(V ŽIVO) Bo Janez Janša od danes naprej vodil tudi poslansko skupino opozicijske DeSUS? Danes predvidoma ob 10.00 uri dopoldne se bo v prostorih državnega zbora začel usodni sestanek poslancev Desusa s predsednikom stranke Karlom Erjavcem o prihodnjem delovanju poslanske skupine in ostalih aktualnih političnih vprašanjih – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Bo Janez Janša od danes naprej vodil tudi poslansko skupino opozicijske DeSUS? Danes predvidoma ob 10.00 uri dopoldne se bo v prostorih državnega zbora začel usodni sestanek poslancev Desusa s predsednikom stranke Karlom Erjavcem o prihodnjem delovanju poslanske skupine in ostalih aktualnih političnih vprašanjih

(V ŽIVO) Bo Janez Janša od danes naprej vodil tudi poslansko skupino opozicijske DeSUS? Danes predvidoma ob 10.00 uri dopoldne se bo v prostorih državnega zbora začel usodni sestanek poslancev Desusa s predsednikom stranke Karlom Erjavcem o prihodnjem delovanju poslanske skupine in ostalih aktualnih političnih vprašanjih

Janez Janša je v petek dejal, da se bodo poslanci DeSUS-a morali do srede, ko je sestanek koalicije, izreči, ali sodelujejo z vlado ali so klasična opozicija “brez kadrovskega razreza v vladi glede na koalicijsko pogodbo”. Navedel je, da “na razmerje sil in podporo vladi ne odločajo neposredno organi strank, ampak poslanci v parlamentu”, in da stališče vseh članov poslanske skupine DeSUS glede tega še ni jasno.

Ko se bodo izrekli, bo Janša predlagal novega ministra za zdravje. Če poslanci DeSUS-a vlade ne bodo podpirali, pa bo po Janševih besedah odprto tudi vodenje kmetijskega resorja. Minister za kmetijstvo iz vrst DeSUS-a namreč tudi po izstopu DeSUS iz koalicije ostaja na funkciji, medtem ko je Tomaž Gantar z mesta ministra za zdravje odstopil.

Od današnjega pogovora poslancev z vodstvom DeSUS-a je tudi odvisna usoda napovedane konstruktivne nezaupnice vladi, ki naj bi jo z mandatarjem Karlom Erjavcem vložila koalicija KUL do sredine februarja. Glede na to, da se “nevarna razmerja” v slovenski politiki zaostrujejo, saj je opozicija že vložila interpelacijo proti ministru za delo Cigler Kralju, prav tako pa naj bi še v tem tednu vložili interpelacijo proti šolski ministrici Simoni Kustec, konec februarja pa proti ministru za kulturo Vasko Simonitiju, v prihodnjih tednih in mesecih ni pričakovati umirjanja razmer.

K umirjanju pregrete politične situacije je včeraj pozval tudi predsednik države Borut Pahor, ki je parlamentarnim strankam poslal vabilo na srečanje, na temo skupnega soočanja z epidemijo, časa po njej, predsedovanja EU, vse to na 30. obletnico osamosvojitve. Predsednik LMŠ Šarec je Pahorjevo vabil zavrnil z besedami, da “težko sedi v salonu in leporeči”.
Marjan Šarec: “Niste se oglasili, da bi branili človekove pravice. Namesto tega smo vas videli na družbenih omrežjih med uporabo otroških igral, ki otrokom niso dostopna, saj so oblepljena s trakovi zaradi epidemije. Tudi vaše neizmerne sreče ob obisku frizerja ne bi bilo treba deliti z nami, saj to ni pomembno za državljane in državljanke.”
Predsedniku je odpisala tudi Fajonova, ki vabila sicer ni zavrnila.

Čeprav je Pahorju očitala, da je tudi sam odgovoren za to, da so politične razmere prišle tako daleč, kljub temu pa je vabilo na pogovor sprejela. “Ne delim namreč vaše ocene, da vlada dobro upravlja epidemijo, saj takšno oceno demantira dejstvo, da smo po številu mrtvih zaradi koronavirusne bolezni v svetovnem vrhu. To tragično dejstvo ni le posledica objektivnih okoliščin, temveč tudi napačnega in škodljivega ravnanja ali neukrepanja vlade,” je odpisala predsedniku republike.

“Strinjam se, da bi bila enotnost pri obvladovanju epidemije, pri predsedovanju Svetu EU in pri razvojnem okrevanju koristna,” je napisala evropska poslanka Fajonova. “Vendar za takšno enotnost ni osnovnega pogoja: ni zaupanja. Vlada je s svojim radikalnim delovanjem, netenjem sovraštva in nestrpnosti, podrejanjem neodvisnih institucij, nesposobnostjo sodelovanja ter odnosom do vseh, ki mislijo drugače, pokazala, da ni vredna zaupanja ne opozicije in ne ljudi. Bojim se, da ste tudi sami odgovorni za to, da so politične razmere prišle tako daleč. Že zdavnaj sem namreč pričakovala jasno besedo predsednika republike, ki se bo opredelil proti pojavom, ki ne smejo imeti mesta v slovenski sedanjosti in ne v prihodnosti. Ti pojavi namreč ogrožajo osnovne demokratične in ustavne vrednote. Njihovo varovanje pa razumem kot osnovno poslanstvo predsednika republike.”

Potem ko sta se oglasila Šarec in Fajonova, se je odzval tudi premier Janez Janša. Njuna odgovora “na povsem dobronamerno in skrajno nevtralno povabilo” na pogovore parlamentarnih strank o zadevah skupnega pomena “nazorno ilustrirata zaplezanost in negativizem opozicije”, je tvitnil predsednik vlade.

https://twitter.com/PreglArjan/status/1356362832577777664

“JJ-ju zmeraj bolj popuščajo živci. Tokrat se spet ni mogel zadržati in osmešil Pahorja. S pohvalo Pahorjevega vabila (in kritiko odgovora Šarca in Fajonove) ne bi mogel bolj jasno pokazati, da je Pahor zgolj njegov pismonoša,” je na Twitterju komentiral Janšev odziv Bogdan Biščak, sicer dolgoletni sodelavec Gregorja Golobiča.

COMMENTS

Wordpress (0)