Spor med EU in AstraZeneco se nadaljuje – TOPNEWS.si

Spor med EU in AstraZeneco se nadaljuje

Spor med EU in AstraZeneco se nadaljuje

Izvršni direktor farmacevtske družbe AstraZenece Pascal Soriot je dejal, da pogodba, podpisana z Evropsko unijo o dobavi cepiv, ni zavezujoča in pozval evropske vlade, ki so jezne zaradi zamude pri dobavi, naj ne bodo tako občutljive. Evropska unija je prosila za objavo pogodbe o dobavi Unije.

Evropski uradnik je dejal, da je Evropska unija zaprosila AstraZeneco za objavo pogodbe o dobavi Unije. Dodal je, da so predstavniki podjetja odpovedali sestanek s predstavniki Unije, predviden za sredo.

V intervjuju za medije v torek je predsednik uprave AstraZenece Pascal Soriot dejal, da pogodba z Evropsko unijo temelji na klavzuli, ki določa, da se morajo potruditi po svojih najboljših močeh, da izpolnijo svoje pogodbene obveznosti, in da jih pogodba ne zavezuje na določene roke. dostave.

Intervju je dal po tem, ko je družba napovedala, da bo v prvem četrtletju zmanjšala dostavo cepiv v Evropsko unijo, po podatkih Evropske unije pa bi bila 60-odstotna, torej zaradi proizvodnih težav v tovarni v Belgiji, prejeli bi le 31 milijonov odmerkov.

Evropski uradnik je dejal, da je takšna klavzula standard pri pogodbah s proizvajalci izdelkov v razvoju. Dodal je, da EU od AstraZenece zahteva, da podrobneje pojasni, zakaj se je odločila za zmanjšanje dobav cepiv.

EU je veliko vlagala v razvoj cepiv in pričakuje spoštovanje sporazuma. Kot odziv na zamude bi lahko Unija omejila izvoz cepiv, proizvedenih na svojem ozemlju.

Pooblaščenka EU za zdravje Stella Kyriakides je dejala, da bi morala podjetja, ki proizvajajo cepivo v EU, “vnaprej obvestiti, ko nameravajo cepiva izvoziti v tretje države”. Poudarila je, da bo “sprejela vse ukrepe, potrebne za zaščito svojih državljanov”.

AstraZeneca: Sporazum z EU ni zavezujoč

“Zavezali smo se, da bomo dali vse od sebe, vendar ni nobenega zagotovila, da nam bo uspelo,” je dejal Soriot v intervjuju za La Repubblica in dejal, da gre dejansko za pogodbeni namen.

Evropska unija je z družbo AstraZenec podpisala pogodbo o dobavi 400 milijonov odmerkov cepiva, britansko-švedsko podjetje pa je medtem napovedalo, da bo odložilo proizvodnjo, čeprav cepivo še ni odobreno na ravni EU.

Tudi druga dva proizvajalca, Pfizer in Moderna, z dobavo zamujata.

Soriot po drugi strani poziva evropske vlade, naj ne bodo tako občutljive, in trdi, da se pod stresom slabo odzivajo.

“Vlade so pod pritiskom. Vsi so nekoliko razdražljivi ali čustveni,” je dejal.

Poudaril je, da si njegova ekipa dan in noč prizadeva odpraviti številne težave s proizvodnjo cepiv, ki jih imenuje “otroške bolezni”. Povedal je, da proizvodnja “v bistvu zaostaja za dva meseca v primerjavi s tem, kje želimo biti”, deloma pa je odgovornost preložil na EU zaradi “poznega podpisa pogodb”.

Sporazum z Združenim kraljestvom je bil podpisan tri mesece pred sporazumom z EU, ki je dal več časa za odpravo napak. Težave pri “povečevanju” proizvodnje cepiv sta imeli dve tovarni, ena na Nizozemskem in ena v Belgiji, je dejal.

EU je veliko vlagala v razvoj cepiv in pričakuje spoštovanje sporazuma. Kot odziv na zamude bi lahko Unija omejila izvoz cepiv, proizvedenih na svojem ozemlju. Pooblaščenka za zdravje Stella Kyriakides je dejala, da bi morala podjetja, ki proizvajajo cepivo v EU, “vnaprej obvestiti, ko nameravajo cepiva izvoziti v tretje države”. Poudarila je, da bo “sprejela vse ukrepe, potrebne za zaščito svojih državljanov”.

COMMENTS

Wordpress (0)