Poslanska tržnica – Kupovanje glasov poslancev preko “odkupa” terjatev, direktnih donacij ali pa bolj “mehkega načina”, kjer lokalne skupnosti čez noč čudežno dobijo športno dvorano – TOPNEWS.si

Poslanska tržnica – Kupovanje glasov poslancev preko “odkupa” terjatev, direktnih donacij ali pa bolj “mehkega načina”, kjer lokalne skupnosti čez noč čudežno dobijo športno dvorano

Poslanska tržnica – Kupovanje glasov poslancev preko “odkupa” terjatev, direktnih donacij ali pa bolj “mehkega načina”, kjer lokalne skupnosti čez noč čudežno dobijo športno dvorano

Potem ko je poslanec Branko Simonovič sporočil, da se pod predlog nezaupnice s kandidatom za novega predsednika vlade Karlom Erjavcem ne bo podpisal, so se v javnosti pojavile prve informacije o kupovanju poslancev z denarjem.

Potem ko je Simonovič odpovedal lojalnost Erjavcu in stranki, namreč ne potihnejo informacije o tem, kako je primorski podjetnik odkupil dolg enega od njegovih družinskih članov in da s tem “držijo” Simonoviča.

Govorice o kupovanju poslancev je še podžgal tvite predsednice SAB-a Alenke Bratušek, da se “govori, da manjšinska vladna koalicija, iz obupa v državnem zboru ponuja do 100.000 evrov za glas PROTI konstruktivni nezaupnici. #nadkoalicijski #cenik”. Odziv na Twitterju je bil hiter.

Očitki iz nasprotne strani o domnevnem “zvijanju in lomljenju rok” poslancem DeSUS-a, ki naj bi bili v velikem precepu, saj naj bi po tem, ko je Janeza Janša, še preden je Karel Erjavec formalno prevzel stranko, ugodil njihovi želji po zamenjavi Aleksandre Pivec, poslanska skupina pa mu je obljubila lojalnost in glasove aktualni koaliciji do konca mandata.

Maša Kociper, poslanka SAB-a, pa je na nedavni tiskovni konferenci omenila govorice, da naj bi nasprotna stran prepričevala njihovega poslanca Franca Kramarja, naj ob morebitni nezaupnici ne podpre Karla Erjavca.

“Če pa govorimo o pritiskih, se pa moramo vprašati, če kdo drug izvaja pritiske na njega. Njegova poslanska skupina mislim, da se vsi strinjamo, da mora biti v stiku z njim. So pa govorice v Bohinju, da ga je obiskal gospod Krivec, da je govoril z gospodom Janšo. In če pa druge poslanske skupine ali stranke pritiskajo na našega poslanca, kako naj glasuje ali da naj ne glasuje, potem je pa to nedopustno”.

Kociprova je na izrecno vprašanje, ali je o tem govorila tudi s poslancem SAB-a Francem Kramarjem dejala. “Nisem ga vprašala in nimam potrjenih informacij. To so samo govorice, govorice, ki izhajajo iz Bohinja.”

Sledil je odziv na Twitterju s strani vodje poslanske skupine SDS-a Danijela Krivca, ki je zanikal, da bi obiskal Franca Kramarja. “Spoštovana kolegica @Maša Kociper, prosim, da ne širite lažnih, nepreverjenih informacij ali, kot ste izjavili, “govoric iz Bohinja”. Gospoda Kramarja nisem obiskal, saj spoštujem njegovo zasebnost v tem težkem času, prav tako pa se držim vseh epidemioloških ukrepov,” je Krivec zapisal na Twitterju.

Govorice o kupovanju poslancev so se sicer začele že v mandatu predsednika vlade Marjana Šarca, ko je takrat še predsednik opozicijske SDS Janez Janša retvital cenik Zmaga Jelinčiča.

https://twitter.com/JJansaSDS/status/1218085903081578496

Sicer pa naj bi kupovanje poslancev potekalo veliko bolj sofisticirano in sicer preko investicij v volilnih okrajih, kjer so bili izvoljeni. Prekajeni stari mački v parlamentu namreč vedo, da je to veliko bolj eleganten način kot pa recimo direktno kupovanje poslancev.

Tako posamezne občine dobijo novo športno dvorano, kot naj bi se to recimo zgodilo v Mariboru ali pa šole, ki že dolgo čakajo na prizidek ali športni objekt, nenadoma rešijo problem, ne da bi sploh vedeli, kako je mogoče, da so več let čakali na rešitev problema sedaj pa se je zadeva rešila čez noč. In vsi so zadovoljni. Poslanci, lokalne skupnosti, predvsem pa vladajoča garnitura, saj ima v kritičnih situacijah zagotovljen glas podpore poslancev.

Ker se očitno vladajoči koaliciji ne mudi, da bi rešila problem glasovanja v primeru, če se kateri od poslancev zaradi bolezni ali okužbe ne more udeležiti glasovanja, se utegnejo pritiski in “prijateljsko prepričevanje” še nadaljevati.

https://twitter.com/JJansaSDS/status/1351856513883713536

Nekateri poslanci, ki so že “valorizirali” svoj glas v obliki osebnih finančnih donacij ali pa “prijateljske pomoči “oziroma obljube nagrade v obliki izvoljivih okrajev na naslednjih volitvah, pa tega očitno niti ne skrivajo ali pa se celo hvalijo s tem, da so mastno prodali svojo kožo oziroma svoj glas.

https://twitter.com/GregorPeric/status/1352253208698220552

COMMENTS

Wordpress (0)