Janja Sluga in Igor Zorčič z eno nogo že na vratih SMC-jeve poslanske skupine -Bo Počivalškova SMC imela v Janševi vladi več ministrov kot poslancev v koaliciji? – TOPNEWS.si

Janja Sluga in Igor Zorčič z eno nogo že na vratih SMC-jeve poslanske skupine -Bo Počivalškova SMC imela v Janševi vladi več ministrov kot poslancev v koaliciji?

Janja Sluga in Igor Zorčič z eno nogo že na vratih SMC-jeve poslanske skupine -Bo Počivalškova SMC imela v Janševi vladi več ministrov kot poslancev v koaliciji?

Po nedeljskem  nastopu podpredsednika SMC Igorja Zorčiča v oddaji Politično je dogajanje v SMC-ju danes dobilo novo dinamiko pri poslanskih vprašanjih predsedniku vlade Janezu Janši. Vodja poslancev SMC Janja Sluga je v poslanskem vprašanju premierju Janši namreč ocenila, da je zaupanje tisto vezivo, ki nas v težkih trenutkih drži skupaj kot družbo. “In v tej luči se v resnici veliko ljudi sprašuje tudi, zakaj priložnosti tretjega vodenja vlade niste izrabili za neko krepitev povezovanja in dviga ugleda širše kot samo med dosedanjimi sledilci. Zakaj v taki situaciji obrat v neko komunikacijo z depešami, pismi, z nekimi prehitrimi čestitkami, ki dejansko domačo javnost poleg te epidemije še dodatno iritira,” je dejala in tudi vprašala, “zakaj ne gasiti požara med STA in Ukomom, pač pa ga podpihovati”.

Janez Janša je v odgovoru radikaliziral svoje znano stališče do koalicijskih partnerjev, ki jim je po propadli nezaupnici poslal pismo, v katerem je zapisal, da v koaliciji ne bo več toleriral soliranja in glasovanja z opozicijo. Janšev odgovor na nek način  bil naslovljen na celotno stranko SMC  ne samo na vodjo poslanske skupine. Janša je  namreč odgovoril, da problem ni v načinu komuniciranja, ampak je to vedno izgovor. “Problemi so tam, kjer sem jih opisal prej. Tisti, ki so ali pa ki ste vrgli puško v koruzo pred enim letom, zdaj zelo težko solite pamet vsem ostalim glede na prazna skladišča in nepripravljenost države. Če bi bile razmere normalne, potem bi seveda vlada mogoče imela čas, da se enkrat na teden sestane, pa se pogovarja o komuniciranju, tako pa smo morali uvesti še dodatno sejo vlade, na kateri se ukvarjamo z zaščito zdravja in življenj ljudi. Pa tudi malo mimo je poslušati nasvete o komuniciranju šefice poslanske skupine stranke z eno odstotno podporo v javnosti predsedniku vlade in predsedniku stranke, ki ima trideset krat večjo podporo.”

https://twitter.com/KatarinaJenko/status/1374063545407655938

Takoj po poslanskih vprašanjih sta se sestala predsednik vlade in koalicije Janez Janša in predsednik SMC-ja Zdravko Počivalšek. Kaj natančno sta se pogovarjala, ni znano. Vsekakor pa je Janšev današnji nastop pospešil procese znotraj SMC-ja. Občutek je, da so procesi nepovratni in da bosta tako Janja Sluga kot Igor Zorčič realizirala scenarij, po katerem bi SMC ostal brez dveh ali treh poslancev.

V primeru, če bi Igor Zorčič in Janja Sluga ter poslanec DeSUS-a Jurij Lep ustanovili novo neodvisno poslansko skupino, bi se, sodeč po prvih reakcijah v koaliciji, na nek način oddahnili. Po ocenah vladnih strategov odhod treh poslancev iz SMC-ja v neodvisno poslansko skupino ne bi ogrozil večine v koaliciji, ki v tem primeru lahko računala vsaj na pet poslanskih glasov SMC-ja ter štiri poslance DeSUS-a, kar pomeni 42 glasov in tri poslance Jelinčičeve SNS ter pogojno dva poslanca narodnosti. To  pomeni, da bi koalicija še vedno imela sicer šibko večino.
Zadeva naj bi se razčistila v prihodnjih treh ali štirih dneh, po glasovanju o interpelaciji proti ministru za kulturo Vasko Simonitiju ter po četrtkovi seji sveta SMC. Danes sicer ni bilo jasnega odgovora o tem, ali bosta Janja Sluga in Igor Zorčič res zapustila poslansko skupino SMC, vendar bi bilo, vsaj sodeč po neformalnih stališčih, to pričakovano, saj bi imel Janša s tem natančno in zanesljivo preštete glasove koalicije.

Se pravi, bi koalicija imela zanesljivih 38 koalicijskih glasov, kar bi ob pomoči Jelinčičevih poslancev in DeSUS-a pomenilo, da ima koalicija 45 plus dva glasova narodnosti še vedno večino 47-tih glasov.

Predsednik SMC Zdravko Počivalšek je na vprašanje, ali bi bila velika škoda za SMC, če bi jo zapustila podpredsednik stranke Zorčič in vodja poslanske skupine Sluga, odgovoril: “Kaj bi bilo, če bi bilo, danes ne moremo govoriti. Jaz sem si, si prizadevam in si tudi bom, da bo v stranki ostal ves njen potencial.” “Imeli smo kar nekaj poglobljenih diskusij in jih bomo imeli še nekaj. Dejstvo je, da kot liberalci in tudi v konkretnem primeru nimamo o vseh zadevah istih stališč, ampak na koncu se poenotimo,” je na Zorčičeva stališča odgovoril Počivalšek.
Po njihovih navedbah so že dokazali, da znajo strniti sile in zgodbo uspešno peljati naprej. Že dalj časa se sicer ugiba, da si želi Počivalšek zamenjave vodstva v poslanski skupini. Danes je glede tega dejal, da bodo za to, kako bo stranka delovala v prihodnje, našli rešitev. Na to temo, kot je dejal Počivalšek, potekajo pogovori organov stranke.

Napovedal je še, da bodo poslanci SMC-ja proti interpelaciji ministra za kulturo Vaska Simonitija, o kateri bo DZ razpravljal v sredo. Spomnil je, da so del koalicije. Ali bodo poslanci SMC-ja o tem enotni, pa bodo po Počivalškovih besedah, videli.

COMMENTS

Wordpress (0)