Poročilo s fronte – Ena “pogrešana” pogodba med STA in Dnevnikom ter več “ranjenih” v spopadu, kjer je Janša včeraj zahteval “kapitulacijo” direktorja STA Veselinoviča – TOPNEWS.si

Poročilo s fronte – Ena “pogrešana” pogodba med STA in Dnevnikom ter več “ranjenih” v spopadu, kjer je Janša včeraj zahteval “kapitulacijo” direktorja STA Veselinoviča

Poročilo s fronte – Ena “pogrešana” pogodba med STA in Dnevnikom ter več “ranjenih” v spopadu, kjer je Janša včeraj zahteval “kapitulacijo” direktorja STA Veselinoviča

Evropski parlament bo danes popoldne na plenarnem zasedanju razpravljal o svobodi medijev v Sloveniji. Sprva načrtovano razpravo o vladnih poskusih utišanja svobodnih medijev na Poljskem in Madžarskem so namreč na pobudo evropskih socialdemokratov konec minulega tedna razširili tudi na Slovenijo. Resolucije ni predvidene. Pred razpravo je tudi 19 mednarodnih nevladnih organizacij ter združenj s področja medijev in človekovih pravic, med njimi Društvo novinarjev Slovenije, EU pozvalo k odločnemu ukrepanju za zaščito neodvisnega novinarstva v teh treh državah. Opozorili so, da je EU predolgo stala ob strani ob spodkopavanju medijske svobode na Madžarskem in Poljskem, kar je omogočilo, da se je ta model podrejanja medijev razširil v druge članice.
Sicer pa zapisi, povezani s konfliktom na relaciji med mediji in vlado Janeza Janše, ki se je zaostrilo po nedavnem spletnem pogovoru v skupini Evropskega parlamenta za spremljanje spoštovanja demokracije, so bolj kot novičarskem poročanju podobni poročilom s fronte.

Po nastopu prof. dr. Marka Milosavljevića na seji posebne skupine evropskega parlamenta za spremljanje spoštovanja demokracije je Milosavljević, kot ugotavljajo njegovi akademski kolegi, postal tarča ne le neprimernih komentarjev na spletu, ampak je šlo za »orkestrirane napade na osebno in akademsko integriteto«, so zapisali člani in članice katedre za novinarstvo Fakultete za družbene vede Univerze v Ljubljani, ki so včeraj stopili v bran profesorju na ljubljanski fakulteti za družbene vede

Milosavljević je bil namreč tarča žalitev in diskreditacij, ko je kritično nastopil do vlade na posvetu skupine Evropskega parlamenta za spremljanje spoštovanja demokracije. Skupino, ki se je seznanila z razmerami na področju medijske svobode v Sloveniji, je opozoril, da vlada skuša vzpostaviti popoln nadzor nad Slovensko tiskovno agencijo (STA). Milosavljeviću so očitali predvsem, da je napačno povzel dogajanje na RTV Slovenija v zvezi z zamenjavo generalnega direktorja, za kar se je sicer opravičil.

“V razpravi, ki je v celoti trajala tri ure in pol, sem res uporabil eno napačno trditev. Dejal sem, da je bil generalni direktor RTV Slovenija ‘zamenjan pred koncem svojega mandata’. Šlo je za napako: Igorja Kadunca so provladni programski svetniki RTV Slovenija s Slavkom Kmetičem kot najbolj izpostavljenim poskušali zamenjati pred koncem njegovega mandata, lani oktobra. To jim ni uspelo. Zato je nedavna sprememba na čelu javne RTV le sprememba direktorja oziroma izvolitev novega direktorja ob izteku mandata staremu direktorju. Vsem prizadetim se opravičujem.”

Milosavljević, ki ni trdil, kdo naj bi Kadunca razrešil, za to ni krivil niti programskega sveta niti vlade, kar nekateri zavajajoče trdijo, je o svoji napaki tudi obvestil Evropski parlament.

V izjavi članic in članov Katedre za novinarstvo so ob napadih na red. prof. dr. Marka Milosavljevića podpisali krajšo izjavo z naslovom: “Brez akademske svobode ni kritike, odsotnost kritike vodi v enoumje”.

“Članice in člani Katedre za novinarstvo ostro obsojamo orkestrirane napade na osebno in akademsko integriteto red. prof. dr. Marka Milosavljevića po njegovem nastopu na seji posebne skupine Evropskega parlamenta za spremljanje spoštovanja demokracije, načel pravne države in državljanskih svoboščin.

Predstavniki politične oblasti so skupaj z njihovimi propagandnimi podaljški na internetnih družbenih omrežjih ter v interesno ali lastniško povezanih medijih v preteklih dneh poskušali ponižati red. prof. dr. Milosavljevića z govorico, v kateri se prepletajo hujskaštvo, nacionalizem in manipulacije. Poleg tega so predstavniki izvršne in zakonodajne oblasti zaničevali znanje mednarodno uveljavljenega strokovnjaka na področju medijev in ustreznost rednega profesorja na Univerzi v Ljubljani za pedagoško delo, s čimer so pod vprašaj postavili avtonomijo univerze, ki je v ustavi zagotovljena izrecno in nedvoumno.

Ocenjujemo, da so napadi ne le povsem v nasprotju z načeli vključujoče javne razprave, za katero bi si kot družba morali prizadevati, temveč da gre za poskuse javnega discipliniranja in s tem utišanja, kar dojemamo kot nedopusten poseg v akademsko svobodo, ki je bistvena za odgovorno raziskovanje, poučevanje in študij. Brez akademske svobode ni kritike, odsotnost kritike vodi v enoumje”.

Članice in člani Katedre za novinarstvo Fakultete za družbene vede Univerze v Ljubljani so doc. dr. Jernej Amon Prodnik, red. prof. dr. Monika Kalin Golob, doc. dr. Tina Lengar Verovnik, doc. dr. Nataša Logar, red. prof. dr. Melita Poler Kovačič, akad. red. prof. dr. Slavko Splichal, izr. prof. dr. Igor Vobič.

Še preden se je polegel prah okoli dogajanja, povezanega z nastopi v evropskem parlamentu, pa je olje na ogenj prilil včerajšnji direkten poziv predsednika vlade Janeza Janše direktorju STA Bojanu Veselinoviču, naj odstopi s funkcije.

“Odkar STA novice vodi direktor Veselinovič, odpuščajo na smrt bolne novinarje in pogosto laž prodajajo za resnico. Čas je, da direktor kot politično orodje skrajne levice odstopi in odgovarja za svoja nezakonita ravnanja. Ter omogoči STA-ju normalno delo in razvoj,” je zapisal premier Janez Janša.

Janša je to zapisal ob delitvi tvita šefa vladnega urada za komuniciranje (Ukom) Uroša Urbanije, ki je Veselinoviča obtožil laži, ko je ta za ponedeljkovo oddajo Tednik dejal, da STA Ukomu med drugim ni želela odgovarjati na to, zakaj je en članek daljši od drugega. Vlada je to na Twitterju označila kot »fake news« oziroma lažno novico.

Veselinović je na Janšev tvit odgovoril: »Še ena potvorjena in skrajno neumestna izjava, nevredna predsednika vlade v državi, ki bo letos predsedovala Svetu EU-ja in praznovala 30 let osamosvojitve. Brez argumentov in brez dokazov si danes očitno lahko premier privošči vse. Tudi zavržno zlorabo pokojnikov z neresničnimi obtožbami, ki so bile večkrat javno zavrnjene.«

“Človek res težko razume, da direktor Slovenske tiskovne agencije STA novice Bojan Veselinovič tako laže. Pa saj za vse obstaja pisna dokumentacija. Če na enak način posluje, potem je jasno, zakaj skriva dokumentacijo …” se je na Veselinovičeve laži v osrednjih medijih odzval direktor UKOM-a Uroš Urbanija.
Veselinovič je v oddaji Tednik na Javni RTV namreč dejal, da “naj bi UKOM-u posredovali informacije o tem, zakaj je en članek daljši od drugega, zakaj so pisali o nekom tako, o drugem pa drugače, in seveda na to niso odgovorili.”

Hkrati je dogajanje v zvezi z STA včeraj začinil še dogodek s seje nadzornega sveta STA, ko je član nadzornega sveta STA Radovan Cerjak še pred Janševim pozivom k odstopu Veselinovića s seje odnesel pogodbo STA z Dnevnikom.
Po en izvod dokumenta, ki je kot vse naročniške pogodbe STA označen kot poslovna skrivnost, je bil v namen vpogleda pripravljen članom nadzornega sveta. Večer ob tem poroča, da je po njihovih neuradnih informacijah Cerjak v trenutku, ko je prejel dokument, tega spravil v aktovko in zapustil sejo.

COMMENTS

Wordpress (0)