Bo Zdravko Počivalšek kmalu sedel v poslanske klopi in s tem iz parlamenta “vrgel” Gregorja Židana, ki je iz SMC prestopil v poslansko skupino SD? Nekateri njegovi nasprotniki v SMC-ju mu že iščejo zamenjavo na mestu predsednika stranke – TOPNEWS.si

Bo Zdravko Počivalšek kmalu sedel v poslanske klopi in s tem iz parlamenta “vrgel” Gregorja Židana, ki je iz SMC prestopil v poslansko skupino SD? Nekateri njegovi nasprotniki v SMC-ju mu že iščejo zamenjavo na mestu predsednika stranke

Bo Zdravko Počivalšek kmalu sedel v poslanske klopi in s tem iz parlamenta “vrgel” Gregorja  Židana, ki je iz SMC prestopil v poslansko skupino SD? Nekateri njegovi nasprotniki v SMC-ju mu že iščejo zamenjavo na mestu predsednika stranke

Čeprav so mediji še vedno osredotočeni na dogajanje oziroma na “vzhodno fronto” v DeSUS-u, ki bo v četrtek najprej na izvršilnem odboru, nato pa na svetu stranke odločal, ali zapusti koalicijo in se priključi KUL, pa se je v zakulisju intenzivno dogajanje preselilo na “zahodno fronto” v SMC in na ministra Zdravka Počivalška.

Vse več je namreč informacij o tem, da bi Zdravko Počivalšek lahko odstopil in se vrnil v parlament, saj je bil izvoljen kot poslanec, ki ga je nadomestil Gregor Židan, ki pa je prestopil v poslansko skupino SD. Počivalšek je na tak scenarij opozoril že maja letos v tvitu, kjer je zapisal, da se “Židan dan za sponzorje poslanskih prestopov utegne kmalu končati”.

S tem bi koalicija KUL seveda izgubila še en glas in sicer bi formalno, seveda, brez DeSUS-a imela 38 in ne 39 glasov. Ugibanja o vrnitvi Počivalška so se okrepila včeraj po objavi sporočila, da sta se Počivalšek in Gale v preiskavi KPK zaradi nakupa zaščitne opreme.

Komisija za preprečevanje korupcije je namreč objavila, da je uvedla 21 preiskav zaradi suma kršitve integritete pri nakupih zaščitne opreme. Med osmimi obravnavanimi osebami sta tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek in odpuščeni uslužbenec zavoda za blagovne rezerve Ivan Gale.

Vrnitev Zdravka Počivalška v parlament seveda ni toliko povezana z uvedbo preiskave in zelo verjetno objavo poročila Računskega sodišča o nabavi zaščitne opreme v prihodnjih dneh kot pa s kombinatoriko pri glasovanju o morebitni konstruktivni nezaupnici Janševi vladi.

Špekulacije glede tega gredo tudi v smeri, da naj bi Zdravku Počivalšku na pogovorih za morebitni prestop SMC-ja iz koalicije “Itak” v KUL ponudili “amnestijo” za sodelovanje pri nabavi zaščitne opreme, če je to seveda glede na preiskavo na tožilstvu in NPU sploh mogoče.

Zdravko Počivalšek pa vsaj za zdaj očitno bolj verjame, da je na “varni strani”, dokler bo ostal v Janševi koaliciji in bo, vsaj po oceni nekaterih insajderjev, zato do konca, se pravi, če bo le mogoče do rednih ali v najslabšem primeru do izrednih volitev stal ob strani Janezu Janši.

“Če bo g. Počivalšek sedaj odstopil od vladne koalicije, je na naslednjih volitvah mrtev, nihče mu ne bo verjel, da je nedolžen, če bo prestopil v Burek koalicijo, vsi bodo sklepali, da je ravno zato prestopil, da ga operejo krivde!” je na Twitterju zapisal eden od uporabnikov Twitter računa Ivan Vaupotič.

Počivalška je po objavi poročila KPK o uvedbi preiskave vzel v bran tudi premier Janez Janša, ki je na Twitterju zapisal, da je “medijska gonja zoper njega in sodelavce s človeškega vidika skrajno krivična”.

https://twitter.com/TSlokar/status/1338848935239159809

Zdravko Počivalšek se je na uvedbo preiskave že včeraj odzval na Facebooku in kasneje na Twitterju, kjer je zapisal: “KPK izvaja svoje pristojnosti v skladu z zakonodajo, kar seveda spoštujem in bom z njimi korektno sodeloval. Želim, da se vse okoliščine in vsa dejstva čimprej razjasnijo in da pridemo do konca te zgodbe. Nabava medicinske opreme na začetku epidemije je potekala v norih okoliščinah. S kolegi na ministrstvu smo naredili vse, kar je bilo v naših močeh, da smo zdravstvu v najkrajšem času zagotovili opremo”.

https://www.facebook.com/PocivalsekZ/

Zdravko Počivalšek
6 h ·
[ODZIV]

🔵 Zgodbo nabave medicinske opreme hočem dokončno razčistiti, zato si želim, da se pospešijo vsi postopki s tem v zvezi.

🔵 Komisija za preprečevanje korupcije #KPK izvaja svoje pristojnosti v skladu z zakonodajo, kar seveda spoštujem in bom z njimi korektno sodeloval. Želim, da se vse okoliščine in vsa dejstva čimprej razjasnijo in da pridemo do konca te zgodbe.

🔵 Nabava medicinske opreme na začetku epidemije je potekala v norih okoliščinah, ko je v Sloveniji vladal strah, saj zdravstveni sistem ni bil pripravljen in opremljen, v svetu pa je divjala vojna za opremo.

🔵 Seveda je bilo takrat precej zmede, saj niti zdravstveni sistem, niti birokratski aparat nista bila pripravljena na nabavo v tako divjem kontekstu.

🔵 S kolegi na ministrstvu smo naredili vse, kar je bilo v naših močeh, da smo zdravstvu v najkrajšem času zagotovili opremo. Vse tiste ponudbe, ki so obljubljale nabavo v kratkem dobavnem roku, smo sprejeli.

🔵 V življenju sem vedno pazil na integriteto in zato obtožbe zavračam in hočem dokončno razčistiti to zgodbo ter si vrniti dobro ime.

Glede na “déjà vu”/že videno, kar se je po podobnem scenariju odvilo že leta 2012 oziroma 2013, vsaj glede na zapise na družbenih omrežjih, nekateri očitno ne verjamejo, da gre za naključja pri objavi sporočila KPK-ja, ki je verjetno vezano tudi na izsledke poročila Računskega sodišča in intenzivnim dogajanjem v zvezi s pripravo na konstruktivno nezaupnico in iskanjem novega mandatarja.

V stranki Levica so namreč na Twitterju “pozdravili napoved, da bodo organi Desusa odločali o izstopu iz Janševe vlade. Upamo, da bo po današnjem sporočilu KPK in prijavi suma korupcije zoper Zdravka Počivalška tudi del poslancev SMC izstopil iz koalicije”. Prav tako so napovedali, da bodo “na organih Levice v kratkem razpravljali o izvedbi konstruktivne nezaupnice, kandidatih za mandatarja – in o tem, kako zagotoviti programsko in politično alternativo Janševi vladi. Po padcu Janše mora priti tudi rez z njegovimi politikami”.

Od opozicijskih strank, ki so podpisale sporazum o sodelovanju z Janševo koalicijo ostaja “zvest” Zmago Jelinčič, ki napoveduje, da v primeru glasovanja o nezaupnici trije poslanci SNS ne bodo dvignili glasovnic.

“Časa ni več. Prišel je trenutek odločitve. Danes je ključno zaupanje, ki ga je trenutna vlada izgubila. Zdaj je čas za pogum, da se povežemo. Če želimo zmago nad epidemijo, normalizacijo v razvoju Slovenije, lahko danes naredimo korak naprej,” pa je na Twitterju zapisala Tanja Fajon.

Predsednik SMC Zdravko Počivalšek pa je sinoči v pisni izjavi za STA zapisal, “da se bo zavzemal za dokončanje zgodbe, ki so jo v aktualni koaliciji začeli”. Glede vprašanja konstruktivne nezaupnice pa je spomnil, da so v SMC že večkrat povedali, “da v teh časih zdravstvene in ekonomske krize ne podpirajo tako neodgovornega in rušilnega delovanja”.

Počivalšek želi, da v čim večji meri zagotovijo izvedbo koalicijskih zavez, “brez nepotrebnih provokacij”.

“Potrudimo se zajeziti epidemijo in nastaviti temelje za gospodarsko okrevanje, saj mora biti to sedaj naša skupna prioriteta.”

Čeprav v poslanski skupini SMC vsaj “formalno” zagotavljajo, da so enotni, iskalo pa naj bi se že tudi zamenjavo za Počivalška kot predsednika SMC v kolikor ne bo “kooperativen”. Po eni od verzij naj bi celo prepričevali Mira Cerarja, da se ponovno vrne in prevzame SMC nazaj v svoje roke, podobno kot se je to zgodilo v DeSUS-u, ko je Aleksandro Pivec nasledil Karl Erjavec.

Po drugem scenariju pa naj bi vodenje SMC-ja prevzel predsednik državnega zbora Igor Zorčič. Zorčiču koalicija KUL namreč ne more ponuditi več, kot ima sedaj v Janševi koaliciji, to je mesto predsednika parlamenta, saj bi v primeru, če bi prevzel mesto v KUL vladi, v parlamentu prišlo do menjave in bi KUL izgubil še en glas podpore. Podobno kot v primeru, če bi se v parlament vrnil Zdravko Počivalšek.

Napeto bo, saj gre v “zimski ofenzivi” tako na “zahodni kot na vzhodni fronti” za bitko na “nož”, za vsak glas in za vsakega poslanca. Ali če se izrazimo v vojaški terminologiji “začeli so se boji za vsako poslansko dušo”. Poslanci pa so v tej bitki tako rekoč čez noč postali “vojaki”.

COMMENTS

Wordpress (0)