Škotska premierka: Škotska se želi v EU vrniti kot neodvisna država – TOPNEWS.si

Škotska premierka: Škotska se želi v EU vrniti kot neodvisna država

Škotska premierka: Škotska se želi v EU vrniti kot neodvisna država

Škotska premierka Nicola Sturgeon je v soboto izrazila upanje, da se bo Škotska osamosvojila in se ponovno pridružila Evropski uniji, in spomnila, da Škoti niso želeli brexita, proti kateremu so z večino glasovali proti na referendumu leta 2016.

“Zdaj gremo skozi trdi brexit proti naši volji, v najslabšem možnem trenutku, sredi pandemije in gospodarske recesije,” je Sturgeon komentirala na spletni strani svoje stranke SNP, ki podpira škotsko neodvisnost, dva dni po dokončnem izstopu Združenega kraljestva iz Evropske unije.

Ponovila je svojo odločnost, da bo organizirala nov referendum o škotski neodvisnosti, potem ko je prvi tak poskus leta 2014 propadel, ker je 55 odstotkov Škotov glasovalo proti.

Toda odločitev za organizacijo referenduma je na britanskem premierju, ki pa jo odločno zavrača.

Če bo SNP maja zmagala na lokalnih volitvah, bi to povečalo pritisk na London, da bi pristal na novi referendum.

Glede na zadnjo raziskavo javnega mnenja, ki jo je sredi decembra izvedel inštitut Savanta ComRes za časnik The Scotsman, 58 odstotkov Škotov podpira razhod z Združenim kraljestvom kot še nikoli prej.

Na referendumu leta 2016 je 62 odstotkov Škotov glasovalo proti izstopu iz Evropske unije, izstop pa je podprlo 51,9 odstotka državljanov Združenega kraljestva.

“Ne želimo oditi in upamo, da se vam kmalu spet pridružimo kot enakovreden partner,” je Evropski uniji sporočila škotska premierka Nicola Sturgeon.

COMMENTS

Wordpress (0)