ZDA ostajajo v šoku – FBI je začel lov na protestnike, Twitter pa je dokončno ukinil račun Trumpu – Na družbenih omrežjih se že vlečejo zgodovinske paralele z dogajanjem v predvojni Nemčiji – TOPNEWS.si

ZDA ostajajo v šoku – FBI je začel lov na protestnike, Twitter pa je dokončno ukinil račun Trumpu – Na družbenih omrežjih se že vlečejo zgodovinske paralele z dogajanjem v predvojni Nemčiji

ZDA ostajajo v šoku – FBI je začel lov na protestnike, Twitter pa je dokončno ukinil račun Trumpu – Na družbenih omrežjih se že vlečejo zgodovinske paralele z dogajanjem v predvojni Nemčiji

Potem ko je ameriški kongres potrdil zmago Joeja Bidna, je Donald Trump končno obsodil nasilje in nerede brez primere v Washingtonu, obenem pa napovedal, da se ne bo udeležil Bidnove inavguracije. Zaradi protestov je umrla že peta žrtev, FBI pa se je intenzivno lotil lova na protestnike. Twitter pa je dokončno za nedoločen čas ukinil Twitter račun Donaldu Trumpu. Twitter pojasnjuje, da je “trajno začasno ustavil” račun predsednika Trumpa “zaradi nevarnosti nadaljnjega spodbujanja nasilja.

Zaradi vdora protestnikov v ameriški kongres skoraj brez odpora policije in varnostnikov, odpovedi dežujejo na vseh nivojih poveljevanja. FBI je začel svojo preiskavo. Iščejo povezave med tistimi, ki so stavbo napadli, in tistimi, ki so jo zavarovali. Hkrati ima ideja o odpoklicu predsednika Trumpa vse več zagovornikov.

Po zadnjih raziskavah javnega mnenja v ZDA manj kot polovica odraslih – 48% – meni, da bi bilo treba sprejeti ukrepe za odstranitev predsednika Trumpa s položaja, vključno s 84% demokratov in 45% neodvisnih. Medtem ko je 83% republikancev proti odstranitvi predsednika.

Na družbenih omrežjih pa se že vlečejo zgodovinske primerjave in paralele. Tako nasprotniki Trumpa zadnje dogajanje v ZDA primerjajo z neuspelim pučem v münchenski pivnici leta 1923, ko so Hitler in njegovi sodelavci nameravali zavzeti München in mesto uporabiti kot bazo za pohod proti nemški vladi Weimarske republike.

Zato zahtevajo odstavitev Trumpa s predsedniškega položaja še pred formalno zamenjavo oblasti, saj gre po njihovi oceni za nevarni precedens in poskus državnega udara, in vsako popuščanje Trumpu bi se lahko vrnilo kot bumerang v veliko bolj radikalni obliki.

ZDA ostajajo v šoku, potem ko so Trumpovi pristaši zasedli stavbo kongresa. Predsednik, ki bo do odhoda s funkcije ostal v Beli hiši še 12 dni, je včeraj dejal, da je nad dogajanjem šokiran. “Zgrožen sem nad količino nasilja, brezpravja in kaosa, ki se je pojavil. Takoj sem se odzval in nacionalno gardo pozval, naj zaščiti stavbo kongresa in izseli nezakonite vsiljivce”, pravi Donald Trump, predsednik ZDA.

Ti isti nezakoniti vsiljivci, kot jih je imenoval Trump, so bili do včeraj njegovi najljubši gostje na številnih shodih. In danes se počutijo na cedilu. Zagovorniki Trumpa zato zahteve po Trumpovem odpoklicu ter aretacije zaradi nasilnega vdora v parlament kot tudi ukinitev Twitter računa vlečejo drugačne zgodovinske primerjave, sicer prav tako z dogajanjem v predvojni Nemčiji, vendar s “Kristalno nočjo” in “Nočjo dolgih nožev”.

Najhitrejši in najboljši način, da bi predsednik Trump preprečil, da bi tej državi naredil še več škode, je poziv k 25. spremembi. Vse je odvisno od podpredsednika Penca in vlade. Kongres bo nemudoma sprejel odpoklic, če ga bodo zahtevali, pravi Chuck Schumer, vodja demokratov v senatu.

Analitiki trdijo, da so bili vsi ti demokratski pozivi k odpoklicu predsednika narejeni iz naklonjenosti in ne kot rezultat realnega premisleka.

“Mislim, da je demokratski poziv k 25. amandmaju vnaprej obsojen na neuspeh. Tako je sam podpredsednik Pence dejal, da tega ne namerava storiti. Torej ni pravne podlage, pojasnjuje Lawrence Douglas, strokovnjak za ustavno pravo.

COMMENTS

Wordpress (0)