Vse različice ruskega cepiva Sputnik V: Klasično v dveh odmerkih, Light v enem odmerku in dva odmerka v obliki pršila – TOPNEWS.si

Vse različice ruskega cepiva Sputnik V: Klasično v dveh odmerkih, Light v enem odmerku in dva odmerka v obliki pršila

Vse različice ruskega cepiva Sputnik V: Klasično v dveh odmerkih, Light v enem odmerku in dva odmerka v obliki pršila

Sinoči je v Srbijo prispelo še 100.000 odmerkov ruskega cepiva Sputnik V, sodeč po napovedih iz Evrope, vse več držav razmišlja tudi o odobritvi tega cepiva. Avstrija celo napoveduje možnost izdelave tega cepiva.

Ne tako dolgo nazaj je bila situacija povsem drugačna. Sputnik V, cepivo ruskega Znanstveno-raziskovalnega centra “Gamaleja”, je bilo avgusta lani hitro registrirano in mednarodna skupnost ga je sprejela s skepso.

Ko je Moskva lani jeseni začela razdeljevati cepivo, je javnost dvomila o njegovi veljavnosti, ker Rusi niso objavili popolnih podatkov raziskave. To pa se je med tem spremenilo z objavo podatkov v prestižni reviji “Lancet”, ki dokazujejo, da je rusko cepivo resnično konkurenčno zahodnim, celo nekoliko bolj učinkovito.

Raziskovalci “Gamaleje” se pri tem niso ustavili, ampak so delali na različnih različicah cepiva, da bi jih prilagodili specifičnim situacijam in skupinam bolnikov. Tako Rusija zdaj načrtuje uvedbo enokomponentnega cepiva in tistega, ki ga dobimo v obliki pršila.

To so vse razpoložljive ali napovedane različice cepiva Sputnik, njihove medsebojne razlike in prednosti:

Sputnik V

Strogo gledano je cepljenje s Sputnikom V kombinacija dveh različnih vektorskih cepiv, ki se dajeta eno za drugim.

Obe cepivi temeljita na adenovirusih tipa 5 (rAd5-S) in 26 (rAd26-S), ki sta gensko spremenjena za proizvodnjo površinskih proteinov virusa SARS-CoV-2. Bolniki najprej prejmejo cepivo rAd5-S, nato pa rAd26-S kot ojačevalec.

Ruski znanstveniki trdijo, da se imunost začne tvoriti po prvem cepljenju. Ponovno cepljenje po 21 dneh poveča imunski odziv telesa in ima dolgotrajnejši učinek.

Raziskave kažejo, da cepljenje v dveh fazah povzroči imunski odziv v 100 odstotkih in takšna imunost je močnejša od imunosti pri tistih, ki so preboleli virus korone.

Predhodna analiza tretje faze študije, objavljena 2. februarja v “Lancetu”, je pokazala, da je cepivo Sputnik V po drugem odmerku učinkovito 91,6-odstotno.

Sputnik V je podoben cepivu Oxford, ki ga proizvaja AstraZeneca, le da cepivo Oxford uporablja adenovirus, ki napada šimpanze, rusko pa dva različna adenovirusa, ki napadata človeka.

Rezultati so pokazali, da je cepivo Oxford doseglo približno 70-odstotno učinkovitost, kar je sicer solidno, a precej manj kot rusko. To je razloženo z dejstvom, da je cepivo Oxford postalo “žrtev lastnega uspeha” – po prvem odmerku lahko organizem razvije odpornost proti virusu, ki se uporablja kot vektor (v tem primeru adenovirus), kar bistveno zmanjša učinkovitost drugega odmerka.

Ruski znanstveniki so se tej pasti izognili z uporabo dveh različnih adenovirusov v dveh odmerkih, kar je povečalo učinkovitost Sputnika V.

Sputnik Light

Napoved enokomponentnega cepiva proti koronavirusu Sputnik Light, ki so ga v Moskvi začeli testirati v soboto, je sledila potem, ko je ameriško podjetje “Johnson and Johnson” sporočilo, da se učinkovitost njihovega cepiva, ki ga dajejo v enem odmerku, giblje med 69 in 85 odstotki.

“Pokazali so dobre rezultate. Cepivo “Johnson in Johnson” je v bistvu le prvi odmerek zdravila Sputnik V (vektor človeškega adenovirusa 26). Februarja bomo uvedli tudi enokomponentno cepivo. Poimenovali smo ga Sputnik Light,” so zapisali ustvarjalci ruskega cepiva.

“Lahka” različica Sputnika V je 11. januarja s strani ruskega ministrstva za zdravje dobila dovoljenje za klinična preizkušanja. Kot je bilo pojasnjeno, bo namenjen tujim trgom, torej bo zaradi lažje uporabe usmerjen v kraje, kjer so aktivna žarišča epidemije.

“Lažja” različica ruskega cepiva bo imela krajši učinek, vendar bo omogočila cepljenje večjega števila ljudi.

“Če oseba po prejemu lahkega cepiva zboli, se mu ne bo pojavil hud primer covida. Virus se ne bo spustil v pljuča, bo le kot manjši prehlad,” je dejal Aleksander Gintsburg, vodja “Gamaleje”.

Pojasnil je tudi, na kakšen način bodo cepivo tako hitro začeli uporabljati po začetku kliničnega preskušanja. Tehnologije namreč ni treba spreminjati, ker bo v poenostavljeni različici uporabljena prva komponenta prvotnega cepiva.

Poudaril je, da bo imel pacient po cepljenju z lahkim cepivom imuniteto tri do štiri mesece. Učinkovitost cepiva je približno 85-odstotna in mogoče je, da bo ta kazalnik pri starejših še nižji. Zato je bilo napovedano, da bo to cepivo namenjeno predvsem mlajšim med 18. in 30. letom starosti.

Sputnik pršilo

Moskovska podžupanja za socialni razvoj Anastasia Rakova je v soboto sporočila, da se je začela proizvodnja razpršila Sputnik.

Gre za isto dvokomponentno cepivo Sputnik V, le da bo v škatli posebno pršilo. Bolniki ga ne bodo mogli uporabljati sami, ne glede na to, da je njegova uporaba enostavna. Uporabljal ga bo lahko le zdravstveni delavec in tako kot navadni Sputnik se ga bo uporabilo dvakrat.

Ta različica cepiva tvori lokalno imunost, ki je nekoliko manj učinkovita, a varnejša. Cepivo v pršilu bo primerno predvsem za tiste, ki jim ne priporočajo klasičnega cepljenja.

COMMENTS

Wordpress (0)