(VIDEO) “Zoki, Janša, j..i se. Stanovanja za vse” –  Policija s solzivcem nasilno razgnala protestnike, ki so protestirali proti Janezu Janši in Zoranu Jankoviću – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Zoki, Janša, j..i se. Stanovanja za vse” –  Policija s solzivcem nasilno razgnala protestnike, ki so protestirali proti Janezu Janši in Zoranu Jankoviću

(VIDEO) “Zoki, Janša, j..i se. Stanovanja za vse” –  Policija s solzivcem nasilno razgnala protestnike, ki so protestirali proti Janezu Janši in Zoranu Jankoviću

Čeprav je sprva kazalo, da bo sinoči v Ljubljani potekal miren protest, ki se je začel na Prešernovem trgu in nadaljeval s pohodom po Ljubljanskih ulicah, je pred Rogom vseeno prišlo do bližnjega srečanja med policijo in protestniki.

Protesta se je po ocenah policije udeležilo 500 ljudi. S transparenti so sporočili, da morata kapital in Mestna občina Ljubljana dati “prste stran” od avtonomnih prostorov. “Napad na Rog” pa razumejo kot napad nanje.

Protest so sicer napovedali v AKC-ju Metelkova mesto, solidarnost z Rogom pa so izrazili tudi petkovi kolesarji. Na protestu so nosili transparente. “Šokirani smo, kako so to izvedli”. “Proti fašizmu in kapitalizmu,” je odmevalo na Prešernovem trgu

Protestniki so razvili več transparentov, na katerih je pisalo “Napad na Rog je napad na vse nas. Skupaj v ofenzivo”. Skupnost in solidarnost.
Ena od protestnic pa je nosila transparent: “Na Hrvaškem domove uničuje narava. Pri nas to dela država”. “Solidarnost z Rogom. Mesto za vse”. “Kapital in MOL prste stran od avtonomnih prostorov”.

Na centralnem transparentu pa je bilo z velikimi črkami napisano “KAPITALJ”, na vsaki strani pa je bila karikatura Janeza Janše in Zorana Jankoviča, ki so ju protestniki prepoznali kot hudiča z rogovi. Nasploh je bil na sinočnjem protestu “del jeze” usmerjen na vlado in Janeza Janšo, del  pa jo je prevzel tudi župan “Zoran Janković”

Policija je zavarovala tako mestno hišo, mimo katere so se protestniki odpravili po odhodu s Prešernovega trga proti bivši tovarni Rog. Vsi dostopi do Roga so bili sicer onemogočeni in varovani s policijo, ob Ljubljanici pa so se jim pridružili tudi varnostniki Valine.

Policija je zaprla Petkovškovo nabrežje, zato so protestniki nadaljevali po Rozmanovi. Zapora je bila tudi na Trubarjevi ulici.

“Roga ne damo za gradbeno jamo”. “Živela svoboda po svetu, proti diktaturi kapitala”. Protestniki so na pohodu po centru mesta kričali parole usmerjene proti kapitalizmu. “Zoki, Janša, jebi se. Stanovanja za vse,” je odmevalo po Ljubljani.

Čeprav je policija, ki je varovala protest, večkrat udeležence pozvala, naj se razidejo. Do prve konfrontacije med protestniki in policijo, ki jih je slednja ustavila Trubarjevi, je prišlo, ker so se protestniki, ki so nosili transparente, preveč približali policijskemu kordonu in ga poskušali prebiti.
“Ščitite lopove,” so kričali protestniki. Policija pa jih je pozivala, da bo intervenirala, če se protestniki ne bodo umaknili od policije, kar se je kasneje tudi zgodilo.

“Policija povsod, pravice nikjer”. “Rog je naš”. “Čigave so ulice, ulice so naše!” in pozivi policistom: “Pojdite domov”, očitno niso zalegli, saj je bila policija neomajna.

Po prerivanju med policisti in protestniki je policija dvakrat uporabila solzivec, ki je zdesetkala prvo linijo protestnikov, ki so večkrat poskušali prebiti policijski kordon na Metelkovi. Razen uporabe solzivca policija ni uporabila trših prijemov, saj je šlo v glavnem za mlade ljudi, nekateri med njimi so bili še otroci, ki jim je verjetno še nekaj let manjkalo do polnoletnosti.

Predvsem pa je bilo med protestniki veliko žensk, morda celo več kot protestnikov, ki so poleg poskusa preboja kordona polemizirali s policijo, češ “tudi vi imate otroke, ki imajo dom, mi pa nimamo kje spati”. Nekateri so izrazili razumevanje do policije, ki pač dela to, kar ji ukažejo, spet drugi so jezo stresli na policijo. Nekatere med njimi je policija tudi popisala.

Nasploh je bilo veliko enosmernih pozivov policiji, ki pa jih je le preslišala in vztrajala, naj se protestniki razidejo, kar se je po dobri uri in pol kasneje tudi zgodilo. Eno od protestnic, ki je dobila v oči velike količine solzivca in je padla v šok, je, kot smo opazili, na koncu odpeljal rešilni avtomobil.

COMMENTS

Wordpress (0)