(VIDEO) V soboto so Metelkovo zasedli Rumeni jopiči, ki so zahtevali, “naj po Rogu pade še Metelkova!” – Za danes napovedan protishod “Pogreb kulture” v organizaciji Avtonomne tovarne Rog – TOPNEWS.si

(VIDEO) V soboto so Metelkovo zasedli Rumeni jopiči, ki so zahtevali, “naj po Rogu pade še Metelkova!” – Za danes napovedan protishod “Pogreb kulture” v organizaciji Avtonomne tovarne Rog

(VIDEO) V soboto so Metelkovo zasedli Rumeni jopiči, ki so zahtevali, “naj po Rogu pade še Metelkova!” – Za danes napovedan protishod “Pogreb kulture” v organizaciji Avtonomne tovarne Rog

Po rušenju Roga se je tako na družbenih omrežjih in javnih politikah pojavilo več pozivov, naj se po Rogu poruši še Metelkova. Rumeni jopiči, ki se v javnosti predstavljajo kot “domoljubna organizacija, združena v skupino za pravično družbo brez anarhije”, so v soboto nepričakovano presenetili prebivalce Metelkove in zahtevali, da naj “po Rogu pade še Metelkova!”

AKC Metelkova mesto je avtonomni kulturni center, ki se nahaja v središču Ljubljane v severnem delu kompleksa nekdanje vojašnice iz časa Avstro-Ogrske ob Metelkovi cesti. Za zasedo prostorov vojašnice nekdanje avstro-ogrske in pozneje jugoslovanske vojske na Metelkovi septembra leta 1993 je zaslužna t. i. Mreža za Metelkovo, neformalno združenje vseh, ki so jih zanimali prostori nekdanje vojašnice.

Metelkova je postala znana kot eno najpomembnejših središč in “edinstven prostorski in socialni eksperiment”, ki vztraja že skoraj tri desetletja. Organizacija Rumeni jopiči pa je preko socialnih omrežij objavila transparent “Porušimo še Metelkovo”, mesto alternativne kulture z argumentacijo, da je Metelkova “mesto prepovedanih drog in sedež številnih državno podprtih nevladnih organizacij”.

Kot je razvidno iz posnetkov, objavljenih na socialnih omrežjih, so tamkajšnji “avtohtoni prebivalci” poklicali policijo.

https://twitter.com/lbna69/status/1358487860635140098

Za danes popoldne pa je ob 17.00 pred AKC Metelkova mesto napovedan shod “Pogreb kulture v organizaciji Avtonomne tovarne Rog”.

https://twitter.com/RJopici/status/1358095374527979520

https://twitter.com/Uinstitucija/status/1358091430678429701

Eden izmed Rumenih jopičev se je na Twitterju izpostavil v stilu, “glasni ste samo preko socialnih omrežij, ko pa pridemo na območje, pa se poskrijete in pokličete policijo“. Tisto policijo, ki je še v Rogu nad njimi bojda izvajala represijo.

Pojav zamaskiranih mladeničev v rumenih jopičih, je povezan s proslavo ob dnevu državnosti na Prešernovem trgu, ki so prišli izraziti svoje nasprotovanje “antiproslavi” oziroma protestnemu shodu na Prešernovem trgu.

V javnosti so se začeli namigi o njihovih povezavah z neonacističnimi gibanji, čeprav naj bi šlo “za spontan odziv državljanov, ki se jim zdi delo aktualne vlade dobro”.

COMMENTS

Wordpress (0)