Navalni bo v zaporu več kot dve leti in pol – Zahod: Rusija bo odgovarjala – TOPNEWS.si

Navalni bo v zaporu več kot dve leti in pol – Zahod: Rusija bo odgovarjala

Navalni bo v zaporu več kot dve leti in pol – Zahod: Rusija bo odgovarjala

Aleksej Navalni, glavni ruski opozicijski politik in nasprotnik ruskega predsednika Vladimirja Putina, je bil na moskovskem sodišču obsojen na več kot dve leti in pol zapora, poročajo ruski mediji.

Obsojen je bil zaradi kršitve pogojne obsodbe v primeru domnevnih poneverb leta 2014 na prvotno kazen treh let in pol zapora, a ker je v zaporu preživel že manj kot leto dni, bo zdaj zaprt skoraj dve leti in osem mesecev.

Aretiran pri vrnitvi iz Nemčije, kjer se je zdravil po zastrupitvi z novičokom.

Moskovsko sodišče je presodilo, da se Navalni ni javljal redno, kot to predpisujejo pogoji za pogojni izpust, njegove razloge za nejavljanje pa so razglasili kot nezadostne.

Navalni je zavrnil očitke, da je kršil pogojno kazen.

Policija je že na ulicah Moskve, kjer pričakuje nove proteste.

Navalni, nenehni kritik predsednika Vladimirja Putina, je bil po aretaciji 18. januarja na letališču pridržan 30 dni. Navalni se je takrat po zdravljenju v Nemčiji vrnil v Rusijo prvič, po zastrupil z novičokom avgusta lani.

Zahodne države so zahtevale njegovo izpustitev, prav tako pa tudi več deset tisoč protestnikov po vsej Rusiji v soboto. Navalni se je v četrtek na sodišču pojavil prek video povezave, kjer je zahteval izpustitev in zavrnil “absurdne” obtožbe, ki naj bi mu jih ruske oblasti pripisovale iz političnih razlogov.

“Nikoli ne bomo dovolili, da bi ti ljudje ugrabili in ukradli našo državo. Da, na vaši strani je zdaj surova sila. Lahko me vklenete, vendar ne bo trajalo večno,” je dejal Navalni.

Ruska policija je množično aretirala protestnike

Zaradi aretacije Navalnega so v Rusiji izbruhnili obsežni protesti. Na zadnjem protestu v nedeljo je ruska policija blokirala središča več mest, EU in ZDA pa so izrazile obžalovanje in obsodile uporabo sile in brutalno ravnanje s protestniki.

Po poročanju OVD-Info, specializiranega za spremljanje protestov, je bilo v 85 mestih pridržanih najmanj 4.407 ljudi, večinoma v Moskvi (1357) in Sankt Peterburgu (950).

Aretirana je bila tudi žena Alekseja Navalnega Julia Navalnaja. Policija jo je prijela, ko se je pridružila shodu v Moskvi, a so jo medtem
že izpustili.

Sindikat ruskih novinarjev pravi, da je aretiranih vsaj 60 novinarjev.

Evropska unija in ZDA so Rusijo močno kritizirale zaradi množičnih aretacij v protestih.

Zahod zahteva takojšnjo izpustitev

ZDA, Evropska unija, Velika Britanija, Francija in Nemčija so od Moskve zahtevale, naj Navalnega takoj izpusti, ameriški državni sekretar Antony Blinken pa je dejal, da se bo Washington usklajeval z zaveznicami.

Kremelj je obsodil vmešavanje v notranje zadeve, zunanje ministrstvo pa je zavrnilo pozive za izpustitev Navalnega.

“Ne vmešavajte se v notranje zadeve suverene države. In vsem svetujemo, naj se ukvarjajo s svojimi težavami,” je dejala tiskovna predstavnica zunanjega ministrstva Maria Zaharova.

ZDA so po obsodbi izrazile globoko zaskrbljenost in pozvale k “takojšnji in brezpogojni izpustitvi Navalnega”.

“Tesno bomo sodelovali z našimi zaveznicami in partnerji, da bo Rusija odgovarjala zaradi nespoštovanja pravic njenih državljanov,” je dejal ameriški državni sekretar.

“Ponavljamo svoj poziv ruski vladi, naj takoj in brezpogojno izpusti Navalnega, pa tudi stotine drugih ruskih državljanov, ki so bili v zadnjih tednih neupravičeno aretirani, ko so uresničevali svoje pravice do svobode izražanja in mirnega zbiranja,” je dodal.

K takojšnji izpustitvi Alekseja Navalnega je pozval tudi zunanji minister Evropske unije Josep Borrell, ki je dejal, da je sodba v nasprotju z mednarodnimi obveznostmi Rusije glede vladavine prava in temeljnih svoboščin.

Britanija je zahtevala “takojšnjo in brezpogojno izpustitev” Navalnega, prav tako francoski predsednik Emmanuel Macron.

Litva in Latvija, članici EU, sta Evropsko unijo pozvali k uvedbi sankcij proti Rusiji zaradi sodbe Navalnemu.

COMMENTS

Wordpress (0)