Razvpiti Rok Snežič naj bi po poročanju bosanskih medijev postal “persona non grata” v BIH – TOPNEWS.si

Razvpiti Rok Snežič naj bi po poročanju bosanskih medijev postal “persona non grata” v BIH

Razvpiti Rok Snežič naj bi po poročanju bosanskih medijev postal “persona non grata” v BIH

Spletni portal Capital.ba je včeraj poročal, da so varnostne službe Bosne in Hercegovine mariborskemu podjetniku Roku Snežiču, prepovedale vstop v BiH. Ocenili naj bi, da Snežič predstavlja grožnjo za nacionalno in ekonomsko varnost države. To informacijo, ki jo je prvotno objavil banjaluški portal Capital.ba, naj bi potrdili tudi viri v varnostnih agencijah BiH.

Roku Snežiču zabranjen ulaz u BiH

Snežič se nalazi u Banjaluci: “Zabrana ulaska je kršenje ljudskih prava”

Informacijo so povzeli številni drugi bosanski mediji, med njimi tudi sarajevsko Oslobođenje, ki piše, da je Rok Snežič skozi BiH opral okoli 47 milijonov mark oziroma okoli 50 milijonov evrov.

“Odločba, s katero je Rok Snežič razglašen za nevarnost za nacionalno varnost, je bila v torek formalno predložena mejni policiji,” piše Oslobođenje.

Snežič je takoj po objavi informacije, da mu je prepovedan vstop v BiH, za Capital povedal, da je v Banja Luko prispel brez težav, prek aplikacije Viber pa je novinarjem te revije poslal na lokacijo, da to dokaže.

“Novica, da mi je bil prepovedan vstop, je čista neumnost, ker za kaj takega ni podlage. Proti meni v Bosni in Hercegovini ni postopka, prav tako ni obtožnice, kazenske prijave ali česar koli podobnega, “je dejal Snežič.

Kaj piše sarajevsko Oslobođenje, si lahko preberete tukaj.

Pisanje Sarajevskih medijev je takoj dobil odmev ne samo v slovenskih medijih, ampak tudi na družbenih omrežjih.

https://twitter.com/NovakBozidar/status/1344347471590338572

https://twitter.com/BojanPozar/status/1344341192545329153

Rok Snežič je za časopis Večer povedal, da je včeraj brez težav prestopil mejo in da je na portalu Capital.ba prebral, da je nevaren za BiH. In še, da bi rad vedel, katero sodišče je to odredilo in kdo ima prste vmes. Snežič pravi, da ni v nobenem kazenskem postopku in niti ni kaznovan.

https://twitter.com/vagaja_boris/status/1344352982511529984

Portal Capital je že pred meseci razkril, da so slovenski državljani v Republiki Srbski v zadnjih dveh letih odprli na stotine fiktivnih podjetij, h katerim so preusmerjali svoje poslovanje, da bi se izognili plačevanju visokih davkov v Sloveniji.

Na 24ur.com in na plakatnih mestih ob avtocestah je Snežič sicer oglaševal pozive poslovnežem, naj na ozemlju BiH odprejo podjetja, da bi zmanjšali plačilo davkov. V javnih nastopih je trdil, da je BiH davčna oaza.

“Snežič pa se je na ozemlju BiH ukvarjal z drugimi, veliko bolj resnimi posli. Istraga.ba objavlja dokumente, ki dokazujejo, da je svetovalec slovenskega premierja prek državljanov BiH opral skoraj 50 milijonov mark. Denar je prišel iz priobalnega območja, za številne transakcije pa so bili na Madžarskem uporabljeni “začasni” računi, ki so jih med drugim odprli pri banki OTP, ki je v solastništvu ruskega oligarha Megdeta Rahimkulova, enega od poslovnežev, povezanih z ruskim Gazpromom. Del tega denarja je končal na računu Janševe Slovenske demokratske stranke (SDS) v primeru, znanem kot Dijana Đuđić”, piše sarajevsko Osloboženje.

Snežič je za medije povedal, da se trenutno nahaja v Banjaluki. “V državo sem prišel normalno, če pa kdo misli, da sem agent Sove, mi pa more o tem predočiti dokument.”

Povedal je še, da je v Banja Luki, kjer je po treh letih študija doktoriral iz davčnega prava, prokurist podjetja, ki dela povsem zakonito. Sprašuje se, katero sodišče je odredilo prepoved in kdo je imel prste vmes. Napovedal je, da se bo obrnil na Evropsko sodišče za človekove pravice.

Maja lani je SIPA tožilstvu BiH predložila poročilo o obstoju utemeljenega suma kaznivega dejanja, storjenega zoper Tanjo Subotić Došen, Jeleno Sladojević, Dijano Đuđić in pravno osebo Govinda d.o.o. Brčko. Vsi so bili prijavljeni zaradi suma pranja 47.907.830 KM. S prikrivanjem teh transakcij so Subotić-Došen, Sladojević, Đuđić in Govinda d.o.o. entitetne proračune v BiH oškodovali za približno osem milijonov mark neposrednih davkov.

http://www.snezic.si/p33/zakaj-odpreti-podjetje-v-bih

Tretje ovadena, Dijana Đuđić iz Banja Luke, je bila neposredno povezana z Rokom Snežičem. Prav ona je na račun Janševe SDS vplačala 450 tisoč evrov, ta donacija pa je bila vrnjena po objavi podrobnosti tega plačila v medijih. Snežič je najprej zanikal, da bi imel kakšno zvezo z Diano Đuđić, a so varnostne službe BiH so dokumentirale, da je z njo in drugimi prijatelji večkrat prestopil srbsko mejo.

Kasneje se je v javnosti pojavil video, ki prikazuje Đuđićevo in Roka Snežiča, ki je bil leta 2013 v Sloveniji obsojen na vikend zapor zaradi davčne utaje in pranja denarja.

COMMENTS

Wordpress (0)