Močan potres z močjo 6,3 po Richterju je prizadel Petrinjo, prizori so dramatični, umrl je tudi en otrok, materialna škoda je velika – TOPNEWS.si

Močan potres z močjo 6,3 po Richterju je prizadel Petrinjo, prizori so dramatični, umrl je tudi en otrok, materialna škoda je velika

Močan potres z močjo 6,3 po Richterju je prizadel Petrinjo, prizori so dramatični, umrl je tudi en otrok, materialna škoda je velika

Močan potres z magnitudo 6,2 je ob 12:19 stresel Petrinjo, močno pa tudi Zagreb. Potres je bilo čutiti po vsej Hrvaški, pa tudi v BiH, Sloveniji, Srbiji in celo Italiji. Materialna škoda v Petrinji je velika, številne stavbe so uničene. Hrvaški mediji poročajo, da je v potresu umrl tudi en otrok.

Uničujoč potres z epicentrom v bližini Petrinje, ki ga je bilo po vsej Hrvaški in okolici začutiti ob 12.19, je bil 6,2, je sporočila seizmološka služba in opozorila, da pričakujejo vreče materialne škode.

“Intenzivnost v epicentru tega uničujočega potresa je bila ocenjena na VIII-IX stopnjo lestvice EMS. Potres so čutili po vsej Hrvaški. Pričakuje se večja materialna škoda, so sporočili iz službe preko Twitterja.

Večina Zagreba je ostala brez elektrike, avtomobili so v kolonah, tramvaji stojijo, občani so na ulicah.

Potres povzročil izpad električne energije. Hrvaška vojska se premika proti Petrinji, prihaja vsaj 300 vojakov.

Tudi premier Andrej Plenković je napovedal prihod v Petrinjo.

 

Župan Petrinje Darinko Dumbović je v svoji prvi izjavi po novem močnem potresu dejal, da je polovica mesta uničena, in prosil za nujno pomoč.

“Ljudi vlečemo iz avtomobilov, ne vemo, ker imamo mrtve in ranjene, slišal sem tudi, da se je vrtec podrl, a v vrtcu na srečo ni bilo otrok, medtem ko so se otroci iz drugega uspeli rešiti,” je dejal Dumbović.

“Obstaja splošna panika, ljudje iščejo svoje,” je dodal in pozval vse, ki lahko Petrinji priskočijo na pomoč, še posebej poklicne gasilce in vojsko.

Župan Dumbović je v neposredni izjavi za N1 povedal, da se je po telefonu slišal s premierjem Andrejem Plenkovićem, ki je potrdil, da takoj odhaja v Petrinjo.

EMSC je sporočil, da je bil žarišče blizu Petrinje, magnituda pa je znašala kar 6,2, poroča seizmološka služba Republike Hrvaške.

Potres čutili tudi po Sloveniji, v Mariboru izpad električne energije, krška nuklearka ustavljena

Okoli 12.20 je bilo po Slovenij čutiti močan potres. Epicenter potresa z magnitudo 6,3 je bil v bližini hrvaškega kraja Petrinja. V Krškem so ob tem preventivno ustavili nuklearno elektrarno, poslanci pa so v DZ-ju za krajši čas prekinili obravnavo PKP 7.

Potres je zatresel tudi državni zbor

Po prvih podatkih je bilo žarišče potresa 149 kilometrov jugovzhodno od Ljubljane, so sporočili iz Urada za seizmologijo in geologijo pri Agenciji RS za okolje. Intenziteta potresa v širšem nadžariščnem območju ni presegla pete stopnje po evropski potresni lestvici.

Znova močan potres blizu Petrinje na Hrvaškem, umrl otrok

Po pričevanjih prebivalcev je bilo potres čutiti od Obale pa vse do Prekmurja.

Tla so se močno zatresla tudi v Ljubljani. Poslanci, ki v parlamentu obravnavajo PKP 7, so ob tem za krajši čas prekinili sejo in zapustili dvorano.

V Mariboru je motena tudi dobava električne energije, tudi semaforji ne delujejo. V mariborskem UKC-ju se so se po pričevanjih očividcev tresla stojala, omare, postelje, nekaj bolnikov so preselili.

V Krškem so po potresu preventivno ustavili nuklearno elektrarno. Kot so pojasnili, je šlo za običajen postopek ob tako močnem potresu. V nuklearki imajo za primer morebitnih naravnih in drugih nesreč namreč pripravljene različne in natančne protokole. Elektrarna je načrtovana za nemoteno delovanje med potresi magnitude najmanj 5 in varno zaustavitev pri najmanj 7.

V Kopru je ob tresenju tal s posameznih hiš padal omet.

COMMENTS

Wordpress (0)