(V ŽIVO) Protestniki tudi ta petek napovedali brcanje žoge, odganjajo “janšizem in fašizem” – S športom se bodo “borili proti strahovladi na Trgu republike” – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Protestniki tudi ta petek napovedali brcanje žoge, odganjajo “janšizem in fašizem” – S športom se bodo “borili proti strahovladi na Trgu republike”

(V ŽIVO) Protestniki tudi ta petek napovedali brcanje žoge, odganjajo “janšizem in fašizem” – S športom se bodo “borili proti strahovladi na Trgu republike”

V protestni ljudski skupščini so v sporočilu za javnost zapisali: “Ker je šport ostal eden redkih načinov za gibanje zunaj brez policijske represije, se tudi ta petek srečamo na mnogoboju, kjer bomo krepili naše protestniške mišice. Zaradi strahu trenutne oblasti pred ljudstvom so namreč protesti in shodi sicer uradno še vedno prepovedani, šport pa je celo dovoljen. Zato bomo v skupinah do največ 10 oseb, z maskami in vzdrževanjem razdalje še naprej dokazovali, da nam ne bodo odvzeli svobode izražanja.

Enako agresivna je bila policija celo do dijakinj in dijakov, ki jim je ta teden pošiljala kazni in vabila na sodišče, zaradi tega, ker so zahtevali vrnitev v šole. Nesprejemljivo je, da je ob vsem tem ministrica za izobraževanje samo molčala, nato pa včeraj rekla, da gre pri kaznovanju za “vstop v svet odraslosti”. Ob takih izjavah bi bilo celo bolje, če bi še naprej molčala.

Zaradi vseh teh dogodkov in zaradi vseprisotne policijske represije nad drugače mislečimi smo se ta teden protestnice in protestniki s pomočjo Pravne mreže za varstvo demokracije obrnili celo na Ustavno sodišče ter vložili pobudo za presojo ustavnosti odloka, ki prepoveduje proteste. Jasno je namreč, da nam je kršena pravica do izražanja, ter da se pod pretvezo zdravstvenih ukrepov še naprej zlorablja oblast in omejuje temeljne pravice in svoboščine.

Ob tem je vseskozi sporna tudi policijska ura, ki še kar naprej velja, kljub temu, da določene regije prehajajo v rumeno fazo in so ta teden strokovnjaki ponovno opozorili, da ta ukrep nima nobene zveze z varovanjem zdravja. S člani strokovnega sveta NIJZ, ki so vladi že februarja predlagali, naj ta ukrep odpravi, se strinjata tudi vodja svetovalne skupine za COVID-19, Mateja Logar in Mario Fafangel. Vendar pa je jasno, da pri nas ne štejejo priporočila stroke, temveč samo politika strahovlade. Hojs namreč vztraja pri policijski represiji.

Ali je normalno, da nek odstopljeni minister za notranje zadeve odloča, kaj je potrebno za varovanje zdravja, oz. ali je za to nujna policijska ura?!? V vsaki normalni državi zdravstvene ukrepe sprejema stroka in zdravstveni ministri, ne pa policijska država”.

Upor se krepi in širi na vsa področja. Včeraj so se strahovladi uprli tudi gasilci in tožilci; prvi zaradi nespoštovanja stavkovnih zahtev in zavračanja socialnega dialoga.

Društvo državnih tožilcev Slovenije pa se je odločno uprlo političnim pritiskom Janeza Janše in o tem neprimernem delovanju obvestilo celo Posvetovalni svet evropskih državnih tožilcev Sveta Evrope.

Vendar pa to ni edini mednarodni fiasko, ki smo mu spet priča ta teden. Profil Janeza Janše in njegovi napadi na svobodo medijev so odlično prikazali v dunajskem časniku Die Presse, v torek pa je o njem pisal nemški Deutsche Welle. Vse bolj jasno postaja, da JJ nima nikakršnega ugleda ne v slovenski ne v tuji javnosti, in da ni sposoben voditi slovenske vlade, kaj šele predsedovati Svetu EU, ki je predvideno čez nekaj mesecev.

Kako se bomo lahko rešili epidemije, če pa nas vodi »slovenski bolnik«? Jasno je, da se moramo najprej rešiti virusa janšizma, da bomo lahko skupaj premagali tudi epidemijo. Zaradi vsega tega in nešteto drugih eskapad, ki jih je vlada sproducirala samo v tem tednu, se prebivalke in prebivalci še naprej upiramo zlorabi oblasti in vemo, da bo na koncu zmagalo ljudstvo.

Verjamemo v moč delavk in delavcev, v organe države, ki so še uspeli ohraniti svojo neodvisnost od strahovlade, v svobodne medije, ki razkrivajo vladne mahinacije… in v petek zvečer: verjamemo tudi v moč športa!

COMMENTS

Wordpress (0)