Po vložitvi konstruktivne nezaupnice s kandidatom za mandatarja Karlom Erjavcem proti Janševi vladi bolj, kot kadarkoli velja, da je “v politiki kot v seksu, želje so eno, možnosti pa drugo” – TOPNEWS.si

Po vložitvi konstruktivne nezaupnice s kandidatom za mandatarja Karlom Erjavcem proti Janševi vladi bolj, kot kadarkoli velja, da je “v politiki kot v seksu, želje so eno, možnosti pa drugo”

Po vložitvi konstruktivne nezaupnice s kandidatom za mandatarja Karlom Erjavcem proti Janševi vladi bolj, kot kadarkoli velja, da je “v politiki kot v seksu, želje so eno, možnosti pa drugo”

Čeprav obstajajo različne definicije o tem, kaj je politika, pa je za aktualno dogajanje pravzaprav še najbolj primerna izjava, ki jo pripisujejo dr. Predragu Vranickemu, hrvaškemu filozofu, ki je rekel: “V politiki je kot v seksu, želje so ene, možnosti pa drugo”.

Predlog konstruktivne nezaupnice s kandidatom za mandatarja Karlom Erjavcem je nekaj podobnega, želje Karla Erjavca in opozicije so eno, možnosti, da bo konstruktivna nezaupnica uspela, pa so drugo.

Karl Erjavec, ki je včeraj skupaj z drugimi predsedniki opozicijskih strank KUL predlog predstavil na novinarski konferenci, je napovedal, da tokrat, če bo zaradi morebitne okužbe kakšen poslanec manjkal, soglasja h konstruktivni nezaupnici ne bo umaknil. Seveda je zanimivo vzporedno dogajanje v slovenski politiki ob vložitvi konstruktivne nezaupnice, kjer se Janševa koalicija obnaša samozaščitno in sicer dela kot, da bo na oblasti še eno leto, pripravlja pa se tudi na opcijo, da bi konstruktivna nezaupnica po nekem čudežu uspela.

Seveda bo najbolj zanimivo to, kdo bo sploh dvignil glasovnico za tajno glasovanje in predvsem, koga ne bo v parlament in bo “čudežno” zbolel. Možnosti za to je kar nekaj, saj koalicija ni podprla poslovniških sprememb, ki bi omogočile tajno glasovanje na daljavo.

V politiki je pomembno še eno pravilo in sicer: sledite denarju ali pa vsaj vonju po denarju. Najpomembnejši projekt Janševe koalicije je seveda ustanovitev demografskega sklada. Zakon je včeraj kljub obstrukciji opozicije prestal drugo obravnavo v parlamentu. In prav ustanovitev demografskega sklada in pa seveda razporejanje sredstev iz Evropskih strukturnih in naložbenih skladov, sta dve ključni zadevi, ki sta sicer v ozadju političnega spopada v državi.
Zato ni presenetljivo, da ima navzven hud politični spopad pravo ozadje v bitki za vpliv na prerazporejanje denarja. Ne glede na to, kakšen bo epilog političnega spopada, je jasno, da bo pestro že po zadnjih aferah.

Afere, ki jih nizajo ministri Janševe vlade, se v zadnjih dneh pišejo same, kar je vsekakor tudi posledica ‘mehčanja’ nekaterih podpornikov Janševe koalicije, predvsem iz vrst SMC-ja.

Vendar pa naj bi prava afera ali bolje rečeno “atomska bomba” oziroma, kot se v vojaškem žargonu reče, “atomski z desne”, Janševo koalicijo čakala prav na področju energetike.

Sedaj je namreč že bolj ali manj jasno, da je minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec, skupaj svojim ambicioznim državnim sekretarjem Blažem Košorokom, naročil in seveda plačal serijo člankov, povezanih s prerazporejanjem vpliva in denarja v najbolj dobičkonosni in strateško najpomembnejši panogi, kjer se seveda pretaka tudi največ denarja, v energetiki.

Vrtovec je tako nehote sprožil “nenadzorovano verižno rekcijo” ali “cepitev jeder”, ki bi bila lahko usodna ne samo za katerega od ministrova, ampak kar za celo vlado.

COMMENTS

Wordpress (0)