“Mediji so v bistvu glavna opozicija v državi. Saj tile, ki se imenujejo za KUL, to je ena taka žalostna druščina … nenazadnje so na kupu sami luzerji” – Janez Janša o tem, kdo je glavni v državi – TOPNEWS.si

“Mediji so v bistvu glavna opozicija v državi. Saj tile, ki se imenujejo za KUL, to je ena taka žalostna druščina … nenazadnje so na kupu sami luzerji” – Janez Janša o tem, kdo je glavni v državi

“Mediji so v bistvu glavna opozicija v državi. Saj tile, ki se imenujejo za KUL, to je ena taka žalostna druščina … nenazadnje so na kupu sami luzerji” – Janez Janša o tem, kdo je glavni v državi

Predsednik vlade Janeza Janša je včeraj v oddaji »Pogovor o« za Radio Ognjišče govoril o možnosti, da vlada pade na glasovanju o konstruktivni nezaupnici, o “lomljenju rok” poslancem in o “globoki državi, ki zaradi podpore medijev ne izgublja vpliva v ozadju”.

Janez Janša dopušča možnost, da vlada pade. Verjetnost, da se to zgodi, je sicer majhna, a obstaja. Janša ocenjuje, da je to sicer mogoče, vendar ne verjame, da bo ta obstala. Šli bomo na predčasne volitve, česar si želita predvsem Levica in SD, kar pa je po Janševi oceni glede na epidemiološke razmere izjemno tvegano.

“Zdaj ta možnost obstaja, ni ravno velika, vendar pa obstaja, glede na to, kako se lomi roke poslancem Desus-a, kako se jim grozi in izsiljuje. Ne dvomim, da podoben pristop načrtujejo ali pa nadaljevanje tega pristopa, pa kar nekaj se je že dogajalo tudi pri poslancih SMC-ja. Torej s temi protiustavnimi in kriminalnimi pritiski lahko pridejo do glasov, da porušijo vlado. Mislim pa, da to ne bo pomenilo, da oni postavijo novo vlado, ampak bomo šli na predčasne volitve”.

Predčasne volitve so po Janševi oceni logičen interes vsaj dveh strank v Koaliciji ustavnega loka (KUL). Premier je izpostavil stranko Levica, s katero SD po njegovih besedah tekmuje v tem, kdo bo bolj destruktiven in radikalen, zaradi česar predsednica SD Tanja Fajon po njegovi oceni potaplja svojo stranko.

“Vsaj dve stranki sta v tej KUL-ski koaliciji, ki bi šli radi na volitve, ker je to pač njihov logični interes. Ena je stranka Levica zaradi tega, ker se je stranka Socialnih demokratov z novo voditeljico Fajonovo ustrelila v koleno, še vedno v tej tekmi, kdo bo bolj destruktiven in radikalni pač zmaguje. Z Levico v radikalnosti ne moreš tekmovati. Tanja Fajon se je spustila v to tekmo in s tem potaplja svojo stranko. Levica to ve, ne bo trajalo dolgo časa in oni bodo z veseljem glasovali za to, da se ta vlada poruši, potem pa bo kak glas umanjkal za to, da se postavi nova in smo v volilni kampanji sredi vrha epidemije v času, ki so ga enkrat že poskušali povzročiti,” je dejal Janša.

»Smo v volilni kampanji sredi vrha epidemije, v času, ki so ga enkrat že skušali povzročiti, saj je Marjan Šarec vrgel puško v koruzo v začetku epidemije in zahteval volitve. Predstavljate si, kako bi spomladi bila videti Slovenija, če bi s praznimi skladišči šli v volilno kampanjo. Zdaj skušajo to enostavno ponoviti. To jim lahko uspe, da pa bi sestavili vlado, ki bi bila učinkovita, iz istih sestavin, zaradi katerih je enkrat že razpadla, to pa mislim, da niti največji optimisti na levi strani političnega prostora ne verjamejo.«

 

 

Na vprašanje, ali zaupa koalicijskim partnerjem pred glasovanjem o konstruktivni nezaupnici, predvsem pa njegovim poslancem v parlamentu, je Janša dejal: “Zaupam tistim, ki so v vladi. Tistim, ki so v državnem zboru pa, kakor kateremu.” Pri tem je omenil primer Cirila Pucka leta 1996.

“Do takrat je veljalo, da je »nakup« poslanca na kakršenkoli način, potem ko je bil izvoljen na listi ene stranke zato, da spremni razmerje sil v državnem zboru, nekaj najbolj zavržnega, da se to v Sloveniji ne more zgoditi. Ko se pa je to zgodilo na levi strani, pa je bil Ciril Pucko naenkrat junak. Povsod je bil narisan kot nekdo, ki je ravnal državotvorno. Če bi bilo obratno, bi bil razglašen za kriminalca. Ta dvojna merila uničujejo slovensko demokracijo, v teh konkretnih razmerah pa uničujejo oziroma dejansko ogrožajo naše zdravje in naša življenja. Predstavljajte si, da smo mi opozicija in da predlagamo za mandatarja nekoga, ki ni bil izvoljen niti v državni zbor, ker je dobil manj kot 400 glasov, potem pa ga predlagajo za mandatarja s tekstom, kjer piše, da je sedanja vlada izgubila zaupanje volivcev. Kako pa veste? Na volitvah ste dobili 300 glasov, pa govorite, da je stranka, ki je na volitvah dobila petkrat več glasov od vas, izgubila zaupanje. V kakšni drugi državi bi tiste, ki bi to podpisali, odpeljali v umobolnico.«

»Ni države na svetu, kjer bi opozicija že deveti mesec grozila s konstruktivno nezaupnico, mediji pa bi o tem dnevno poročali,« je dejal. Janša, ki je odgovarjal na ugotovitev novinarja, da “precej medijske podpore pri nas dobivajo protestniki, napadi na ministrstvo za kulturo, teorije zarote o cepljenju, nabavah in še bi lahko naštevali. Vidimo, da imajo mediji precejšen vpliv na tovrstno dogajanje? ”

Janez Janša: “No, kar se tiče teh medijev, v narekovajih, ki pač že od marca naprej postavljajo drugo vlado, je to v bistvu glavna opozicija v državi. Saj tile, ki se imenujejo za KUL, je to ena taka žalostna druščina z vidika sposobnosti, operativnosti, kompetentnosti. Nenazadnje so na kupu sami luzerji ne, če pogledamo volitve in vse, kar se je dogajalo. Ampak ta medijska moč jih zdaj pač rabi za to, da globoka država ne izgublja pospešeno vpliva v ozadju in dejstvo je, da je to nevralgična točka slovenske demokracije. Zdaj če nimajo vsi politični akterji enakega dostopa do ušes državljanov in volivcev, potem je demokracija pod vprašajem”.

COMMENTS

Wordpress (0)