Evropski parlament izglasoval odvzem imunitete nekdanjemu vodji Katalonije – TOPNEWS.si

Evropski parlament izglasoval odvzem imunitete nekdanjemu vodji Katalonije

Evropski parlament izglasoval odvzem imunitete nekdanjemu vodji Katalonije

Evropski parlament je odvzel imuniteto nekdanjemu katalonskemu voditelju Carlesu Puigdemonu in še dvema katalonskim poslancema, ki so se zavzemali za neodvisnost Katalonije, kar bi lahko utrlo pot njihovi izročitvi Španiji, ki ju obtožuje upora.

Puigdemon, Toni Comino in Clara Ponsati so leta 2019 dobili sedeže v Evropskem parlamentu, kjer so kot poslanci prejeli imuniteto. Za ukinitev Pudjdemonove poslanske imunitete je glasovalo 400 poslancev, 248 jih je bilo proti, 45 pa se jih je vzdržalo.

 

Puigdemon in več njegovih kolegov je oktobra 2017 pobegnilo v Belgijo, saj so se bali aretacije po referendumu o neodvisnosti Katalonije, ki ga je Španija razglasila za nezakonitega.

Puigdemonova pravna ekipa se namerava pritožiti na odvzem imunitete pred Evropskim sodiščem v Luksemburgu.

Španija pozdravila ukinitev imunitete in čaka na Puigdemonovo izročitev

Španska vlada je danes pozdravila odločitev Evropskega parlamenta o odvzemu imunitete nekdanjemu katalonskemu voditelju Carlesu Puigdemonu in dvema njegovima sodelavcema kot zmago pravne države proti tistim, ki so zagovarjali odcepitev Katalonije od Španije.

Zunanja ministrica Aranca Gonzalez-Laja je dejala, da odločitev parlamenta kaže, da se Puigdemon in njegova sodelavca ne moreta skrivati ​​za poslanskim sedežem, da bi se izognili nacionalnemu sodstvu, poroča AP.

Dodala je še, da odločitev pomeni, da se “težave Katalonije rešujejo v Španiji in ne v Evropi.”

COMMENTS

Wordpress (0)