Kdo je milijarder, ki trdi, da je lastnik “Putinove palače”? – TOPNEWS.si

Kdo je milijarder, ki trdi, da je lastnik “Putinove palače”?

Kdo je milijarder, ki trdi, da je lastnik “Putinove palače”?

Razlog za velike proteste proti režimu Vladimirja Putina v Rusiji, ki so se začeli lani in nadaljevali ta konec tedna, je bila aretacija opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega. Navalnega so aretirali takoj po vrnitvi v domovino iz Nemčije, kjer se je zdravil več mesecev po zastrupitvi z novičokom, za kar je neposredno obtožil Putina in rusko FSB, naslednico razvpite KGB.

Zdi pa se, da je Ruse, ki so siti Putinove 20-letne avtokracije, na ulice spodbudila objava reportaže, ki jo je Navalni s svojo ekipo posnel preden so ga zaprli in objavil, ko je bil že v priporu.

V posnetku je prikazana ogromna palača in še večje posestvo, ki ga opisujejo kot pravo “skrito mesto” in za katerega Navalni trdi, da pripada Putinu.

Palačo, za katero Navalni in njegovi pristaši trdijo, da je vredna pravljičnih 1,4 milijarde dolarjev, je njegova raziskovalna skupina Foundation for Corruption posnela z dronom na ogromnem posestvu, ki je 39-krat večje od Monaka. Na razkošnem posestvu so tudi podzemno hokejsko igrišče, zasebna cerkev, amfiteater in 2500 kvadratnih metrov velik rastlinjak, vinograd in klet. Zemljišče varujejo oboroženi stražarji, nad njim pa je razglašeno območje prepovedi letenja.

Navalni v reportaži trdi, da se je Putin na začetku mandata z ruskimi oligarhi in bogatimi poslovneži dogovoril, da bo del dohodka “namenil” tajni družbi, ki je financirala gradnjo tega “tajnega mesta”.

“S tem denarjem so zgradili palačo za svojega šefa,” pravi Navalni v videu. In da Ruse to odkritje zelo zanima, dokazuje dejstvo, da si je video doslej na YouTubu ogledalo že več kot 106 milijonov uporabnikov. Da je protestnike spodbudil tako Navalnijev video kot tudi njegova aretacija, je razvidno iz njihovega skandiranja “Putin je tat”.

Rotenberg: Sem lastnik palače, spremenil jo bom v hotel

Putin je odločno zanikal, da bi bil on ali kdorkoli v njegovi družini lastnik posestva, ki se ga ne bi sramovali niti ruski carji starejše dobe. Po desetih dneh se je oglasil ruski oligarh in milijarder Arkadij Rotenberg in zatrdil, da je resnični lastnik skrivnostne palače.

Za trditve Navalnega je ruski predsednik Putin dejal, da gre za “pranje možganov”. Njegov tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov je šel še dlje in “brez dokazov” Navalnega razglasil za sodelavca ameriške Cie.

Ruski milijarder trdi, da je resnični lastnik “Putinove palače”

“Pred nekaj leti sem se uspel dogovoriti z upniki in postal uporabnik te zgradbe,” je dejal Rotenberg v intervjuju, objavljenem v soboto na provladnem kanalu Mash na družbenem omrežju Telegram. Dodal je, da namerava zgradbo spremeniti v hotel.

“Pred nekaj leti sem se lahko dogovoril z upniki in postal upravičenec do tega premoženja,” je dejal Rotenberg.

“Vse je narejeno profesionalno in upam, da bomo hotel dokončali v nekaj letih,” je dejal gradbeni in energetski tajkun in, kar je še posebej zanimivo, Putinov stari prijatelj in ‘sparing’ partner v judu, najljubšemu športu ruskega predsednika.

Enako zanimivo je, da je podjetje SGM, katerega večinski lastnik je Rotenberg, leta 2015 dobilo pogodbo v višini 3 milijarde dolarjev za gradnjo mostu med Rusijo in Krimom, ki ga je Moskva pripojila leto prej.

Rotenberg je sicer eden prvih ruskih poslovnežev, ki so mu zavrnili vizum in katerega premoženje je bilo zamrznjeno v zahodnih državah, in sicer kot del svežnja sankcij zaradi priključitve Krima in “hibridne” agresije na provinco Donbas na vzhodu Ukrajine.

Rotenberg naj bi bil težak 2,5 milijarde dolarjev

Po podatkih ameriškega ministrstva za finance Arkadij Rotenberg in njegov brat Boris že dolgo sodelujeta v najljubših Putinovih projektih, zahvaljujoč katerih sta pridobila impresivno bogastvo – revija Forbes ocenjuje, da je Arkadij Rotenberg “težak” 2,5 milijarde dolarjev.

Rotenberg, ki se je rodil leta 1951 v Sankt Peterburgu, takrat Leningradu, je končal študij športne vzgoje, športa in zdravstva ter postal trener juda. Vendar je Putina spoznal že prej, kot deček, ko sta se oba vpisala v isti klub za sambo, sovjetsko borilno veščino. Rotenberg in Putin sta v devetdesetih skupaj trenirala judo, in ko je Putin istega leta postal podžupan Sankt Peterburga, je Rotenberg od oligarha Genadij Timčenka zagotovil sredstva za ustanovitev lastnega profesionalnega judo kluba.

Arkadij in Boris Rotenberg sta takrat tudi trgovala z naftnimi derivati.

Ko je Putin leta 2000 po odstopu Borisa Jelcina postal predsednik Rusije, je ustanovil državno podjetje Rospirtprom, ki je obvladovalo 30% ruskega trga vodke, in na njegovo čelo postavil Rotenberga.

Brata Rotenberg pa se pri tem nista ustavila, ampak sta leta 2001 ustanovila banko SMP, ki je kmalu začela poslovati z ruskim državnim plinskim gigantom Gazprom, pod zelo donosnimi pogoji za Rotenbergovo banko. Rotenbergov posel je še naprej cvetel: leta 2008 je z nakupom petih podjetij od Gazproma za 348 milijonov dolarjev ustanovil energetsko in gradbeno podjetje SGM. Že naslednje leto je imel SGM več kot 2 milijardi dolarjev prihodkov.

Za olimpijske igre dobil pogodbe v višini 7 milijard dolarjev, nato pa zašel v spor z nekdanjo ženo zaradi londonske vile

Putinov stari prijatelj je dobro zaslužil tudi ob zimskih olimpijskih igrah v Sočiju leta 2014, ko je dobil pogodbe za gradnjo infrastrukture v vrednosti 7 milijard dolarjev, vključno z obalno avtocesto in podvodnim plinovodom. potem ko je postal tarča ameriških sankcij, je velik del svojega poslovnega imperija prodal sinu Igorju.

69-letni Rotenberg je lani pristal tudi v britanskih medijih zaradi ločitvene tožbe, v kateri sta se z nekdanjo ženo prepirala zaradi luksuzne vile v Londonu, ocenjene na 35 milijonov dolarjev – čeprav niti on niti njegova bivša žena Natalia nimata dovoljenja za bivanje v Veliki Britaniji.

Rotenbergu je bil namreč leta 2014 v okviru omenjenih sankcij prepovedan vstop v Združeno kraljestvo, nato pa je leta 2018 britanska vlada zavrnila podaljšanje vizuma tudi Natalii Rotenberg. Seveda je Rotenberg le eden v vrsti ruskih oligarhov, ki so v Veliki Britaniji kupili luksuzne nepremičnine, posestva, pa tudi podjetja, medijske hiše in celo nogometne klube.

Kot je razkril London Times, so Rotenbergovi odvetniki v tej tožbi zagovarjali stališče, da vila v londonskem Surreyu pravzaprav ni njegova, temveč da je lastnik skrivnostno podjetje, registrirano leta 2012 na Britanskih Deviških otokih, znani oazi za tajne račune. Vendar pa je bilo to podjetje financirano s posojilom, ki mu ga je dala Rotenbergova družba. Sodnik je logično ugotovil, da je Rotenberg “pravi lastnik vile”.

Ruska državna televizija je medtem objavila posnetke stavbe, v kateri potekajo dela, in je daleč od razkošja, ki ga je opisal Navalni, uradni Kremelj pa ga smatra kot dokaz Navalnijeve manipulacije. Navalnijevi zavezniki trdijo, da dela na rezidenci potekajo zaradi okvar pri gradnji in da je njen dejanski uporabnik Vladimir Putin.

COMMENTS

Wordpress (0)