javnost.

Lep še ne ve, kdo se mu bo pridružil, pričakuje pa, da bodo ustanovili poslansko skupino nepovezanih poslancev, v kateri bodo “razmišljali sredinsko”. Kaj se bo zgodilo, torej ali bodo začeli ta postopek ali ne, bo po njegovih besedah jasno v roku enega tedna. Sam verjame, da je za to več kot 80 odstotkov možnosti. Lep sicer ni pritrdilno odgovoril na vprašanje, ali se o tem pogovarja s tremi poslanci SMC. Potrdil pa je, da se o tem pogovarja z Janjo Sluga. Vsak ima po njegovih besedah svojo nalogo. “Jaz se pogovarjam z enim, ona se z enim …,” je pojasnil. A po njegovih besedah s Slugovo nista dorekla časovnih okvirjev.

Največ pozornosti v državnem zboru pa je  bilo namenjene dogajanju v SMC-ju pa tudi glasovanju poslancev koalicijske SMC. Poslanec SMC Branislav Rajić je sicer javno napovedal, da bo podprl intrpelacijo proti ministru za kulturo.

V SMC po besedah Mojce Žnidarič interpelacije ministra za kulturo večinsko ne bodo podprli. Ugotavljala je, da je besedilo interpelacije prežeto z relativno intenzivnim emocionalnim nabojem, minister pa bo imel danes priložnost, da odgovori na vse očitke. Glede predlogov, ki naj bi jih vseboval nov zakon o medijih, je po njenih besedah potreben širši družbeni konsenz. V SMC se strinjajo s predlagatelji interpelacije, da družba ne bi smela meriti svojih uspehov le še v jeziku ekonomske rasti in dodane vrednosti. “Dvomimo, da se s tem ne bi strinjal tudi minister. Danes bo imel priložnost, da nas na tej maratonski seji prepriča, da je temu res tako,” je dejala poslanka. Nato pa v SMC pričakujejo, da bo minister svoje delo nadaljeval preudarno, upoštevajoč socialni dialog, raznolikost slovenske družbe na področju umetnosti, smisel obstoja vseh umetnostnih zvrsti in predvsem kulturo dialoga.

COMMENTS

Wordpress (0)