Parlamentarna kronika: Najbolj zvest poslanec Karla Erjavca Jurij Lep zapušča poslansko skupino DeSUS – Se mu bo med samostojnimi poslanci pridružila tudi Janja Sluga, če bo mesto vodje poslanske skupine prevzel Gregor Perič ? – TOPNEWS.si

Parlamentarna kronika: Najbolj zvest poslanec Karla Erjavca Jurij Lep zapušča poslansko skupino DeSUS – Se mu bo med samostojnimi poslanci pridružila tudi Janja Sluga, če bo mesto vodje poslanske skupine prevzel Gregor Perič ?

Parlamentarna kronika: Najbolj zvest poslanec Karla Erjavca Jurij Lep zapušča poslansko skupino DeSUS – Se mu bo med samostojnimi poslanci pridružila tudi Janja Sluga, če bo mesto vodje poslanske skupine prevzel Gregor Perič ?

Bolj zanimivo kot razprava ob sami interpelaciji v dvorani je bilo dogajanje v zakulisju. Predvsem so bili novinarji osredotočeni na dogajanje v koalicijski SMC in DeSUS-u.

Potem ko so se minuli teden na seji sveta SMC kresala mnenja o nadaljnjih korakih stranke, je poslanec Branislav Rajič danes v izjavi dejal, da ima predsednik Zdravko Počivalšek enotno podporo poslancev SMC. Poslanci Janja Sluga, Igor Zorčič in Branislav Rajič naj bi se sicer pri sklepu, s katerim so Počivalška zadolžili za prenovo stranke, vzdržali.

Predsednik SMC Zdravko Počivalšek je sicer v odzivu na pismo Janeza Janše poudaril liberalno in demokratično držo SMC.  “Liberalci smo pač zahteven koalicijski partner, ker gojimo in spoštujemo pluralnost v naših vrstah. In tako bo tudi v prihodnje,” je dejal.

Vodja poslanske skupine Janja Sluga in podpredsednik SMC Igor Zorčič danes izjav nista dejala. Že dlje časa sicer prihaja do ugibanj glede morebitne menjave Janje Sluge na mestu vodje poslanske skupine. Tako naj bi poslansko skupino prevzel poslanec Gregor Perič.

Največ pozornosti pa je bilo namenjenih predvsem temu, v katero stranko bi v tem primeru odšla Janja Sluga. Je pa danes odhod iz poslanske skupine DeSUS-a napovedal poslanec Jurij Lep, zato so se že pojavila ugibanja, ali je to priprava terena, da bi se mu med neodvisnimi poslanci lahko pridružil tudi kdo od poslancev SMC-ja.

Lep je v izjavi novinarjem pojasnil, da za zdaj ne razmišlja o odhodu v katero drugo poslansko skupino. Tako kaže, da bo najprej deloval kot neodvisni poslanec. “Poiskal bom še nekaj partnerjev, če bom lahko, če ne, pa tudi v redu,” je dejal. Spomnil je, da je še dobro leto do volitev in bo ta korak pač moral narediti, da bo imel čisto vest. Kdaj bo izstopil iz poslanske skupine DeSUS, še ni natančneje pojasnil.

Lep je sicer povedal, da o izstopu iz stranke ne razmišlja. “Odšel bom iz poslanske skupine, v tem momentu pa ne tudi iz DeSUS-a. V glavnem gre za to, da se poslanci med seboj sploh ne kregamo, ampak imamo pa različna mnenja in pobude. Nekateri bi sodelovali, drugi ne bi in na dveh stolih jaz pač ne morem sedeti”.
Lep je dejal, da za zdaj ne razmišlja o odhodu v katero drugo poslansko skupino.

Prihodnost stranke po njegovih besedah ni v tem, da delajo na dveh različnih nivojih in vsak zase. Opozoril je na trenja med vodstvom stranke, poslansko skupino in ministrstvom. “Tu ne vidim perspektive. To se enkrat mora zrušiti,” je ocenil in ugotavljal, da to stanje v DeSUS-u ugaja njihovi konkurenci.

Nekdanja predsednica DeSUS in kmetijska ministrica Aleksandra Pivec, ki je pred meseci zaradi razkola v do takrat koalicijski stranki zapustila njene vrste, pa bo v soboto uresničila napovedi glede ustanovitve nove stranke.

“Prihaja nova politična stranka, ki bo s pogumom, spoštovanjem, solidarnostjo in srčnim povezovanjem ljudi, iz vseh slovenskih dežel, skrbela za enakopraven razvoj celotne Slovenije,” so zapisali v vabilu medijem na popoldansko izjavo po ustanovnem kongresu.

Ustanovitveni kongres stranke Aleksandre Pivec bo potekal za zaprtimi vrati, neuradno preko video povezave. Za ustanovitev nove stranke je sicer treba zbrati 200 overovljenih podpisov ustanovnih članov.

COMMENTS

Wordpress (0)