“Kako lahko Simoni Kustec in njeni kolegici Kozlovič pomagamo? Kakšno sporočilo dajeta mladim? Deklini zgodbi?” – eden od komentarjev na Twitterju, ki opozarja na hipokrizijo ob izjavi ministrice, da “morajo dijaki prevzemati odgovornost za svoja dejanja, kar je prvi korak v svet odraslosti” – TOPNEWS.si

“Kako lahko Simoni Kustec in njeni kolegici Kozlovič pomagamo? Kakšno sporočilo dajeta mladim? Deklini zgodbi?” – eden od komentarjev na Twitterju, ki opozarja na hipokrizijo ob izjavi ministrice, da “morajo dijaki prevzemati odgovornost za svoja dejanja, kar je prvi korak v svet odraslosti”

“Kako lahko Simoni Kustec in njeni kolegici Kozlovič pomagamo? Kakšno sporočilo dajeta mladim? Deklini zgodbi?” – eden od komentarjev na Twitterju, ki opozarja na hipokrizijo ob izjavi ministrice, da “morajo dijaki prevzemati odgovornost za svoja dejanja, kar je prvi korak v svet odraslosti”

Medtem ko številni akterji v politiki in civilni družbi te dni prav tekmujejo, kako pomagati kaznovanim mariborskim dijakom, je javnost pretresena zaradi nedavne izjave šolske ministrice Simone Kustec. Da je potrebno najti pravno podlago za ustavitev postopka, se je nedavno zavzel predsednik države Borut Pahor in izrazil željo po ustavitvi postopka zoper mariborske dijake.

Kaznovane dijake je podprl mariborski župan Saša Arsenovič, ki je dejal, da je žalosten, da je država izkoristila moč in nesorazmerno kaznovala tiste, ki morda ta čas preživljajo v najtežjih razmerah.

Kot je spomnil, so mladi že pet mesecev brez druženja in primernega izobraževanja. Prepričan je, da obstajajo tudi drugačni načini, kot so opozorila ali pogovori, vsekakor pa nekaj bolj državotvornega. Ni mu všeč politizacija teh stvari, saj gre za velike stiske otrok. Kot je spomnil, ima sam štiri, od tega dva šoloobvezna, zato ve, kako težko je to za družine.

K pomoči je pozval tudi mariborski humanitarec Boris Krabonja in njegovo društvo UPornik. Kot je zapisal na Facebooku, se že povezujejo z odvetniki, ki bodo pripravljeni zastopati dijake.

Na mariborski policijski upravi so namreč v ponedeljek pojasnili, da so policisti v zvezi s protestnim shodom 9. februarja petim osebam poslali plačilne naloge z globo 400 evrov, zoper štiri mladoletne pa podali obdolžilne predloge na pristojno okrajno sodišče.

V mariborskem zobozdravstvenem podjetju VBO, ki ga vodita svakinja in brat poslanca SDS Dejana Kaloha, Vesna in Marko Kaloh, so na spletu objavili poziv sledilcem, da bi našli kaznovane dijake in jim plačali kazni. V VBO-ju so denimo zapisali: “Mladi so tisti, ki bodo nekega dne prevzeli naša mesta. Prav oni so tisti, ki bodo nekega dne vodili našo državo in če kaj, potem si moramo želeti mladine, ki razmišlja kritično.” V objavi še pišejo, da so mladi v tem trenutku prikrajšani za kakovostno šolanje in zato je razumljivo, da na to opozorijo na glas, “četudi ob tem formalno prekršijo kakšen ukrep”.

V mariborskem spletnem portalu emaribor so sicer zapisali, da se stranka SDS in Dejan Kaloh distancirata od pobude VBO: ” No to zobozdravstveno podjetje seveda s stranko SDS nima nobene povezave. Povezava z Dejanom Kalohom, mariborskim poslancem SDS, je le v tem, da podjetje vodita svakinja Vesna in brat poslanca Marko. Pri podjetju, ki je očitno levosučno usmerjeno kot vse manj brani časopis, pa sodeluje tudi, ne boste verjeli, “mali Fištravec”, Saša Pelko. Citirali so tudi izjavo poslanca Dejana Kaloha: “S posli mojega brata in svakinje nimam nič, pa tudi z njegovim podjetjem ne. Še manj pa je v tej zgodbi posredi stranka SDS.”

 

Ministrica za izobraževanje in šport, Simona Kustec pa je na novinarski konferenci glede vabil mariborskim dijakom na sodišča pojasnila, da je njihova pristojnost ta, da čim prej odprejo srednje šole, kar so zdaj storili, zbiranje ljudi v času epidemije pa je v pristojnosti drugega ministrstva.

Izjava ministrice za šolstvo, da osebno meni, da gre za mlade odrasle ljudi, za katere verjame, da razumejo in prevzemajo odgovornost za svoja dejanja, kar je prvi korak v svet odraslosti, je sprožila prvi vihar na Twitterju.

“Prevzemanje odgovornosti za svoja dejanja je prvi korak v svet odraslosti,” je rekla dijakom, ki so dobili 400 evrov kazni in poziv pred sodišče. In kako si ti, Simona, prevzela odgovornost za svoja dejanja?” je vsebina zapisa na tviter računu z imenom rose.

Cerar o svoji stranki: »SMC se odkrito podreja Janši in SDS« »Ne gre samo za ministrico iz vrst SMC-ja, gre za koalicijske partnerje v tej vladi, ki pravzaprav nimajo nekega prepoznavnega lastnega jaza, vsi se izrazito podrejajo politiki in temu, kar dela vladajoča stranka na čelu s predsednikom vlade.«

So pa nekateri uporabniki očitno zaznali stisko oziroma zadrego dveh ministric, šolske Simone Kustec in pravosodne ministrice Lidije Kozlovič v Janševi vladi, še posebej po nastopu Kozločiveve v Studio City.
Nekdanji predsednik Miro Cerar je namreč v nedavnem nastopu na TV Slovenija o svoji nekdanji stranki dejal, da “se SMC odkrito podreja Janši in SDS”. »Ne gre samo za ministrico iz vrst SMC-ja, gre za koalicijske partnerje v tej vladi, ki pravzaprav nimajo nekega prepoznavnega lastnega jaza, vsi se izrazito podrejajo politiki in temu, kar dela vladajoča stranka na čelu s predsednikom vlade.«

Ob robu očitne politizacije celotnega problema pa je seveda najpomembnejše dejstvo, da nikjer drugje v EU niso zaprli šol za 16 tednov kot v Sloveniji in da so mladi največje žrtve korona krize. Medtem ko so šole zaprte že pet mesecev, pa gospodarstvo ni bilo v lockdownu niti en dan od marca lanskega leta, ko se je začela pandemija.

Medtem ko je skoraj milijon delovno aktivnega prebivalstva države brez testiranja vsak dan delalo in so morali hoditi v službo tudi, če so bili bolani ali so morali prikrivali, če so bili v stikih z okuženimi, je druga polovica države plačala v lockdownu celotno ceno korona krize, med katero so žal tudi mladi, ki se že pet mesecev šolajo na daljavo.

COMMENTS

Wordpress (0)