Tovariška kritika evropske poslanke Ljudmile Ljudmile Novak, češ, da bi Ljudmila Novak rada postala nekakšen desni Borut Pahor in da so njena stališča zgolj v funkciji kandidature na predsedniških volitvah – TOPNEWS.si

Tovariška kritika evropske poslanke Ljudmile Ljudmile Novak, češ, da bi Ljudmila Novak rada postala nekakšen desni Borut Pahor in da so njena stališča zgolj v funkciji kandidature na predsedniških volitvah

Tovariška kritika evropske poslanke Ljudmile Ljudmile Novak, češ, da bi Ljudmila Novak rada postala nekakšen desni Borut Pahor in da so njena stališča zgolj v funkciji kandidature na predsedniških volitvah

Medtem ko kritike na račun sedanje vladajoče garniture, ki prihajajo z leve ali s sredine političnega prostora, pravzaprav niso nobene presenečenje, pa je vsaj med tistimi, ki se ukvarjajo z analizo političnega dogajanja, toliko večje pozornosti deležna kritika, ki na račun Janeza Janše prihaja iz desne – konkretno – s strani Ljudmile Novak.

Še največ težav imajo v NSi in medijih blizu te stranke, saj je zadrega velika. Prvič, ker je NSi vladna stranka in ne glede, kaj si v resnici intimno mislijo o političnem konkurentu Janezu Janši, to raje obdržijo v svoji intimi in s stisnjenimi zobmi podpirajo vladno koalicijo. Še posebej dokler traja “vojna” v medijskem prostoru, ki se je te dni prelila preko meja države do Evropskega parlamenta in še dlje.

Politični analitik, ki ga mediji pogosto uporabijo za uravnoteženje levo desno, mimogrede to je odlična strategija, da se ne zameriš niti eni niti drugi strani, je tako v Domovini.je zapisal, da “težava nastaja, ker njeno (Ljudmila Novak) kritično oglašanje deluje izven konteksta slovenske politične realnosti. Ali še bolje rečeno, ker omogoča, da ga leva politika in mediji umestijo v svoj kontekst, ki ima eden in edini cilj: na vse načine škodovati aktualni desnosredinski vladi. Vladi, v kateri je pomemben partner tudi stranka, katero je do nedavnega vodila”.

Mimogrede, analitiki pozabljajo, da je bila Ljudmila Novak zamenjana na vrhu stranke tako rekoč s “pučem” po vojaško čez noč, brez velikih razprav in dilem in da verjetno kakšne pretirane hvaležnosti za to ni dolžna niti stranki niti desni politični opciji. Še dandanes je popolnoma jasno, da je bil pravi razlog za njeno izmenjavo na vrhu stranke ambicioznost in neučakanost “struje”, ki se je praktično popolnoma podredila volji sestrske stranke SDS-a. Ljudmilo so “kazensko” poslali v  evropski parlament, saj je bila ovira pri ambiciji, da desnica prevzema vlado.

Evropska poslanka Ljudmila Novak (NSi/EPP) je tako ob razpravi o stanju medijev v Sloveniji v Evropskem parlamentu na Twitterju zapisala, da vojna s STA-jem ni upravičena in bi se lahko rešila drugače ter da od premierja Janše pričakuje konstruktivno držo. Premier Janša pa ji je odgovoril, da od evropske poslanke “pričakujemo, da bo delala v korist Slovenije, in ne zgolj zgago.” Zadevo je Novakova sinoči dodatno komentirala v oddaji Politično Tanje Gobec, ko se je dotaknila tudi odziva Janeza Janše na njeno kritiko ravnanja vladajoče “garniture”.

“Tvit sam po sebi pa govori tudi o ljudeh, ki ga zapisujejo. Sama obžalujem, da se je ta tema prenesla na evropsko prizorišče. Vemo, da bomo kmalu predsedovali EU-ju, zato so oči še toliko bolj uprte v ravnanja v Sloveniji. Vem tudi, da so bile v nekaterih drugih državah zelo kršene pravice svobode medijev in zato je ta tema vedno znova aktualna tudi v Evropskem parlamentu. Ljudje so na to pozorni, in ko prihajajo določena sporočila tudi iz Slovenije, ko se ve za določena ravnanja, za neke indice, ki so podobni mogoče kot v kakšni drugi državi, potem pač postanejo tudi evropske institucije na to pozorne. Še vedno pa menim, da bi naše težave morali reševati doma, da ni potrebna vojna z mediji, ampak imamo vsi skupaj veliko težje in hujše težave, ki bi jih morali bolj konstruktivno reševati,” je v oddaji Politično, v kateri je gostovala s Klemnom Grošljem, pojasnila Novakova, ki na razpravi o svobodi medijev na Poljskem, Madžarskem in v Sloveniji v Evropskem parlamentu v sredo ne namerava sodelovati.

V iskanju racionalne razlage in ozadja spora in zadnjih nastopov tako iščejo v politični naivnosti in morda maščevanju, ker je njena zamenjava na vrhu NSi pač bila želja Janeza Janše, so tako vsaj pri Domovini.je našli “prvo” ozadje In sicer “Ljudmila Novak si želi postati predsednica države, pri čemer kopira formulo, ki jo je nekoč že uspešno na drugem političnem polu uporabil Borut Pahor”.

Tudi Pahor je, da je postal obče sprejemljiv, zavil proti sredini (na levi bi rekli, da krepko čez njo na desno) ter se, na jezo “svojih” dobrikal drugi politični strani. Zaradi politike, ki je kdaj bila tudi v sozvočju s političnim sovragom levice, ali pa ga vsaj ni a priori izključevala, aktualni predsednik republike še zdaj sproža podoben bes na trdi levici, kakršen je zdaj s trde desnice usmerjen na Ljudmilo Novak…

Takšen “prekopolovski” pristop zahteva precejšnjo mero političnega oportunizma in pragmatizma, ko denimo ob zanašanju, da te bo dobršen del “tvojih”, četudi z grenkim priokusom, vendarle volil, kdaj pomolčiš takrat, ko bi oglašanje škodilo pridobivanju glasov na drugi strani (slednje denimo Pahorju z leve stalno očitajo),”tako Domovina.je..

Vendarle se zdi, da Ljudmila Novak, ki je že drugi mandat v evropskem parlamentu, ve nekaj več oziroma ima bolj jasno predstavo, kaj so dogaja za mejami namišljenih in dejanskih plotov slovenske dnevno politične realnosti.
Ljudmila Novak je v okviru Evropske ljudske stranke v nasprotju s poslanci SDS-a in SLS-a v (EPP) tudi glasovala o spremembah poslovnika, ki bi omogočile izključitev celotne delegacije stranke Fidesz madžarskega premierja Viktorja Orbana. Zato je Orban napovedal odhod njegove stranke iz EPP-ja. Novakova je sinoči takole pojasnila svojo odločitev glede Fidesza

“Fides ima zamrznjene pravice tudi znotraj Evropske ljudske stranke, medtem ko so poslanci madžarske delegacije imeli v EPP-ju še vse pravice. Vendar so imeli vedno tudi svoje glasovalne liste in v določenih točkah glasovali z drugimi političnimi skupinami. Sodu je dno izbilo to, da je njihov vodja delegacije z neprimernimi besedami opisal vodjo poslanske skupine Manfreda Webra. Imenoval ga je za gestapo in vemo, da je tudi Fides oziroma Orban večkrat uporabljal neprimerne izraze za predstavnike EPP-ja. To je bila le logična posledica. Poslovnik je bil izglasovan z veliko večino in prav je, da so se tako odločili, če se niso več čutili dobro v tej politični skupini. V skupino pa je to tudi vnašalo nemir,” je pojasnila razmere v EPP-ju Ljudmila Novak.

Diferenciacija na evropski desnici očitno ne zanima niti analitikov niti političnih sopotnikov Ljudmile Novak, saj so tako okupirani s fantazmo trenutne oblasti, da sploh ne vidijo ali nočejo videti  “realnosti,” ki pa je očitno bolj kompleksna kot trenutni obračun znotraj države, kjer se pravzaprav odvija zanimiv fenomen, ko se želi spremeniti tok zgodovine za nazaj in spremeniti politično realnost ne tako, da bi predvideli in spremenili prihodnost, ampak gre za retrogradni poskus spreminjanja za nazaj že zdavnaj končanih bitk z znanim izidom.

COMMENTS

Wordpress (0)