V Franciji cepljenje proti covidu-19 poteka zelo počasi – V enem tednu je bilo cepljenih le 516 ljudi – TOPNEWS.si

V Franciji cepljenje proti covidu-19 poteka zelo počasi – V enem tednu je bilo cepljenih le 516 ljudi

V Franciji cepljenje proti covidu-19 poteka zelo počasi – V enem tednu je bilo cepljenih le 516 ljudi

Francija je obljubila, da bo pospešila cepljenje proti Covidu-19 po tem, ko so izbruhnile vse ostrejše kritike zdravstvenih strokovnjakov za cepljenje.

Teden dni po začetku kampanje cepljenja je francoski predsednik Emmanuel Macron hitrost cepljenja primerjal z družinskim sprehodom, saj Francija močno zaostaja za drugimi evropskimi državami, poroča Radio France International.

V Franciji, ki ima 67 milijonov prebivalcev, je bilo v prvih šestih dneh cepljenja cepljenih le 516 ljudi, medtem ko jih je bilo v Nemčiji v tem času cepljenih več kot 200.000, v Italiji več kot 100.000. Istočasno je bilo v ZDA in na Kitajskem cepljenih več milijonov ljudi, poroča AP. Tudi v Izraelu so cepili več kot milijon ljudi.

Počasno cepljenje je posledica slabega vodenja in pomanjkanja osebja med počitnicami ob koncu leta ter zapletene politike soglasja, ki je bila oblikovana za zadovoljitev širokega skepticizma francoske javnosti.

Zdravniki in opozicijski politiki so pozvali k hitrejšemu dostopu do cepiv.

“Gre za državni škandal,” je dejal Jean Rotney, predsednik regije Gran Est v vzhodni Franciji, kjer število okuženih narašča in so nekatere bolnišnice že prenatrpane.

“Cepljenje postaja bolj zapleteno kot nakup avtomobila,” je dodal.

COMMENTS

Wordpress (0)