(V ŽIVO) Izjave ob robu izredne seje DZ s poslanskimi vprašanji premierju Janezu Janši – V državnem zboru napeto med Janezom Janšo in Janjo Sluga – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Izjave ob robu izredne seje DZ s poslanskimi vprašanji premierju Janezu Janši – V državnem zboru napeto med Janezom Janšo in Janjo Sluga

(V ŽIVO) Izjave ob robu izredne seje DZ s poslanskimi vprašanji premierju Janezu Janši – V državnem zboru napeto med Janezom Janšo in Janjo Sluga

Včerajšnji dan je bil v  državnem zboru precej  dinamičen, tako za vrati velike dvorane DZ kot  tudi pred njimi. Predstavniki poslanskih skupin LMŠ, SD, Levice in SAB so  namreč v posebni izjavi predstavili sklic izredne seje državnega zbora glede ugotovitev revizijskega poročila računskega sodišča o nabavi zaščitne in medicinske opreme. Menijo namreč, da je treba opraviti širšo razpravo o ugotovljenih nepravilnostih in zagotoviti, da se te ne bi več ponavljale.

Koordinator Levice Luka Mesec je podal izjavo o tem, ali je referendum na novelo zakona o izvrševanju proračuna dopusten. V Levici  namreč pripravljajo novo referendumsko pobudo glede investicij v Slovenski vojski (SV). Prepričani so namreč, da želi vlada s predlogom novele zakona o izvrševanju proračuna najti obvod za nakupe orožja, medtem ko odločitev ustavnega sodišča glede referenduma o zakonu o zagotavljanju sredstev za investicije v SV še ni znana.

Poslanec Branko Simonovič, ki je moral v minulih dneh dokazovati tudi pristnost svoje izobrazbe, pa je novinarjem pojasnil, zakaj bi bilo “najboljše, da kongres stranke DeSUS skličejo čim prej, da pridejo do vodstva s polnimi pooblastili”. Kot je v današnji izjavi ob robu seje DZ ugotavljal Simonovič, se premiki v stranki še dogajajo. Da bo zapustil poslansko skupino, je minuli teden napovedal poslanec DeSUS Jurij Lep. Nedavno je iz DeSUS v SD prestopil Uroš Prikl, nekdanji poslanec DeSUS. Nekdanji minister za zdravje iz vrst DeSUS Tomaž Gantar pa je za medije včeraj pojasnil, da se bo glede morebitnega izstopa iz DeSUS odločil v četrtek na izvršnem odboru.

Celotno dogajanje v parlamentu je bilo sicer včeraj pod vtisom kritike, ki v zadnjem času letijo na vlado  predvsem s strani Janje Sluga in Igorja Zorčiča.  Janja Sluga je v poslanskem vprašanju  Janezu Janši ocenila, da je zaupanje tisto vezivo, ki nas v težkih trenutkih drži skupaj kot družbo. “In v tej luči se v resnici veliko ljudi sprašuje tudi, zakaj priložnosti tretjega vodenja vlade niste izrabili za neko krepitev povezovanja in dviga ugleda širše kot samo med dosedanjimi sledilci. Zakaj v taki situaciji obrat v neko komunikacijo z depešami, pismi, z nekimi prehitrimi čestitkami, ki dejansko domačo javnost poleg te epidemije še dodatno iritira,” je dejala in tudi vprašala,”zakaj ne gasiti požara med STA in Ukomom, pač pa ga podpihovati”.

Janez Janša pa  je  nato v odgovoru na dodatno poslansko vprašanje Sluge,  odgovoril, da “je malo mimo poslušati nasvete” o komuniciranju šefice poslancev stranke z enoodstotno podporo v javnosti predsedniku vlade in stranke s 30-krat višjo podporo.

Premier Janez Janša  je tudi  v odgovoru na poslansko vprašanje glede seznanitve vlade s kandidatoma za evropska tožilca kot nenavaden označil postopek izbire, kot ga določa zakon, češ da je vlada le poštar. Ta postopek preverjajo, dokler odgovori ne bodo jasni, pa se vlada s predlogom ne bo seznanila, je dejal in omenil celo možnost spremembe zakona.

Vprašanje v zvezi s kandidatoma je na premierja na današnji seji naslovila poslanka LMŠ Tina Heferle. Zanimalo jo je, zakaj se vlada še ni seznanila z izbranima kandidatoma, češ da Slovenija zamuja vse od 1. marca.

Kot je dejala, zakon o državnem tožilstvu postopek izbire določa zelo jasno – državnotožilski svet opravi izbirni postopek, presodi strokovnost in izpolnjevanje pogojev, svojo izbiro v obliki predloga pošlje ministrstvu za pravosodje, to pa potem predlog posreduje vladi v seznanitev.

Janša je poslanki LMŠ-ja odgovoril, da je vlada v lanskem letu “imenovala 15 tožilcev, kar je več, kot jih je letno imenovala katera koli vlada prej, v zadnjih osmih ali pa devetih letih.” “Kar se tiče konkretnega primera, ste zelo jasno opisali postopek, ki je sam po sebi nenavaden. Po Ustavi Republike Slovenije Slovenijo navzven predstavlja vlada, ne tožilski svet in ne ministrstvo, ampak vlada. Na to zadevo sem postal pozoren v zadnjih tednih, ker se je to vprašanje začelo politizirati in sem vprašal nekaj svojih kolegov po Evropi, kakšen je postopek pri njih. Kogar koli sem vprašal, povsod so rekli, da o tem odloča vlada. V prejšnjem mandatu pa ste sprejeli ali pa v predprejšnjem, neki zakon, po katerem je vlada poštar. Tožilski svet odloči, potem pa to pošlje vladi in vlada naj se s tem seznani, brez tega, da bi imela kakršno koli pravico odločanja, in pošlje naprej. Vlada Republike Slovenije po Ustavi Republike Slovenije ni poštar,” je odgovoril Janša in dodal, da Slovenija popolnoma nič ne zamuja.

COMMENTS

Wordpress (0)