Raziskava: Izpusti ogljika so se letos znižali za sedem odstotkov, vendar bi lahko kmalu začeli znova rasti – TOPNEWS.si

Raziskava: Izpusti ogljika so se letos znižali za sedem odstotkov, vendar bi lahko kmalu začeli znova rasti

Raziskava: Izpusti ogljika so se letos znižali za sedem odstotkov, vendar bi lahko kmalu začeli znova rasti

Globalne emisije ogljikovega dioksida, ki so posledica izgorevanja premoga, nafte in plina, so se leta 2020 v primerjavi z letom 2019 znižale za sedem odstotkov, kaže študija evropskih znanstvenikov.

Po izračunu Global Carbon Projecta se je izpuščena količina zmanjšala za 2,4 milijarde ton na sedanjo raven 34 milijard ton ogljikovega dioksida, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Rezultati so bili objavljeni v reviji Earth Systems Science Data.

Podatki kažejo, da je bil padec emisij CO2 še posebej izrazit v ZDA (12 odstotkov) in EU (11 odstotkov).

“Tu so sovpadle zmanjšane emisije zaradi zmanjšane uporabe premoga in omejitev, povezanih s pandemijo virusa,” pravi Julia Pongratz z univerze Ludwig Maximilian v Münchnu, ena od avtoric študije, je sporočila univerza.

Nemogoče je oceniti, ali se bo zmanjševanje emisij nadaljevalo

Po njenih besedah ​​so emisije že naraščale počasneje kot v preteklih letih, a s pandemijo koronavirusa je upad postal še večji.

“Ali to kaže na trend, je odvisno predvsem od tega, kako se bodo spodbude za okrevanje po covidu-19 odvijale po vsem svetu,” pravi Pongratzeva.

Ali se bo zmanjšanje emisij nadaljevalo tudi v prihodnje, je trenutno nemogoče oceniti, opozarja ekipa, ki jo vodi Pierre Friedlingstein z angleške univerze Exeter.

Po padcu zaradi svetovne finančne krize so se emisije leta 2010 z okrevanjem gospodarstva povečale za pet odstotkov, dodajajo.

Zato se boji, da se bodo emisije CO2 v letu 2021 povečale.

Do oktobra 2020 so se emisije že približevale ravni iz leta 2019.

COMMENTS

Wordpress (0)