(V ŽIVO) Stranke KUL interpelirajo ministra za kulturo Vaska Simonitija – TOPNEWS.si

 (V ŽIVO) Stranke KUL interpelirajo ministra za kulturo Vaska Simonitija

 (V ŽIVO) Stranke KUL interpelirajo ministra za kulturo Vaska Simonitija

Očitke iz interpelacije je na novinarski konferenci predstavil poslanec Matjaž Nemec (SD). ”Zaradi odgovornosti ministra za neučinkovito ukrepanje pri omejevanju in odpravi posledic popolne blokade dela in izvajanja storitev na področju kulture, zaradi omejevalnih ukrepov boja proti epidemiji covida-19, zaradi odgovornosti ministra za napade na svobodo in neodvisnost novinarskega dela ter poskus omejevanja neodvisnosti in pogojev za delo javnega servisa RTV Slovenija in Slovenske tiskovne agencije,” je najprej navedel Nemec.

Po besedah predsednice odbora za kulturo DZ-ja Violete Tomić (Levica) je minister za kulturo kriv za nemogoč položaj samozaposlenih v kulturi, saj “jih samovoljno briše iz razvida samozaposlenih in se sam odloča, komu bo plačeval prispevke in komu ne. Kriv je za popolno uničenje slovenskega filma, saj filmarji že več kot eno leto ne dobijo denarja, plačila za že opravljeno delo, kaj šele, da bi lahko načrtovali nove projekte”. Simoniti je po njenih besedah zelo uspešne in mednarodno priznane menedžerje v kulturi zamenjal s “svojimi nesposobnimi in nekredibilnimi strankarskimi aparatčiki”.

Lidija Divjak Mirnik (LMŠ) je poudarila, da v stranki menijo, da mora nekulturni minister oditi, ker krši vse splošno sprejete družbene in civilne norme ter krši zakonodajo. “Ne zna se kulturno vesti, ne spoštuje niti DZ-ja niti drugače mislečih in izključuje dialog z vsemi, ki ne mislijo kot on. Raje kot dialog uporablja politiko represije, kaznovanja brez ministra vrednih pojasnil in s prozorno argumentacijo.”

Analiza dogajanja v kulturi razgalja širše stanje stvari v naši družbi
Dodala je, da ima Simoniti na položaju ministra samo en cilj – prihodnost slovenske kulture mora biti po okusu ene stranke, torej SDS-a. Po mnenju poslancev LMŠ-ja Simoniti pri tem uporablja izjemno nevarne in mnogokrat zakonsko sporne strategije, ki spodkopavajo javni interes. “Pri tem pa ministru pomagajo tudi strankarska trobila. Ves čas v družbi išče in ustvarja razdor, čeprav s tem krši tako človekove pravice kot svoboščine in najpomembneje: krši tudi zakonodajo,” je še dodala Lidija Divjak Mirnik.

Marko Bandelli (SAB) je tako opomnil, da osmi protikoronski sveženj (PKP 8) ni vseboval ukrepov za kulturo. “Celo sam sem v imenu stranke SAB predlagal bone za kulturo, kar pa ni bilo upoštevano. V vseh osmih svežnjih je kultura kot neki stranski tir,” je dejal in dodal, da minister ves čas sprejema enostranske in škodljive rešitve. “Kot da bi bil minister proti kulturi, in ne minister za kulturo. In to je tukaj temelj vsega – kultura temelji na svobodi izražanja, vlada pa ves čas sprejema odločitve, ki to ogrožajo,” je sklenil Bandelli.

Interpelacija zoper kulturnega ministra je tretja interpelacija, vložena v zadnjih dveh tednih. Stranke LMŠ, SD, Levica in SAB so namreč ta teden vložile tudi interpelacijo zoper ministrico za izobraževanje, znanost in šport Simone Kustec, pred dvema tednoma pa interpelacijo zoper ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janeza Ciglerja Kralja. V mandatu aktualne vlade so bile sicer lani vložene še tri interpelacije. Uspešno sta ju prestala gospodarski minister Zdravko Počivalšek in notranji minister Aleš Hojs, medtem ko DZ o interpelaciji zoper kmetijsko ministrico Aleksandro Pivec ni glasoval, saj je predtem odstopila.

COMMENTS

Wordpress (0)