(VIDEO) Počivalškovo ali Pelikanovo poročilo: Kako je Zdravko Počivalšek “peljal scat” celotno slovensko medijsko srenjo in opozicijo – TOPNEWS.si

(VIDEO) Počivalškovo ali Pelikanovo poročilo: Kako je Zdravko Počivalšek “peljal scat” celotno slovensko medijsko srenjo in opozicijo

(VIDEO) Počivalškovo ali Pelikanovo poročilo: Kako je Zdravko Počivalšek “peljal scat” celotno slovensko medijsko srenjo in opozicijo

Celotna operacija s tako imenovanim poročilom o nabavi zaščitne opreme v spomladanskem delu epidemije vse bolj spominja na filmski cenarij Pelikanovega poročila. Saj poznate zgodba gre nekako takole:

Študentka prava Darby Shaw sklene raziskati ozadje umora dveh sodnikov. Sprva ji motiv umorov ni jasen, ko pa se v zadevo bolj poglobi, napiše Pelikanovo poročilo.

V njem predstavi svojo teorijo umorov, ki se kasneje izkaže za resnično. Darby pri delu spodbuja njen profesor, mentor in ljubimec Thomas Callahan. Kmalu ga pred njenimi očmi ubijejo in Darby se požene v beg za življenje. Zaupa se raziskovalnemu novinarju Grayu Granthamu. Njun cilj je napisati in objaviti zgodbo, še preden ju najde morilec.

Počivalškovi medijski strategi so ravnali podobno kot Derby in raziskovalni novinar Gray Grantham in sicer, objavili so poročilo računskega sodišča, seveda, zgolj “sfrizirano” verzijo oziroma povzetek v današnjem Delu, ki se na veliko oglašuje kot razkritje poročila računskega sodišča.

Ravnali so pač v stilu, da je bolje, če sam objaviš verzijo dogodkov, še preden bi 250 strani dolgo poročilo sploh prišlo v napačne roke oziroma v javnost in bi bila škoda veliko večja, kot pa zgolj objava kratkega ‘povzetka’, po katerem nihče ni nič kriv oziroma poročilo nikogar ne obremenjuje.

Zdravko Počivalšek je to zgolj še zabetoniral na hitro sklicani tiskovni konferenci, na kateri pa ni odgovarjal na vprašanja. Zadeva je bila dobro zrežirana, saj na bi vse skupaj padlo na lastnika Dela in na ‘pokvarjeno’ opozicijo, ki naj bi preko Galeta dala poročilo v javnost. Ob tem je zanimivo, da je časopisna hiša Delo na današnji dan dobila novega direktorja. To je postal Stojan Petrič, nekdanji dolgoletni predsednik uprave Kolektorja in eden od njegovih največjih lastnikov. V vodstvu Dela se je pridružil dosedanjima direktorjema Andreju Krenu in Nataši Luša. Od leta 2015 je Delo v lasti družbe FMR, ki je del skupine Kolektor.

Medtem ko opozicija zavrača odgovornost, saj je objava povzetka poročila, če bi res bila takšna vsebina, prej škodila opoziciji oziroma nasprotnikom Zdravka Počivalška kot predsednika SMC-ja in gospodarskega ministra. Ali se bo scenarij izšel, je seveda za zdaj še težko reči, saj lahko vse skupaj do večera pokvari še objava celotnega poročila.  Avtorjem scenarija gre sicer na roko dejstvo, da so osnutek poročila dobili zgolj na ministrstvu za gospodarstvo, ministrstvu za obrambo, na vladi RS in seveda zavodu za blagovne rezerve.  Glede na to, da Ivan Gale sploh ni več zaposlen na zavodu in poročila po vsej verjetnosti niti ni dobil, je zato tudi malo verjetno, da bi ga on posredoval javnosti.

Gre seveda za zelo nevarno in tvegano igro, ki se utegne še kako obrniti proti scenaristom medijskega spina, predvsem pa načeti kredibilnost Dela, če se bo na koncu pokazalo, da gre zgolj za PR, v katerem je sodeloval tudi osrednji medijski dnevnik v državi.

Edina možnost, da se zadeva razčisti do konca, je samo ena, da se poročilo v celoti javno objavi, pa čeprav gre zgolj za osnutek. In na to pravzaprav računajo medijski strategi, da si nihče ne bo upal objaviti poročila, dokler ni dokončno.

Seveda pri Počivalšku upajo, da se bo to zgodilo šele po glasovanju o interpelaciji, ko bo pravzaprav vseeno, kaj dejansko piše v poročilu in koga pravzaprav sploh obremenjuje. Poročilo ima težo do glasovanja o zaupnici, potem pa bo to zgolj še stvar SMC-ja in Zdravka Počivalška oziroma zadeva za znotraj strankarski obračun, ki pravzaprav nikogar več ne bo zanimal.

Vsekakor pa je zadeva zanimiva, saj kaže, da je Počivalšek, kot se rado reče po domače, dobesedno peljat “scat” celotno novinarsko in politično srenjo”.

COMMENTS

Wordpress (0)